Banner Default Image

Tippek a sikeres interjúhoz

Egy állásinterjú kicsit olyan, mint egy első randevú, hiszen mindkét fél a legjobbat próbálja mutatni magából. Legalább annyi feszültséggel is jár, mivel ez vélhetően az áhított pozíció megszerzésének legnehezebb része. Az ember először találkozik szemtől-szemben a potenciális munkaadóval, és pont, amikor a lehető legmagabiztosabbnak kellene mutatkoznia, hirtelen úgy érzi, minden önbizalma elszállt. Valójában azonban bárki képes rá, hogy magabiztosan szerepeljen az interjún, és jó benyomást tegyen beszélgetőpartnerére – mindössze alapos felkészülés kell hozzá.

  

A felkészülés kulcsfontosságú 

Tudjon meg mindent a pozícióról, amit csak lehet 

Tanulmányozza a munkaköri leírást, gondolja át, milyen emberre is lehet szüksége a munkaadónak, és vesse ezt össze saját ismereteivel és képességeivel. Ha munkaerő-közvetítő cég – például a Kelly Services – közreműködését veszi igénybe, a tanácsadójától megkapja a pozíció követelményeinek részletes leírását, és ő segít abban is, hogy minél többet megtudjon az állásról, még mielőtt az interjúra sor kerülne. Ismerje meg a vállalatot, annak termékeit, munkatársait, kultúráját, ügyfeleit és versenytársait. Tudjon meg a cégről mindent, amit csak lehet, így megmutathatja, hogy valóban náluk szeretne dolgozni. Az Interneten rengeteg hasznos információt találhat – érdemes felkeresni a cég honlapját, szakmai fórumokat, hírportálokat, Facebook csoportokat stb.

 

Gondolja végig, mit szeretne elérni az interjúval 

Ne felejtse el, hogy ez egy kétirányú eszmecsere, ahol Ön is legalább annyit megtudhat a másik félről, mint fordítva. Gyakoroljon egy baráttal, ismerőssel, így lehetősége lesz a fontosabb pontokon akár többször is végigmenni.

Higgyen önmagában, tudásában és képességeiben. Ha a cég nem gondolná, hogy Ön lehet a megfelelő ember a pozícióra, már eleve az interjúra sem hívták volna be.” 

Jegyezze fel, mely kérdéseket illetve témákat szeretne majd feltenni illetve megvitatni a beszélgetés során. A munkáltatókat nem igazán nyűgözi le azzal, ha csak a fizetésről kérdez. Ők nyilván azt akarják látni, hogy valóban érdekli Önt az állás, és foglalkozott vele, felkészült az interjúra.

 

Izzasztó kérdések 

Napjainkban a munkaadók sokszor tesznek fel olyan kérdéseket, amelyekkel azt akarják felmérni, miként birkózna meg bizonyos helyzetekkel a jelölt, és hogyan viselkedne. A cégek nem csupán az Ön ismereteire és szakmai tapasztalataira kíváncsiak; legalább ennyire érdeklik őket a képességei és eddigi eredményei is.

Az olyan felvetések például, hogy „ismertessen egy helyzetet, ahol megmutatta, mennyire rugalmas” vagy „mutassa be, hogyan kezelt egy váratlan szituációt” egyaránt arra szolgálnak, hogy a kérdező többet tudjon meg az Ön jelleméről, személyes tulajdonságairól.

A válaszadás nem is annyira nehéz, mint amilyennek esetleg elsőre tűnik, különösen, ha már jó előre elgondolkozott azon, miként reagáljon az ilyen típusú kérdésekre. Merítsen múltbéli élményeiből, tapasztalataiból, és ezeknek nem feltétlenül kell kizárólag munkahelyi helyzetekre korlátozódniuk. Ha például sikeresen megállapodott abban, hogy többedmagával kibérel egy lakást, már jelzi, hogy Ön csapatjátékos, aki képes eredményesen tárgyalni. A „trükkös” kérdéseknek nem az a célja, hogy szándékosan zavarba hozzák Önt – sokkal inkább spontán reakcióra ösztönöznek, és lehetőséget adnak rá, hogy megcsillogtassa képességeit.

 

Telefonos interjúk 

Egyes cégek telefonos interjúk segítségével szűkítik le a jelöltek listáját, úgyhogy érdemes végiggondolnia, hogyan tudna kezelni egy ilyen helyzetet. Egy telefonos interjúra sok szempontból ugyanúgy kell felkészülni, mint egy személyes beszélgetésre.

Itt azonban különösen fontos, hogy jó előre kitalálja azokat a kérdéseket, amelyeket majd a cég munkatársának fel kíván tenni. Emellett ajánlott olyan körülményeket teremteni, ahol nyugodtan beszélhet – keressen tehát egy csendes helyet, ahol nem zavarják, és álljon interjú „üzemmódba”.

A telefonos interjúk során a jelöltek által leggyakrabban elkövetett hiba, hogy túl gyorsan válaszolnak a kérdésekre. Bár tény, hogy a telefonban a csend sokkal hosszabbnak tűnik, mint amilyen valójában, tényleg fontos, hogy megfontolja a válaszait. Próbálja meg elképzelni, hogy szemtől-szemben ül a kérdezővel, és használjon ugyanolyan arckifejezéseket, mint egy személyes interjú során, ugyanis az ember hozzáállása és hangulata mindig tükröződik a hangjában is – úgyhogy ne felejtsen el mosolyogni, és legyen pozitív.

 

Lehetséges kérdések 

Gondolja át az alábbiakhoz hasonló nyilvánvaló kérdéseket, és dolgozzon ki őszinte és meggyőző válaszokat.

 • Miért kíván csatlakozni hozzánk?

 • Mit adna Ön ehhez a pozícióhoz/céghez?

 • Meséljen a legutóbbi/jelenlegi munkájáról.

 • Miért lépett ki az előző munkahelyéről?

 • Miért kívánja otthagyni jelenlegi munkahelyét?

 • Ha Önt választjuk, hogyan látna neki ennek a munkának?

 • Mit gondol, mik a legfontosabb különbségek a legutóbbi/jelenlegi munkája és e között?

 • Van bármilyen kérdése?

 

Amikor eljön a nagy nap 

Hagyjon magának időt bőven – ne akarja fokozni az Önre nehezedő nyomást még azzal is, hogy sietnie kell. Amikor találkozik az interjúztató személlyel, nézzen a szemébe, mosolyogjon és határozottan fogjon vele kezet – mindez önbizalmat sugall.

 

Tervezze meg az útvonalat 

Hagyjon bőven időt, hogy biztosan odaérjen a találkozóra – ideális esetben igyekezzen 5-10 perccel korábban érkezni, így marad ideje, hogy kicsit körülnézzen és megnyugodjon.

 

Öltözködés 

Alaposan fontolja meg, hogy mit fog felvenni – az első benyomás jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni. A megjelenése legyen választékos és sugalljon profizmust. Fontos, hogy a ruházata passzoljon a céghez, ahová készül. A legtöbb helyen az öltöny/kosztüm a legjobb megoldás, ha azonban mondjuk egy design vagy reklámcéghez megy interjúra, érdemes kicsit stílusosabbra, lazábbra venni az öltözéket. Az aranyszabályok közé tartozik az elegáns, kitisztított cipő, a tiszta és rendezett haj – amit érdemes hátul összefogni, ha hosszú – a visszafogott ékszerek, a tiszta körmök valamint a nem túl sok parfüm vagy arcszesz. Semmi sem olyan zavaró a kérdező számára, mint himbálózó, csilingelő ékszereket elviselni, vagy azt nézni, ahogy a jelölt folyamatosan, az egész interjú alatt a hajával babrál vagy próbálgatja azt hátrasimítani. Ne felejtse el, hogy azt szeretné, ha az asztal másik oldalán ülő(k) Önre és a képességeire koncentrálnának, úgyhogy ne adjon rá okot, hogy másra terelődjön a figyelmük.

Mit tegyen:

 • Legyen pozitív

 • Figyeljen oda a testbeszédére; törekedjen a gyakori szemkontaktusra; fontos továbbá a jó testtartás

 • Hallgassa figyelmesen beszélgetőpartnerét

 • Válaszoljon egyértelműen és tömören a feltett kérdésekre

 • Jegyezze fel azokat a témákat, amelyekre még vissza kíván térni

 • Legyen udvarias mindenkivel, akivel találkozik

 • Legyen őszinte

És mit ne: 

 • Ne fészkelődjön, és ne babráljon semmivel

 • Ne hagyja elkalandozni a gondolatait

 • Ne féljen eladni magát

 • Ne válaszoljon csak igennel vagy nemmel – fejtse ki a mondanivalóját

 

Az interjú után 

Kérdezze meg, mik a felvételi folyamat következő lépései az interjú után, és hogy mikorra várhatja az értesítést a döntés eredményéről. 

Ha nem Önt választják, akkor is érdemes visszajelzést kérni arról, ők hogyan értékelték az interjút – így gyakran lehet hasznos tippekhez jutni, amelyek segítségével legközelebb jobban szerepelhet.

 

Ne felejtse el, ha sikert akar elérni az interjún, magabiztosnak és felkészültnek kell lennie. Minden interjú tapasztalatszerzés is egyben, és minden egyes alkalommal egy kicsit többet tanulhat meg arról, mit mondjon és tegyen, illetve mit kerüljön el. Ha nem jár sikerrel, azért ne keseredjen el nagyon – mindig van egy újabb lehetőség, és ahogy az interjútechnikái javulnak, egyre valószínűbb, hogy Ön kapja majd meg az állást!