Banner Default Image

Hogyan írjunk önéletrajzot

Az önéletrajzírás nem egyszerű feladat, mivel azon túl, hogy el kell dönteni, mit írjunk bele és mit hagyjunk ki, az ember saját erősségeinek, képességeinek megfogalmazása sem éppen könnyű.

Az alábbi útmutatóval az volt a célunk, hogy némiképp leegyszerűsítsük az egész folyamatot, és segítsünk Önnek egy olyan profi CV-t összeállítani, ami megmutatja hogyan tűnjön ki a tömegből, ám mindezt anélkül, hogy túlzásokba esne. 

 

Megjelenés és elrendezés

 • Önéletrajzunk mindig világos, áttekinthető, strukturált legyen és maximum 1,5-2 oldal terjedelmű.

 • Az alcímek (pl. Személyes adatok, Szakmai tapasztalatok, stb.) alkalmazása révén a potenciális munkáltatók könnyebben kinyerhetik a számukra szükséges, releváns információkat.

 • A címsorok alatt, illetve az egyes részek között hagyjon egy üres sort a jobb átláthatóság és könnyebb értelmezhetőség érdekében.

 • Neve, címe, telefonszáma és emailcíme a dokumentum elején szerepeljen.

 • Szakmai tapasztalatainak, eddigi pályafutásának bemutatását kezdje a legutóbbi vagy jelenlegi munkaadójával, és haladjon időben visszafelé. Ezután sorolja fel iskolai végzettségeit és a szakmai képzéseket, amelyekben részt vett. Ha már sok éve dolgozik, elég, ha a tanulmányaival csak említés szintjén foglalkozik.

 • Ha csak nemrégiben fejezte be tanulmányait és lépett ki a munkaerő-piacra, szenteljen nagyobb teret iskolai eredményei, tevékenységei részletesebb bemutatásának.

 

Tartalom

Először egy bekezdésben mutassa be önmagát és képességeit – így az olvasó rögtön képet kap arról, ki is Ön és mit tud. A bekezdés legyen rövid és tényszerű, és fontos, hogy valamennyi állítását képes legyen konkrétumokkal alátámasztani az interjún.

 

Ezután a jelenlegi vagy legutóbbi munkaviszonyával kezdve mutassa be részletesen a betöltött pozíciót, beleértve az alábbiakat:

 • A pozíció (hivatalos) megnevezése

 • Mióta tölti be a pozíciót

 • A munkakörrel járó fontosabb feladatok és felelősségi körök leírása

 • A munkakörben elért jelentősebb eredmények

 • Ahol csak lehet, igyekezzen az eredményeket pontos tényekkel és adatokkal leírni

 • Fejtse ki bővebben a jelenlegi munkájában használt azon ismereteket, készségeket, amelyekről úgy véli, hogy a megcélzott pozícióban is értékesek lehetnek

 

Valamennyi korábbi munkaviszony tekintetében – hacsak az egyik nem volt nagyobb jelentőségű, mint a jelenlegi vagy legutóbbi pozíciója – szorítkozzon a főbb adatokra, úgymint cégnév, a pozíció megnevezése, a munkaviszony kezdete és vége, valamint a munka rövid leírása. Győződjön meg róla, hogy pályafutásában nincsenek kihagyások, „fehér foltok” – kivéve, ha például egy évet utazással töltött, amely esetben ezt külön említse meg.

Ha Ön friss diplomás, hozzon példákat gyakorlati képességeinek, készségeinek illusztrálására – ilyen lehet például, ha demonstrátor, rendezvényszervező, egyetemi diákszervezet tagja vagy a főiskolai lap munkatársa volt, esetleg önkéntes munkát végzett.

Gondolja át, milyen példákon keresztül tudja bemutatni, hogy megfelel a kiválasztási kritériumoknak. Ha az adott pozícióban csapatban kell dolgozni, ne mulassza el megemlíteni, ha egy helyi/közösségi szervezet tagja vagy valamilyen csapatsportot űz.

Az Ön elsődleges célja, hogy meggyőzze a lehetséges munkáltatót arról, hogy rendelkezik a kívánt ismeretekkel és tapasztalatokkal, és valóban meg akarja szerezni az állást. Az önéletrajza ne legyen két A4-es oldalnál hosszabb, és mivel minden munkaadó más és mást is keres, ne felejtse el önéletrajzát minden esetben az egyes megcélzott pozícióhoz igazítani.

 

Mindig tartsa szem előtt, hogy az önéletrajz a lehetőség, hogy „eladja magát”, és az első benyomásra nem kap második esélyt. Sok sikert!