A munkaterület személyre szabása

A munkaterület személyre szabása

Konyári Balázs • ápr. 24, 2021

​Munkahelyi teljesítményünkre nem csak a fizetés vagy a munkahelyi légkör van nagy hatással, de produktivitásunkhoz nagy mértékben hozzájárul a személyes munkaállomásunk minősége is. A munkaállomás minőségét számos apró, olykor „jelentéktelennek” tűnő elem határozza meg.


Irodai szék


Nem szabad spórolni az irodai székek minőségén, hiszen naponta több órát töltünk benne és nagy mértékben kihatással van nem csak az egészségünkre, de a közérzetünkre is. Egy jó minőségű, komfortos szék hosszútávon elkerülhetővé teszi a hát és gerincfájdalmakat, megőrzi az egészséget, vagyis a munkavállaló ritkábban megy el táppénzre, míg rövidtávon a mindennapok során az ergonomikus szék növeli a hatékonyságot és a produktivitást. Vásárláskor mindig a kényelem alapján válasszunk, még akkor is, ha az adott szék esetleg nem olyan stílusos, mint a másik szék, ami viszont kevésbé komfortosabb. Némely irodákban egyre jobban elterjedt az úgynevezett sit-to-stand módszer, amelynek lényege, hogy az alkalmazottak egyszer ülve, egyszer pedig állva dolgoznak, ezzel tovább csökkentvén a hosszútávú ülőmunkától kialakuló egészségügyi problémákat. Fontos megjegyezni, hogy bármennyire is kényelmes egy adott szék, mindig tartsunk szünetet és mozogjunk egy kicsit.


Színek


Minden színnek megvan a maga jelentése és hatása a szervezetünkre, éppen ezért nem mindegy, hogy az irodának vagy a saját munkaterületünknek milyen színe van. A legtöbb iroda természetes, semleges, tompa és „unalmas” színeket használ, nem csoda, hogy az ilyen irodákban csökken a munkavállalók hatékonysága. Pszichológusok szerint a piros szín növeli a hatékonyságot a fizikai munkavállalók körében, míg a kék és a zöld szín javítja a kommunikációt és a fókuszt, csökkenti a stresszt, így ideális a nagy pontosságot igénylő adminisztratív feladatokhoz. A sárga a kreatív emberek színe, mivel jelentősen növeli a kreativitást és a hatékonyságot.


Növények


Nem kell egy egész oázist telepíteni az asztalodra, de 1 vagy maximum 2 növény belefér. Az irodai virágok javítják a hatékonyságot és növelik a teljesítményt körülbelül 15%-kal, mivel a zöld szín csökkenti a stresszt. Nem csak a munkavégzésünkre van jó hatással egy szobanövény, de dekorációként is remekül funkcionál és nem utolsó sorban tisztítja a levegőt.


Rendezett asztal


A munkavállalók hetente körülbelül 1 órát töltenek azzal, hogy a papírokat, dokumentumokat keresik az íróasztalukon, ami nem csak időveszteséget jelent, de növeli a frusztrációt, a stresszt és csökkenti a koncentrálóképességet. Tulajdonképpen az asztalon lévő rendetlenség elvonja az ember figyelmét a munkától. A hatékony feladatvégzés érdekében mindenképpen érdemes rendszerezni papírjainkat és tisztán tartani környezetünket, ezzel lekerülhetővé téve, hogy figyelmünk szétszóródjon, és dekoncentráltak legyünk.


Több monitor és fejlettebb technológia


Egy tanulmány szerint a munkavállalók 9-50%-kal hatékonyabbak, ha több monitoron dolgozhatnak. A több kijelzővel felszerelt számítógépek lehetővé teszik a feladatok/programok közötti gyors átjárást, valamint transzparensebbé teszik a munkavégzést. A több kijelző ugyanakkor nem elég, ha a számítógép nem elég gyors. A Sharp által végzett kutatás alapján az is kiderült, hogy az elavult számítógépek miatt a munkavállalók évente átlagosan 4 hetet veszítenek el munkaidejükből.


Fények és asztalergonómia


A munkaállomásunk (asztal) elhelyezésénél törekedni kell arra, hogy a lehető legtöbb természetes fényt kapjuk. Azok a munkavállalók, akik ablak mellett dolgoznak átlagosan 15%-kal hatékonyabbak azoknál, akik ablaktól távol, mesterséges megvilágításban végzik napi feladataikat. Az asztalergonómiát illetően fontos kiemelni, hogy nem csak attól lesz ergonomikus a munkaállomásunk, ha gyors számítógépet és több monitort használunk, hanem az olyan apróságok is nagyban hozzájárulnak a komfortérzethez mint például a csukló és lábtámasz. Persze ezekre csak legyint az ember, hogy „úri huncutság” meg „minek kell az” de valójában teljesen ésszerű lépés. Csak úgy, ahogyan az ergonomikus szék számos egészségügyi problémát tud megelőzni, ugyanez igaz a csukló és lábtámaszra is.


Összességében elmondható, hogy a filléreskedés hosszútávon nem éri meg. Nem hiába kerül többe az adott szék vagy asztal. Magasabb összegért komfortosabb és ergonomikusabb termékeket kapunk, amely nem csak munkavállalóink mentális és testi egészségére van kihatással, de egyaránt növeli a teljesítményt és a hatékonyságot is. Ha nem akarunk ezzel foglalkozni, keressünk fel egy lakberendezőt, aki az egyedi igényeink és céljaink alapján megtervezi az iroda belső dizájnját.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: