A gyakornokság előnyei

A gyakornokság előnyei

Réka Barabás • ápr. 22, 2021

A gazdaságunk folyamatosan változik. Azért, hogy lépést tudjunk tartani, muszáj kivennünk a részünket belőle. A munkaerőpiac nagyon kompetitív, a friss diplomások sokszor elveszettnek érzik magukat, és nem tudják, mihez is kezdjenek az egyetem elvégzése után. Ez az egyik oka a gyakornoki munka térhódításának és annak, hogy már az egyetemi oktatásba is integrálódott.


Mit is jelent a gyakornokság?


Minden olyan hivatalos és formális program, ami szakmai gyakorlati tapasztalatot biztosít kezdők számára. A legfontosabb eleme az, hogy az órán elhangzott tananyagot és elméletet átemelheted a professzionális, szakmai környezetbe és gyakorlatban alkalmazhatod. A diákok ebből nagyot profitálhatnak, hiszen egyszerre végzik az egyetemet és építik a karrierjüket.


Milyen előnyei vannak a gyakornokságnak?


  1. A tanultakat kamatoztatni tudod

    A gyakornokság remek lehetőséget ad arra, hogy átemeld az osztálytermekben hallottakat a valódi munka világába. A tanulás csak egy dolog, de a különböző képességek alkalmazása és átemelése a gyakorlatba tökéletes lehetőséget biztosít a különböző karrierutak és specializációk kipróbálására.

  2. Kiváló tapasztalatszerzési lehetőség, amellyel növelheted a piacképességedet.

    Ezáltal növelheted a tapasztalatodat abban a munkában, amely elősegíti a jövőbeli karriered. Nemcsak előrébb kerülsz a kiválasztás során, hanem beletanulsz abba, amivel később foglalkozni szeretnél, így sokkal nagyobb lesz az önbizalmad ilyen téren.

  3. Kapcsolati háló

    A gyakornoki munka által remek lehetőséged nyílik a szakmai kapcsolatok kiépítésére. Ha megismerkedsz a munkatársaiddal, és jó kapcsolatot ápolsz velük, akkor sokkal könnyebben be tudod biztosítani a helyedet a cégnél. Remek esély arra, hogy a szakma nagyjaival találkozz, és tanulj tőlük, vagy hasonló érdeklődésű gyakornokokkal ismerkedj meg. Ezek a kapcsolatok nagyon értékesek, és a jövőben profitálhatsz belőlük.

  4. Profizmus

    Biztosítja azokat a ,,soft skilleket”, amelyek szükségesek a munkahelyen, vagy akár a vezetői pozíciókhoz. A LinkedIn felmérése szerint a ,,soft skillek” sokkal fontosabbak, mint a technikai készségek. A ,,soft skillek”, mint a kommunikáció, vezetés, problémamegoldás vagy csapatmunka elsajátíthatók a gyakornoki időszak alatt.

  5. Betekintést nyerhetsz egy munkahely teljeskörű működésébe

    Az egyetemen sokat hallasz biztosan arról, hogyan működik egy cég, a szervezeti struktúrákról és a munkahelyi kultúráról. Ám semmi nem adja át úgy igazán, csak az, ha testközelből megtapasztalod a munkahelyi kultúrát, a kapcsolatrendszert a munkavállalók között és a vezetőségi struktúrát. Ez sokat segíthet a későbbi eredményes munkakeresésben.

  6. Tanulhatsz másoktól

    Sokat segíthet, ha monitorozod a munkatársaidat munkavégzés közben, hogy bizonyos szerepkör milyen magatartást igényel. Kérd meg a felettesedet, hogy hadd kísérd el őt mindenhova egy napon keresztül. Ülj be meetingekre! Mint egy szivacs, szívd magadba az összes információt a gyakornoki időd során - ezt hosszútávon kamatoztatni fogod.

  7. Jól mutat az önéletrajzodban

    Nagyon sok cég elvárja a jelentkezőitől, hogy legyen valami munkatapasztalata. Ha beválogattak az utolsó körbe, de a vetélytársad rendelkezik munkatapasztalattal, akkor sajnos ő előrébb kerül ezzel a ranglistán. Szóval rendelkezz legalább egy gyakornoki tapasztalattal, mielőtt lediplomáznál, ezzel megnöveled az esélyeidet.

  8. Tanácsot kapsz szakemberektől

    Amíg a professzorok és a tanárok a szakma elméleti oldalára készítenek fel, addig a gyakornokság során szakmabeliektől kapsz tanácsot és visszacsatolást a munkádra nap mint nap.

  9. Rájössz arra hogy mi az, amit kedvelsz és mi az, amit nem

    Mindenki nagyon izgatottan és szenvedélyesen áll hozzá az első gyakornoki munkájához, pedig van, hogy az nem úgy sül el, ahogyan mi szeretnénk. Ne feledjük, a negatív tapasztalat is tapasztalat, így legalább tudni fogod, hogy milyen irányba ne keresgélj a jövőben.


Amennyiben megnéznéd milyen állásaink vannak, kattints az alábbi linkre:

https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha felvennéd velünk a kapcsolatot, kattints ide:

https://www.kellyservices.hu/hu/branches

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: