Banner Default Image

Útmutató álláskereséshez

Az elmúlt évben több mint 10.000 munkavállalót a legkülönfélébb területeken állandó pozíciókba elhelyező Kelly Services legfrissebb felmérése szerint a vállalatok olyan munkatársakat keresnek, akikben a tehetség és a hozzáértés elkötelezettséggel és lelkesedéssel párosul. 

 

Mérje fel, mi fontos Önnek

Gondolja végig, mik a prioritásai:

 • Mi az, ami igazán fontos Önnek?

 • Milyen cégnél szeretne dolgozni?

 • Milyen jellegű munkára vágyik?

 • Milyen ambíciói vannak?

 • Kész lenne akár költözni is egy jó állásért? Mennyi időt lenne hajlandó nap, mint nap munkába járással tölteni?

 • Mennyire fontos Önnek, hogy a munkája elégedettséggel töltse el?

Ez az első „házi feladat” segít felismerni saját igényeit és elvárásait, így sok időt megtakaríthat azzal, hogy nem hajszol olyan állást, ami tulajdonképpen nem Önnek való.

 

Forduljon szakértőkhöz

Az állásvadászat jóval kevésbé megterhelő feladat, ha szakértőkkel vitatja meg az Ön előtt álló karrierlehetőségeket. Tanácsadóink kitűnő kapcsolatokat ápolnak a nemzetközi nagyvállalatokkal csakúgy, mint kisebb helyi cégekkel. Ezáltal ismerjük a vállalatok nyitott pozícióit, tudjuk milyen munkaerőt keresnek, így mi ahhoz az ügyfelünkhöz pályáztatjuk, ahol a legjobb lehetőségek várják.

 

Szánjon időt az önéletrajzára

Az önéletrajz jelentőségét nem lehet eléggé hangsúlyozni – egy jól összeállított önéletrajz szinte biztos belépő egy interjúra. Emelje ki eddigi eredményeit, soroljon fel sikeresen elvégzett feladatokat, amelyek jól mutatják erősségeit és képességeit, és említsen meg olyan tevékenységeket, amelyek megfelelően tükrözik személyiségét és hozzáállását. Az önéletrajzot ajánlott a konkrét álláslehetőségre szabni, továbbá angol nyelven egyaránt elkészíteni.

 

Álláskeresés az Internet segítségével

Az Internet valósággal forradalmasította az álláskeresést, és a világhálón számtalan jobbnál jobb állás közül válogathat. A kellyservices.hu/allasok oldalon több száz különféle állást talál. Ha regisztrál nálunk és megadja a szükséges adatokat, a Kelly Services munkatársai kapcsolatba lépnek Önnel amint felbukkan egy Ön szakmai profiljába illő pozíció.

Mindemellett hasznos lehet a social media csatornákon is nyitott szemmel járni, hiszen ma már szinte minden álláshirdetést megosztanak a közösségi oldalakon is.

 

Készüljön fel a váratlan helyzetekre is

A munkáltatók manapság gyakran tesznek fel olyan kérdéseket, melyek célja, hogy jobban megismerjék a jelölt személyiségét, és hogy miként reagál különféle helyzetekre. Készüljön fel rá, hogy egy megtörtént eseten keresztül mutassa be, hogyan kezelt egy adott problémát és zárta le az ügyet sikeresen. Például:

 • Meséljen el egy olyan helyzetet, ahol egy kifejezetten problémás ügyféllel kellett foglalkoznia.

 • Hogyan érezte magát ebben a helyzetben?

 • Korábbi pozícióiban hogyan biztosította, hogy minden szempontból megfeleljen az elvárásoknak?

 • Gondolja végig, hogy melyik volt a leghatékonyabb csapat, amelyben dolgozott.

 • Mi volt itt az Ön szerepe?

 • Fel tud idézni egy olyan esetet, amikor valamilyen konfliktust kellett kezelnie a csapaton belül?

Bizonyos pályázók inkább hajlamosak a külső tényezőket hibáztatni, míg az erős pályázóknál valószínűbb a személyes felelősségvállalás. A cégek nem a tökéletes embert keresik, aki még soha nem szembesült nehézségekkel vagy kudarcokkal – olyan munkatársak keresnek, aki pozitív hozzáállással bír, és nem futamodik meg a kihívások elől. Előfordul az is, hogy a kérdést feltevő valójában egészen másra gondol, mint amit ténylegesen kimond.

 

Íme néhány ravaszabb kérdés – ezek megválaszolását érdemes egy baráttal, ismerőssel jó előre begyakorolni:

- Mit szeretett az előző munkájában?

Elég ártalmatlannak tűnik, de ha nem vigyáz, könnyen abba a csapdába eshet, hogy a munka legjobb részeire koncentrál. Beszélgetőpartnere valójában arra kíváncsi, hogy kész-e a pozíció esetleges hátrányait az előnyökkel együtt elfogadni, és pozitívan állni a munkához még akkor is, ha egy hétköznapi, netán egyhangú feladatról van szó.

- Hogyan vélekedett a főnökéről?

Ez nem igazán arról szól, hogy valójában kedvelte-e az illetőt vagy sem – a kérdező sokkal inkább azt akarja megtudni, hogy Ön mennyire tud egy csapatba beilleszkedni, úgyhogy kerülje a kritikát. Még ha az előző főnöke nem volt a legkellemesebb ember, akkor is próbáljon meg pozitívan válaszolni – mondja például azt, hogy megtanította Önt saját erősségeinek és gyengeségeinek felmérésére, stb.

- Mit mondanának Önről a barátai? / Mit mondana Önről a főnöke?

Itt olyan kulcsszavakat szeretne hallani a kérdező, mint motivált, lelkiismeretes, nyitott, lojális, elkötelezett, elhivatott, rugalmas és kreatív, de persze ezeknek a tulajdonságoknak már abból is látszaniuk kell, ahogyan az interjú során viselkedik.

 

És végül persze ott vannak az igazán „ütős” kérdések – íme néhány példa:

 • Mondjon egy viccet.

 • Mi volt az a kérdés, amit nem szerette volna, hogy feltegyek?

 • Hajlandó lenne akár hazudni is a munkája érdekében?

 • Mondjon három dolgot, amiről majd emlékezni fogok Önre.

 • Milyen állat lenne?

Ha ilyen kérdéssel találkozik, gondolkozzon pár pillanatig, mielőtt válaszol. Az a pár pillanat persze éveknek is tűnhet, de persze nem így van, és sokkal jobb, ha átgondolja, mit is mondjon, mintha elkezdene mellébeszélni. Az ilyen trükkös kérdéseket néha csak azért dobja be a kérdező, hogy lássa az interjúalany reakcióját.