Outplacement - A humánus elbocsátás

Outplacement - A humánus elbocsátás

A munka a legtöbbünk számára egy biztos pont, mely identitást, szerepet és talán fontosságérzést is ad nekünk. A munka olyan szabályos keret, mely meghatározza a magánéletünket, a célkitűzéseinket, a szabadidőnket és a pénzügyi döntéseinket. A munkánk rend és rendszeresség, és ezen felül még, legalábbis reményeink szerint, kiszámíthatóság és biztonság.

A munkánk tehát szimbolikus és szó szerinti értelemben is rendkívül fontos szerepet tölt be az életünkben, ezért, ha elveszítjük az állásunkat, legyen az előre várt vagy hirtelen bekövetkező esemény, úgy érezhetjük, hogy kudarcot szenvedtünk, és kicsúszott a talaj a lábunk alól. A pszichológusok tapasztalatai alapján a munkahely elvesztése a harmadik lelkileg legmegterhelőbb esemény az emberek életében.

A munkahelyünk elvesztése azért is érint minket felkészületlenül, mert eddig csak arra összpontosítottunk, hogyan szerezzünk, hogyan tartsunk meg egy állást, és az adott munkakörben hogyan fejlődjünk. Legtöbbünket senki sem készítette fel arra, mi a teendő állásunk elvesztése esetén.  Amikor ez bekövetkezik, az emberek jellemzően keserűséget, ijedtséget és zavarodottságot éreznek. A rossz érzés és az aggályok azonban idővel eltűnnek, sőt, vannak módszerek, melyek segítségével a munkahely elvesztése miatt kialakuló érzelmi válság rövidebb idő alatt megszüntethető.

 

Hogyan segíthet Önnek a Kelly Services outplacement programja?

A vállalatok számára az outplacement az elbocsátás olyan eszköze, amely segítséget nyújt a dolgozóknak az elbocsátás következményeinek feldolgozásában. Célja hogy csökkentse a munkaviszony megszűnésével járó stresszt, lerövidítse a karrierváltáshoz szükséges időt és megkönnyítse a munkavállalók álláskeresését.

A Kelly Services Outplacement programja az 1975 óta kifejezetten változásmenedzsmenttel, outplacementtel foglalkozó The Ayers Group módszertanára épül.

A módszer lényege, hogy a munkáltató az elbocsátott munkavállaló számára képzési programot biztosít. A képzés időtartama alatt a részt vevők tanácsadók segítségével olyan készségeket, képességeket, technikákat sajátítanak el, melyek segítik őket az elhelyezkedésben.

  • Rajtunk keresztül olyan képzési programot biztosíthat az elbocsátott munkatársak számára, amelynek segítségével rövidebb idő alatt találnak új munkahelyet, mintha a keresést egyedül, segítség nélkül végeznék.
  • A munkavállalók olyan készségeket sajátítanak el, melyek segítségével hatékonyan irányíthatják személyes fejlődésüket és jövőbeli karrierjüket.
  • Az általunk vezetett konzultációs folyamat biztosítja, hogy a megbízó a leépítés vagy átszervezés negatív volta ellenére kedvezőbb belső és külső képet alakítson ki magáról.
  • Valamint az elbocsátott munkatársakkal továbbra is korrekt kapcsolat maradjon fenn.

 

Amennyiben szeretné szolgáltatásunkat részletesebben megismerni vagy ajánlatot kérne, kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.