Zöld jövő – Álláslehetőségek minden szinten

Zöld jövő – Álláslehetőségek minden szinten

2017-ben, a Nemzetközi Megújuló energia Ügynökség (Angolul: IRENA) szerint, 10.3 millió ember, a megelőző évhez képest 5.3%-al több végzett úgynevezett „zöld munkát”. Az elkövetkező évtizedben ez akár 18 millióra is megnövekedhet.

Mi is az a zöld munka? Ugyan tág fogalom, de lényegében olyan állások, amik hozzájárulnak a környezet fenntartásához vagy helyreállításához. Persze eddig is voltak zöld munkák (Habár talán a legtöbben nem így gondolnak rájuk) főleg a mezőgazdaságban, gyártásban, kutatásfejlesztésben, de még az adminisztratív területeken is. Azonban a nagy változást a megújuló energiaforrások reneszánsza okozza! Az elmúlt időszakban drasztikusan csökkent az előállításának a költsége, így már többé nem álom a teljesen zöld karrier!

Új lehetőségek mindenkinek – Milyen konkrét lehetőségeket tartalmaz tehát a már nem is oly távoli jövő a zöld állások terén?

  • Vízminőség Ellenőr

Felelőssége az államilag előírt vízminőség fenntartása, hogy az felhasználható és fogyasztható legyen embereknek és állatoknak egyaránt. A gyakorlatban a feladatuk pedig a helyi vizek és vízforrások állandó ellenőrzése, vizsgálata és ezáltal a velük kapcsolatos alapvető elvárások felállítása. Sajnos a munkájuk fontosabb, mint valaha, ugyanis az állandó olajkatasztrófák és vízminőségproblémák arra kényszerítik őket, hogy fáradhatatlan munkájuk során kreatív megoldásokat találjanak, hogy a tiszta víz mindenkinek az alapvető joga maradjon.

  • Újrahasznosító

Biztos vagyok benne, hogy mindenki részt vett már általános iskolában a kupak vagy papírgyűjtésben. De tudtad, hogy vannak hivatásos újrahasznosítók? 1 tonna papír újra hasznosítása egy átlagos amerikai otthont hat hónapig ellátja energiával. Nem csoda, hogy szakmának is elmegy. Ezek az egyének nap mint nap keményen dolgoznak, hogy tisztábbá és élhetőbbé tegyék környezetünket. Átválogatnak óriás szemétkupacokat, hogy elvégezzék, amire mások nem hajlandók vagy robotok nem képesek: különbséget tenni szemét, papír és minden más közt.

  • Zöld Mérnök

Függőleges erdők és szmognyelő irodák, ez már nem sci-fi, hanem a norma része. Ezek nem mások, mint normális, magas épületek annyi különbséggel, hogy tetőtől talpig le vannak fedve növényekkel. A célja ezeknek a dizájnoknak, hogy elnyeljék a nagyvárosok komoly széndioxid kibocsájtását. Itt jönnek a képbe a zöld mérnökök, akik megtervezik ezeket az új formabontó, de mindenképpen környezetkímélő konstrukciók.

  • Erdész

Több, mint egy vadőr, az erdész feladata az erdő megóvása és fejlődésének biztosítása. Hatáskörébe tartozik az erdőírtás, az engedély nélküli vadászat elleni védelem és természetesen megakadályozni bármit, ami negatív hatással lenne a vadvilágra. Ők az erdő valódi hősei, dokumentálják és munkájuk során helyreállítják a károkat. Fizetésük mellett pedig az emberiséget is megjutalmazzák – a levegő minőségének javítása és a biodiverzitás biztosítása csak néhány a büszke munkájuk eredményeinek.

  • Zöld vállalkozó

Ma már mindenki vállalkozó. Akkor már akár lehet az ember zöld vállalkozó is! Mi a különbség? A vállalkozásod célja – akár egy app vagy egy szmogcsökkentő megoldás, a piacon van hely és igény rá. A határ a csillagos ég és a saját fantáziád. Ha van egy ötleted, akkor ne habozz! Nem csak a saját karriered alapjait rakod le vele, hanem több milliárd embernek biztosíthatod a tiszta és megélhető jövőt is!

Források:
https://www.huffpost.com/entry/top-green-jobs-of-the-future_n_59ef5fe2e4b03535fa942057?guccounter=1&guce_referrer=aHR0cHM6Ly93d3cuZ29vZ2xlLmNvbS8&guce_referrer_sig=AQAAALnM9UahNVxyZrk9hufqvsvhUir7KG8PoNhsGqCtWbjRlTGhrFbr1G_v2HsjmgA57kzzS2iJTRa5P0eD-h6YtnpOC8hFFqOJBSJtTwK3lP3WWAchTKsVfITDOSUIK-H3ZGoNc_-lfimRG7D4OiXZshaZTjTvoLnr6QhqcJbjucrU
https://www.enelgreenpower.com/media/news/d/2019/02/green-economy-new-job-opportunities-sustainable-future

article image

4 egyedi vállalati hagyomány a nagyvilágból

Ha besétálsz a Gusto irodájába, akkor gyorsan észre fogod venni, hogy senkin sincsen cipő. Sőt, még
Read More >
article image

4 karrierépítő előnye a távmunkának

A legtöbben még mindig úgy gondolnak az otthonról dolgozásra, mint egy lehetetlen vágyálomra. Azonba
Read More >
article image

5 órás munkanap? Lehetséges.

Miként hat a produktivitásra, ha az ember lerövidíti munkaóráit, és hozzájárulhat-e az esélyegyenlős
Read More >