Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak!

Itt az ideje a tavaszi nagytakarításnak!

Állandóan csak rohansz magad után? Sosem marad szabadidőd? Itt az ideje, hogy foglalkozz egy kicsit a napirendeddel! Ragadd meg ezt az alkalmat, hogy a tavaszi nagytakarítást a teendőidre is kiterjeszd. Mit tudsz tehát tenni, hogy több időd maradjon a munka mellett?  

  • Holtidő kihasználása 

Mennyit utazol naponta tömegközlekedéssel? Milyen gyakran jársz fodrászhoz, orvoshoz vagy bárhová, ahol csak órákat ülsz tétlenül? Egy héten mennyit állsz sorba különböző üzletekben? És mit csinálsz olyankor? Ez a kis holttér a legjobb alkalom arra, hogy apró feladatokat elintézz. Válaszolj a kevésbé fontos E-mailekre, olvasd el a szakmai cikkeket, amiket a munkahelyen szoktál. Használd ki és intézd el az apró teendőidet ilyenkor. Nem tűnhet soknak, de a hét végére ezek könnyen összeadódhatnak.  

  • Felesleg eltávolítása 

A feladataid fontossági sorrendjének felállítása végső soron sok időt tud megspórolni neked. Warren Buffet az alábbi “kétlistás” módszert alkalmazza: Válaszd ki a 25 legfontosabb elintéznivalódat, ez lesz az első listád. Aztán karikázd be erről azt az ötöt, amit mindenképpen el kell intézned, ez lesz a második listád. A második lista a prioritás, ezeket mindenképpen intézd el, az első lista 20 eleme pedig, amiket minden körülmények közt el kell kerülnöd. Extrémen hangozhat, de így fókuszálni tudsz az igazán fontos feladatokra. Természetesen ez nem minden esetben, mindenkinek működik, de a tanulság: fontossági sorrend felállítása.  

  • Optimalizálás  

Ha készen áll a listád, akkor itt az ideje azon elgondolkozni, hogy nem csak mit, hanem hogyan tudsz elvégezni. Van hatékonyabb mód ezeknél a feladatoknál? Erre a kérdésre nincs univerzális válasz. A legfontosabb, hogy folyamatosan újraértékeld a listádat.  

  • Csúcsidőd kihasználása 

Mindenkinél van egy időszak a nap folyamán, amikor egyszerűen többet tud tenni kevesebb idő alatt. Figyeld meg, hogy nálad hova esik ez a csúcsidő és próbálj meg minden mentálisan megterhelő feladatot ide szervezni.  

 

Ironikus módon, ahhoz, hogy több időt nyerj először időt kell belefektetned. De ez pontosan az, ami: befektetés. Szánj egy kis időt rá, hogy tudatosan kialakítsd és meglátod, hogy mennyi szabadidőt fel tudsz szabadítani magadnak.  

 

 

Forrás: