Szabadulószoba Assessment Center helyett – mindez elerhetővé vált a jelentkezőknek egy nem mindennapi kiválasztási esemény során

Szabadulószoba Assessment Center helyett – mindez elerhetővé vált a jelentkezőknek egy nem mindennapi kiválasztási esemény során

A szabaduló játék, már évek óta bevett csapatépítő program, mivel összezárt embereknek kell közösen rejtélyeket megoldaniuk, összhangban, határidőre, fiktív helyzetekben. A lényeg: ki hozakodik elő egyedi ötlettel, ki az, aki végrehajt, ki kezdeményez, ki az, aki még a stresszes helyzetekben is képes harmóniát teremteni? Az szabaduló játék tematikáján keresztül nemcsak önmagunkat, de másokat is jobban megismerhetünk– miért is ne invesztálhatna az ember egy ilyen programba, annak érdekebén, hogy rátalálhasson a legalkalmasabb jelentkezőre saját vállalkozása részére?

Menekülő helyzet a Consulting-mindennapokban

A Jobify munkakereső portál, illetve az Intero Consulting vállalati tanácsadó cég ennek a módszernek felderítésére vállalkozott, a müncheni Jobsafari keretén belül, az szabaduló játék, mint kiválasztási folyamat létrehozásával. „Szerettünk volna valamit létrehozni, ami a sztenderd kiválasztási folyamatoktól, mint például az Assesment Center, eltér, mert innovativ formájában a Top-Talent piacon belül versenyelőnyt jelenthet “, mondta Dominik Sachse, az Intero Consulting Senior Projekt Managere. Végül a Jobify ötletére támaszkodva hozták létre a szabadulószoba eseményt.

Nem kellett félniük a jelentkezőknek, hiszen az ajtók még csak be sem voltak zárva. Ezesetben a szabadulójáték a Consulting-mindennapok tematikájára épült. Csapatonként öt résztvevőnek kellett jelentkezőket találniuk számítógépes rendszerben, logikai feladatok megoldásán keresztül, valamint egy ügyfélprezentació hiányos részeinek kiegészítésével, mindezt különböző kódok feloldásával, trendek alkalmazásával és matematiakai ismereteik felhasználásával.

Dominik Sachse szerint a jelentkezőknek a játékos feladatok segítségével, kis csoportban való munkán keresztül autentikusabb és felszabadultabb élményben lehetett részük, mint egy átlagos Assessment Centerben. „A szabadulószoba tematikáján keresztül az ember könnyen felismerheti, melyik az a jelentkező, aki szűkös határidő terhe alatt is nyugodtan és strukturáltan tud a megoldáson dolgozni. “

Ám a végén az önéletrajzok, a szabaduló játékon való teljesítmény, illetve az azon keltett benyomások összképe alapján döntöttek a vezetők arról, hogy kik azok, akikkel a jelentkezési folyamatot folytatni szeretnék, es kaphatnak meghívást személyes interjúra. Ugyan a szabaduló játék nem helyettesítette az interjút, ám a kiválasztási folyamatot megrövidítette, mivel a jelentkezőkkel a kiválasztást irányító munkatársaknak egy egész estén keresztül volt alkalmuk megismerkedni.

Rálátás a vállalatra

A jelentkezőkre is lelkesítő hatással volt a program. “Ez a kiválasztási folyamat egy nagyszerű módja annak, hogy rövid időn belül betekinthessünk a cég kulisszái mögé. Megtapasztalhattam, milyen a munka, a kollégák és a vállalati légkör.”, nyilatkozta az egyik jelentkező.

Egy másik jelentkező, Patricia Hardt, időközben már alá is írta a szerződését az Intero Consulting-hoz. Ő is dicsérte az eredeti ötletet: “A program folyamán ötvözni tudták a kikapcsolódást a játékfaktorral, valamint fantasztikus légkör jött létre kapcsolatok kialakítására.”

„ Az Intero Consulting következő kiválasztása is így fog zajlani.“ – mondta Dominik Sachse, aki a programot a nagy kiadások ellenére is sikeresnek látja.

 

 

Forrás:
https://www.humanresourcesmanager.de/news/escape-games-als-recruiting-tool.html