Nyári Viselet az irodában

Nyári Viselet az irodában

A kánikulában mindenki próbál a lehető legkevesebb rétegben lenni a közszeméremsértés elkerülése mellett. Ez egy irodai munkánál hatalmas kihívás tud lenni.

 

Mit kerüljünk el:

-          Rövidnadrág vagy „forrónaci”

Talán már a nevéből egyértelmű lehet, hogy nem a legjobb ötlet. A legfontosabb, hogy ne legyen túl rövid vagy túl utcai, de az egyensúlyt nehéz megtalálni. Nőknél a térdig érő vagy annál hosszabb szoknyák, nadrágok még elfogadhatók. A férfiak, mint általában itt is egy picit nehezebb helyzetben vannak. Egyes kreatívabb vagy lazább munkaköröknél persze elfogadható a rövidnadrág, de az esetek többségében a hosszúnadrág ajánlott.

-          Levágott szárú vagy feltépett farmerek

Sok 21. századi munkahely engedélyezi már a farmerviselést, de ennél is van egy határ. Semmilyen esetben sem ajánlott a levágott szárú farmer, akkor sem, ha térd alatt van. A feltépett farmer azonban már inkább egy szürkezóna. Egyes munkahelyeknél nem probléma egy kis vágás vagy tépés (persze, ha divatból és nem balesetből származik). A lényeg itt is, hogy moderálva hordja ezt az ember.

-          Flip flop papucs

Hölgyeknél még elfogadható egy ízléses szandál, de ezen felül a flip flop mindkét nemnél szigorúan nem jöhet szóba az irodában. Férfiaknál jó alternatíva lehet a papucscipő (loafer).

 

Szóval mit érdemes viselni?

-          Capri ruha

Általános szabály, hogy bármi, ami térd alá ér, elfogadható lehet, így a capri ruha még pont becsúszik az oké kategóriába. Csak figyelj az anyagára: farmer és feszülős ruha általában nem munkaalkalmas. Ez is egy szürkezóna, így a legjobb, ha megnézed a vállalati követelményeket.

-          Top blézerrel vagy kardigánnal

Alapvetően a top önmagában nem elfogadható, de könnyen azzá tehető, ha hozzáadsz még egy réteget. A dekoltázsra itt is figyelned kell és mindkét rétegnek rajtad kell lennie egész nap, akkor is, ha nagyon meleged van. Ennek függvényében mérlegeld ezt az opciót!

-          Ujjatlan top

Nőknél egész nyáron egy teljesen elfogadható munkahelyi viselet. A spagettipánt és a látható melltartó pánt azonban nem megfelelő munkahelyre. Férfiakra sajnos ez szintén nem alkalmazható, póló vagy rövid ing a legextrémebb elfogadható viselet.

-          Mintás ruhák

Attól még, hogy irodában dolgozol, nem kell folyamatosan a semleges színekhez ragaszkodnod. A színes, mintás ruházatokkal bármikor feldobhatod az irodaviseletedet. A színes, virágos mintás ruhák a nyári viselet elengedhetetlen kelléke. Csak légy tisztában az irodád hangulatával. Konzervatívabb helyeken tudsz úgy eljárni, hogy egy alapvetően semleges öltözékhez párosítasz valamiféle apróbb színes motívumot. Az arany szabály természetesen itt is a mértékletesség.

-          Legombolás

Lehet, hogy feltűnt, hogy a férfiak viselete sokkal szigorúbb, mint a nőké. Legjobb esetben is csak egy könnyed cipő, hosszú nadrág és rövid póló vagy ing a hűsölési lehetőség. Ezt még annyival lehet lazítani, hogy a felső 1-2 gombot kigombolja az ember. A legtöbb helyen már nem elvárás a nyakkendő, szóval ezzel nem lehet probléma. Viszont, ha lehet próbálj meg nem túl sok mellkas szőrt mutatni.

 

Ezek az ötletet azonban valóban csak ötletek. A kötelezőviselet vállalatonként eltérő és vannak bizonyos szakmák, ahol szigorúan egyes öltözékeket viselni kell. A legjobb, ha utána jársz a vállalaton belül, hogy mi megengedett és mi nem. A józan ész keretei közt azonban a legtöbb vállalatnál hasonló öltözködési szabályok vannak, amiket a korábbiakban fel is soroltunk.

 

Forrás:
https://www.randstad.ca/job-seeker/career-resources/workplace-culture/summer-dress-codes-whats-okay-to-wear-to-work-and-what-isnt/

https://www.monster.com/career-advice/article/summer-office-attire