Munkahelyváltás: Miért fontos a munkavállaló számára a béren kívüli juttatás?

Munkahelyváltás: Miért fontos a munkavállaló számára a béren kívüli juttatás?

Sok tényezőt kell mérlegelni, amikor munkahelyváltásra kerül a sor, viszont javarészt azt tapasztaljuk, hogy a jelöltek számára elsősorban a nettó bér összege meghatározó. Ez talán még érthető abban az esetben, ha pályakezdőkről, friss diplomásokról beszélünk, akik a karrierjük elindítását és építését az egyre magasabb fizetési sávokban látják, de idővel a bér más elemei is felértékelődnek, és ekkor már a vállalatoknak is egy kidolgozott tervvel kell a hatékony munkaerőtoborzást előkészíteni. Azonban hiba volna kizárólag csak a megfelelő munkavállalók megszerzésére koncentrálni, ugyanis a tehetségek megtartása is elengedhetetlen annak érdekében, hogy a vállalat teljesítménye növekedni tudjon, s erre pedig kiváló eszköz lehet a béren kívüli juttatások beépítése a szervezeti működésbe.

De mit is értünk ez alatt pontosan?

Béren kívüli juttatásnak minősül például az egészségügyi biztosítás, az otthoni munkavégzés (home office) vagy a távmunka lehetősége, a rugalmas munkaidő, a bónusz, a munkába járási támogatás, vagy a szórakozásra, pihenésre irányuló kedvezmények. De ide sorolhatjuk a manapság egyre szélesebb támogatói körrel rendelkező kutyabarát munkahelyek kialakítását is. Ezek ötvözése, egy saját juttatási csomag összeállítása nem csak a szabad munkaerő bevonzását, szimpátiájának kiépítését teszi lehetővé, hanem ezáltal a cég elkülönülhet a versenytársaitól, és a pozitív megítéléssel előnyt kovácsolhat velük szemben.

Ahhoz, hogy megfelelő juttatási csomagot tudjunk kínálni, fontos, hogy munkaadóként tisztában legyünk alkalmazottaink igényeivel. Ezt legkönnyebben belső felmérések, kérdőívek segítségével tehetjük meg. Ne felejtsünk el odafigyelni a generációs különbségekre annak érdekében, hogy egy szélesebb munkavállalói rétegnek több lehetséges opciót tudjunk elérhetővé tenni.

Melyek azok a juttatások, amelyekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni?

  • Számos multinacionális vállalat nyújt egészségbiztosítást, amely egyrészt a jelöltek számára igencsak vonzó ajánlat, hiszen a korszerű szolgáltatások révén egy helyen minden szükséges vizsgálatot és beavatkozást elvégeztethetnek; másrészt pedig a vállalat is kifejezésre juttatja ezáltal azt, hogy törődik a dolgozók jólétével, és segít nekik az előreláthatatlan akadályok leküzdésében. Legyen szó akár a világszerte jelen lévő koronavírusról, amely esetében az egyes egészségügyi szolgáltatók a partnereik és dolgozóik számára teljeskörű tesztelést tesznek lehetővé.

  • Ugyan most a legtöbben a helyzet szülte kényszerből otthonról dolgozunk, a későbbiekben ez ugyanolyan jelentős érv lesz a jelöltek számára egy pozíció betöltésekor. Mindenki életében bekövetkezhetnek olyan szituációk, amikor szükség van a megszokottnál nagyobb rugalmasságra, amelyet a home office tud megadni legteljesebben. Különösen igaz ez a kisgyermekes szülőkre, de ugyanúgy azokra is, akik egyedül élnek, hiszen a gázszerelő vagy az internetszolgáltató is csak munkaidőben tud házhoz jönni. Ezzel a munkáltató kifejezheti az alkalmazottba vetett bizalmát, valamint az önálló és felelősségteljes munkavégzést támogatja.

  • Habár a cikk elején már kijelentettük, hogy a pénz nem minden, mégis mi más motiválhatja a dolgozót leghatékonyabban, mint az erőfeszítésekért járó plusz juttatás, a bónusz. Beszélhetünk egyéni, illetve csapatszinten kitűzött célokról, amelyek elérésekor meghatározott összeggel honoráljuk a munkájukat. Ez egyrészt erősíti a csapatmunkát, vagy épp egészséges versengésre ösztönzi az egyéneket. Amíg van kihívás, és jár érte a számokban is kifejezett elismerés, addig a cég sikeres úton halad a fluktuáció elkerülése érdekében.

Megfelelő juttatások mellett tehát a munkavállaló jóval kevésbé érzi majd a késztetést, hogy új ajánlatok felé nyisson, illetve munkáltatóként a megcélzott munkaerőpiaci réteg számára is vonzó külsőt, és lehetőségekkel teli környezetet kínálhatunk.

Írta: Furst Petra