Mi az a networking és miért elengedhetetlen a karrierépítésben?

Mi az a networking és miért elengedhetetlen a karrierépítésben?

Úgy a legegyszerűbb megfogni, ha megmagyarázzuk, hogy mi nem networking. Mindenkinek elmondani, hogy állást keresel egyértelműen nem az. Körbe kérdezni, hogy kik dolgoznak a kiszemelt vállalatnál szintén nem az. A networking a kapcsolatépítésről és egymás kölcsönös segítéséről szól. Ne úgy tekints rá, mint segítségért kiáltásra, hanem mint egy kölcsönösen előnyös kapcsolatra. Így hát fontos beazonosítanod, hogy mit tudsz te nyújtani és miért akarnának mások ilyen kapcsolatba lépni veled. A készségeid, kapcsolataid, szaktudásod és még rengeteg egyéb más lehet forrása és alapja ennek.

Miért olyan fontos a karrierépítésben?

Az információ, ötletek, ajánlatok és javaslatok adása és vétele. Lényegében néhány értékes kapcsolatot tudsz többtucat kisebb-nagyobb lehetőséggé átalakítani. Az emberek hálózatán keresztül el fogsz jutni azokhoz, akik pontosan azt keresik, amit nyújtasz. Ha megfelelően csinálod, akkor segít a karrierutad minden pontján a lehető legjobb lehetőségeket megtalálni.

Hogyan tudod jól csinálni?

  • Ne elégedj meg az egyértelmű megoldásokkal

Senkinek se becsüld alá az értékét! Egyszerűen nem igaz, hogy csak azokkal érdemes kapcsolatokat alakítanod, akik szakmabéliek vagy vezetőbeosztásúak. Gyakran a legjobb lehetőségek azoktól jönnek, akik emberközpontú munkákat végeznek és ezáltal színes kapcsolati hálóval rendelkeznek. Ilyenek például a bartenderek, recepciósok vagy a fodrászok. Légy kreatív és keress lehetőségeket, ahol csak tudsz.

  • Tudd, hogy mit tudsz nyújtani

Már az előzetes bemutatkozás során érdemes feltérképezned, hogy mit tudsz nyújtani a szóban forgó személynek hiszen ez a célja a networking-nek. Légy tisztába magaddal és partnereiddel.

  • Sose kérj munkát

A cél az lenne, hogy szakmabéli érdeklődőnek tekintsenek és ne csak egy egyszerű álláskeresőnek. Ne azt kommunikáld, hogy állást keresel, hanem hogy szakmailag motivált vagy és ezáltal szeretnél többet tudni, több emberrel találkozni. Ha ezek az emberek bebizonyosodnak róla, hogy kompetens vagy, akkor az állások már maguktól fognak jönni.

  • Figyelj az időzítésre

Néha úgy tűnhet, hogy senkit sem érdekel, akármit is tudsz nyújtani. Ha úgy érzed, hogy valaki nagyon értékes kontakt lehet, akkor ne add fel. Néhány megkeresés még belefér mielőtt úgy ítéled, hogy az ajtó végleg zárva van. Mindig legyél figyelmes a kontaktod időbeosztására! Nincs értelme akkor keresni, amikor tudod, hogy nem tud válaszolni. Keresd meg LinkedIn-en, vedd fel vele a kapcsolatot időközönként. Még, ha nem is sikerül vele személyes találkozót megbeszélni, számos módja van kevésbé tolakodóan tartani a kapcsolatot.

  • Tanulj meg hallgatni

Meglepő lehet, de a legtöbb ember nem tud jól hallgatni. Az emberek értékelik, ha valaki meghallgatja őket és még vissza is tud kérdezni. Mindig hallgass többet, mint amennyit beszélsz, meg fogsz döbbeni milyen egyszerű ily módon kapcsolati hálót építeni.

 

Végső soron mindig az első benyomás a legfontosabb. Légy magabiztos, határozott és tudd, hogy mit és kinek fogsz nyújtani.

 

Forrás:
https://www.kellyservices.us/us/careers/career-resource-center/managing-your-career/six-effective-networking-icebreakers/
http://www.vault.com/networking/article/networking/what-is-networking-and-how-does-it-help-you-find-a-job
http://www.worknetdupage.org/blog/2016/01/20/networking-important-job-search/