Mely készségeket tudod bármely munkahelyen felhasználni?

Mely készségeket tudod bármely munkahelyen felhasználni?

Nem kell kétségbe esned, ha új munkahelyet szeretnél keresni, ugyanis nem kell minden elölről kezdeni. Bizonyos kulcsszavak minden álláshirdetésben megjelennek: kommunikáció, csapatmunka, kreativitás. Sokan ezekre úgy tekintenek, mint töltelékszavakra, amiket szinte kötelező elemként helyeznek bele a pozícióleírásokba. Azok versenyeznek a legjobb állásokért, akik megértik ezeknek a fontosságát. Ezek a szavak megtestesítik a tulajdonságokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy jól végezd a munkádat, akármi is legyen az.
Íme a készségek, amelyek karriered alapkövei és a hosszútávú sikereid megalapozói lesznek.

  • Technológiai tudás

Akkor is, ha nem az informatika világában dolgozol a számítógépek és programok kezelése mára már egy alapvetően elvárt készség. A technológia folyamatosan változik és fejlődik ezzel párhuzamosan alakítva át munkánkat és mindennapjainkat. Ha nem akarsz lemaradni, akkor folyamatosan fejlesztened kell számítógépes ismereteidet.

  • Kommunikáció

Az egyik legalapvetőbb készség, ami egyben meghatározhatja a lehetséges karrierutadat. A professzionális munka világában a kommunikáció több, mint szimpla hallgatás és beszéd. Fontos, hogy ne csak hallgass, hanem meg is halld a mondanivalót. Amikor reagálsz, nem csak az üzenetednek kell megfelelnie, hanem a testbeszédednek is. Abban az esetben, ha írásban válaszolsz, akkor természetesen a testbeszéd nem számít. Pontosan ezért fontos, hogy megfelelő legyen az írott kommunikációd is. Az E-mailjeid nagyobb benyomást keltenek, mint gondolnád!

  • Kritikus gondolkodás

Mindig is utáltad a matekot? Végre most hasznát veszed a való életben. Rendben, nem egészen. Viszont ez a rendszerbe foglalt probléma megoldás a hasznos, kritikus gondolkodás kialakításának alapja. A probléma vagy kihívás és egy vágyott megoldás megfogalmazása, aztán a rendelkezésre álló alternatívák feltárása. Mik befolyásolják, hogy elérd a kellő eredményt? Melyek fontosak és melyek elhanyagolhatók? A kritikus gondolkodás nem más, mint ezeknek a feltárása és a magabiztos döntés meghozatala

  • Csapatmunka

A munka világában gyakran szükség van több, különböző nézőpontra, ezáltal nem elhanyagolható, hogy hatékonyan dolgozz csapatban. Kifejezetten fontos a csapatmunka, ha vezetői pozíció a karriered végcélja. A legjobb vezetőknek értenie kell, hogy milyen szerepek vannak egy csapatban és hogyan viszonyulnak ezek az emberek egymáshoz és a munkájukhoz. A legjobb módja annak, hogy bizonyítsd ezen a téren a készségeidet, ha beleírod az önéletrajzodba a díjakat vagy eredményeket, amiket elértél csapatjátékosként.

  • Kreativitás

Az utolsó két készség, a kreativitás és a vezetőképesség egyaránt épít az összes előző készségre. A kreativitásod a szakmabéli tudásodból származik. Nagy különbség van aközött, amikor csak szimplán van egy ötleted és a kreativitásod közt. Az utóbbihoz az is szükségeltetik, hogy ezeket az ötleteket megvalósítsd stratégiai és operatív szinten.

  • Vezetőképesség

A legkomplexebb készség ezen a listán. A kombinációja az előző készségeknek, de túl is mutat rajtuk. A feladatod vezetőként, hogy összehozd a csapatodat és együtt sikereket érjetek el. A technológiai tudásod, kritikus gondolkodásod és kreativitásod segít meghatározni a megoldandó kihívásokat. A kommunikációs készséged által tudjátok realizálni ezeket a célokat és a kreativitásod segít megoldásokat találni, amire mások nem gondoltak. Születni nem lehet vezetőként, de kemény munka árán lehetséges azzá válni.

 

Ezeknek a készségeknek a fejlesztése többszörösen meg fog térülni jobb munkaajánlatok és jobb munkabiztonság által. Szóval ne feledkezz meg ezekről és fejleszd magad folyamatosan! Hozzánk bármikor fordulhatsz, ha úgy érzed, hogy szeretnéd készségeid egy új karrierlehetőség által kamatoztatni!

Forrás:
https://www.kellyservices.us/us/careers/career-resource-center/managing-your-career/transferable-skills--what-are-they-and-why-do-they-matter/
https://www.flexjobs.com/blog/post/examples-of-transferable-skills-why-important/
https://www.reed.co.uk/career-advice/what-are-transferable-skills/