Jólléti trendek a munkahelyen 2019-ben

Jólléti trendek a munkahelyen 2019-ben

Egyre több vállalat távolodik el a wellness programoktól és térnek át az úgynevezett „well-being”, azaz jólléti kezdeményezésekre. Jobban átlátható egészség és produktivitási programok, melyek a munkavállalók mentális egészségét és emocionális állapotát hívatottak javítani. Felmerülhet a kérdés, hogy a munkáltatónak miért éri meg ezeket bevezetni. Willis Towers Watson kutatása szerint, az egészséges és elégedett munkaerő akár munkavállalókként 1,600 dollárral (Hozzávetőlegesen 480,000 Forinttal) is csökkentheti a költségeket azáltal, hogy többek között kevesebb fizetett betegszabadságot vesznek ki.
Mely jólléti trendek törekednek fel 2019-ben.

1. Pénzügyi tanácsadás

Nem mindenkinek szakmai elvárás a pénzzel való bánásmód. Gyakran a nyugdíjon kívül nem igazán kerül szóba az alkalmazottak egyéni anyagi helyzete. Azonban az egyénre szabott karrier és pénzügyi tanácsadás egy egyre szélesebb körben terjedő kezdeményezés már hazánkban is. Fontos, hogy attól függően, hogy a munkavállaló életszakaszának vagy karrierjének melyik pontján áll, különböző pénzügyi szükségletei vannak. A pénzügyi jólléthez nem elég a magas fizetés, a munkavállalók jóllétéhez pedig elengedhetetlen a megfelelő pénzügyi tanácsadás, amit egyre több vállalat épít be jólléti programjaiba.

2. Személyre szabás

Mindenki egyedi. Ahogyan nincs két ugyanolyan vállalat, úgy nincs két ugyanolyan ember sem. A megfelelő jólléti program nyújtásának kulcsa tehát a személyre szabás. A legelső lépés a munkavállalók igényeinek felmérése. Fontos, hogy ne csak egy általános workshop legyen elérhető, hanem egy egyénre szabott program. Mi a Kellynél kifejezetten ügyelünk erre, minden alkalmazott a héten egyszer leül a menedzserével 15 percre és megbeszélik a hét eredményeit, kihívásait, valamint, hogy merre tovább innen.

3. Kiégés elkerülése

A kiégés évente akár milliós károkat is tud okozni a vállalatoknak. Alacsony produktivitás, sok betegszabadság. Ebben a helyzetben senki sem nyertes. A megoldás sokrétű lehet. Akár az előzőekben taglalt személyre szabott konzultáció segíteni tud a munkavállalónak a céljait szem előtt tartani, ezáltal motivált tud maradni a mindennapokban. Egy másik egyre terjedő módja ennek menedzselésére a testi egészség támogatása a munkahelyen. Egyre több vállalatnál kezd norma lenni a napi testmozgásra való aktív bátorítás és támogatás. Már nem nézik le az alkalmazottat, aki néhány óránként pihen egy keveset, kinyújtja magát vagy elmegy egy rövid sétára. Amíg nem akadályozza (Sőt!) a munkát, addig nincsen vele semmi probléma.

4. Emocionális Intelligencia tréning

A mai világban a munkáltatók általában az EQ-t (Azaz, emocionális intelligenciát) fontosabbnak tartják, mint az IQ-t. A magas EQ-val rendelkező egyének jobban dolgoznak csapatban, könnyebben alakítanak kapcsolatokat és összeségében testileg és lelkileg is egészségesebbek. Az EQ egy olyan készség, amit fejleszteni lehet és sok vállalat kifejezetten ezt megcélozva szervez programokat alkalmazottainak.

5. Rugalmas munkakörülmények

Nem mindenki teheti meg, hogy hatékonyan dolgozzon otthonról. De azoknak, akiknek a napjukból több órát elvesz az ingázás ez nem csak egy hatalmas lökés a produktivitásban, hanem egy mentális kikapcsolódás is a szokásos munkából. A Kellynél mindenkinek adatik egy nap a héten, amikor otthonról dolgozhat. Az egybehangzó véleményünk, hogy ez hatalmas segítség a mindennapi munkában.

 

Források:
https://theundercoverrecruiter.com/workplace-wellbeing-trends/
https://www.forbes.com/sites/forbescoachescouncil/2017/07/05/14-employee-well-being-initiatives-that-will-boost-engagement-and-productivity/#a99f32367bc0