Imposztor szindróma – legnagyobb ellenséged önmagad

Imposztor szindróma – legnagyobb ellenséged önmagad

Az emberek 70%-a éli át élete egy pontján az imposztor szindrómát – Az az érzés, hogy nem vagy olyan jó a munkádban, mint ahogyan mások gondolják és igazából minden, amit elértél csak a szerencsén múlott. Ez természetesen az esetek többségében nem igaz. A legtöbben, akik ebben szenvednek gyakran maximalisták, akik irreálisan magasra teszik maguknak a lécet, állandóan kritizálják magukat és nehezükre esik a segítségkérés, mivel kételkednek a saját kompetenciájukban és tudásukban.

Az Access Commercial Finance kutatása fényt derített rá, hogy az emberek 62%-át szinte megbénítja a félelem és önbizonytalanság a munkahelyen. Az Angliában elvégzett kutatás azt is kimutatta, hogy a nők nagyobb eséllyel esnek áldozatává ennek a „betegségnek”. A kutatás szerint az elmúlt 12 hónapban, a nők kétharmada érzékelte magán az imposztor szindrómát, míg a férfiak csupán fele. Felveti a kérdést: A nők gyakrabban tapasztalják meg a munkahelyi alkalmatlanság érzését?

Az elmúlt 20 évben a nők által vezettet vállalatok száma megnőtt. Az egyre erősödő munkahelyi egyenlőségért folytatott kampányolás ellenére, egyre több nő szólal fel, hogy nem érzik magukat elégnek munkahelyükön. A folyamatos stressz, hogy esetleg a munkatársaik észreveszik alkalmatlanságukat pedig szorongáshoz, kiégéshez és általános boldogtalansághoz vezethet, legyen szó akár vállalkozókról vagy munkavállalókról.

Mi okozza az imposztor szindrómát?

Mondani sem kell, hogy a karrierépítés szempontjából nem egészséges ez a szindróma. A megkérdezetteknél az alábbi négy volt a leggyakoribb válasz arra, hogy mi okozza náluk ezt az extrém önbizalomhiányt:

  • 38% - Önmaga
  • 23% - Mások kritikája
  • 20% - Segítségkérésnek a szükségessége
  • 16% - Más kollégákhoz való viszonyítás

Hogyan tudunk kigyógyulni belőle?

A jó hír, hogy ez nem egy állandó helyzet, hanem csak a körülményekre való reagálás. Így tudod az egészet megfordítani és végleg kigyógyulni belőle:

  • Dicséret elfogadása

Ne légy szégyenlős, fogadd el, ha mások dicsérnek valamiért! Légy te az első, aki elismeri, hogy mit értél el. Hagyd, hogy a munkád magáért beszéljen és észre fogod venni, hogy az elismerés már magától jön.

  • Imposztor gondolkodásmód elhagyása

Önmagad legnagyobb ellensége vagy. Ne gondolj magadra úgy, mintha tényleg imposztor lennél. Tanuld meg felismerni, hogy mikor hibáztál és mikor próbálod feleslegesen magadat okolni.

  • Nincs tökéletes ember

Attól még, hogy nem végzed a munkád minden egyes apró részletét tökéletesen, az nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem végzed jól a munkádat. Minden kihívás és hiba a tanulás része, nem kell mindenben rögtön jónak lenned!

  • Senki sincs egyedül

Az imposztor szindróma legnagyobb áldozatai a túlteljesítők, a kevésbé motiváltak általában másokban keresik a problémát maguk helyett. Ha folyamatosan aggódsz amiatt, hogy nem vagy elég jó, akkor jó eséllyel a megfelelő helyen vagy – Fontos azonban, hogy ne ess az imposztor szindróma áldozatául. A motiváltsággal nincsen probléma, ha ez átfordul önmarcangolásba az azonban könnyen a karriered útjába állhat!

Források:
https://theundercoverrecruiter.com/imposter-syndrome-at-work/

https://www.instantoffices.com/blog/featured/what-is-imposter-syndrome-at-work/

article image

4 egyedi vállalati hagyomány a nagyvilágból

Ha besétálsz a Gusto irodájába, akkor gyorsan észre fogod venni, hogy senkin sincsen cipő. Sőt, még
Read More >
article image

4 karrierépítő előnye a távmunkának

A legtöbben még mindig úgy gondolnak az otthonról dolgozásra, mint egy lehetetlen vágyálomra. Azonba
Read More >
article image

5 órás munkanap? Lehetséges.

Miként hat a produktivitásra, ha az ember lerövidíti munkaóráit, és hozzájárulhat-e az esélyegyenlős
Read More >