Hogyan lehetünk sikeresek egy versengő munkahelyen?

Hogyan lehetünk sikeresek egy versengő munkahelyen?

Ki ne szeretne okos, motivált munkatársakkal együtt dolgozni? Olyanokkal, akik értéket adnak a projekthez és gyorsan végrehajtják teendőiket. De gyakorta az ilyen csapatokban a versengés az együttműködés kárára megy. Talán úgy tűnhet, hogy jobb megbújni egy ilyen szituációban, de valójában senki sem jár jól, ha elhallgattatod magad. A passzív hozzáállás csak ahhoz vezet, hogy a véleményedet figyelmen kívül hagyják és a csapat elveszít egy értékes hangot.

Hogyan tudsz tehát érvényesülni egy versengő munkakörnyezetben?

1.  Foglalj helyet az asztalnál

Az első lépés afelé, hogy megtaláld a helyedet nem más, mint a megfelelő hozzáállás. Ha egy kompetitív csapatban találod magad, ne ijedj meg, fogadd el a helyzetet és hozd ki a lehető legtöbbet belőle. Ha egyszer már a csapat részese vagy, az azt jelenti, hogy helyet foglalhatsz az asztalnál. Először félelmetesnek tűnhet, de ne feledd, hogy okkal vagy a csapatban! A legfontosabb, hogy mindig járulj hozzá a beszélgetéshez, akkor is ha nem kérdeznek.

2.  Versenyezz méltósággal

A "jó" versengés a projektekre és rád is pozitív hatással van, ezért könnyen meg fogod szeretni. A jó versengés persze nem azt jelenti, hogy mindig nyersz, hanem hogy mindig a teljesítőképességed csúcsát nyújtod. Mindig lesz, aki gátolni akar téged, aki megakadályozná a sikered. Gyakran megvetendő módszerek sem állnak távol ilyen emberektől. Ez nem azt jelenti, hogy neked is így kell játszanod. Gondolj arra, hogy hosszútávon hogyan segíti a karrieredet a meltóságteljes viselkedés. Hagyd, hogy a munkád eredménye magáért beszéljen.

3.  Különböztesd meg magad munkatársaidtól

Fontos, hogy a munkatársaid tudatára add, hogy mit tudsz letenni az asztalra, milyen különleges tudásod van, amivel hozzájárulsz a csapat sikeréhez nem csak, mint egyén, hanem mint csapatjátékos is. Attól még, hogy egy versengő munkahelyen vagy ugyanúgy az együttműködés a végcél, ezért segítsd mások munkáját ahol tudod. Azonban ez a különleges szakismereted azt fogja jelenteni, hogy munkatársaid felnéznek rád és hozzád fognak fordulni ilyen ügyekben.

4.  Úsz az árral, majd fordulj szembe vele

A projektközpontú környezetben mindig a leghatékonyabb megoldást kell keresni. Biztos, hogy te vagy a legjobb egyén a munka elvégzéséhez? Ne félj elismerni a gyengeségeidet, talán kell egy kis segítséget kérned. Ez az egyik legjobb példája az árral úszásnak, add meg mindenkinek a lehetőséget a részvételre, hogy a projektből és a vállalatból a lehető legjobbat lehessen kihozni.
Azonban lesznek olyan helyzetek is, amikor úgy érzed, hogy az ötleted hatalmas előrelépés lenne és mégsem hallgat rád senki. Ebben az esetben itt az idő, hogy szembe fordulj az árral. Oszd meg ötleteidet a menedzsereddel vagy akár az egész csapattal, de ügyelj az időzítésre és arra hogyan adod elő magad. A legfontosabb mindig tudni, hogy mikor kell az árral és mikor azzal szemben úszni.

5.  Mindig törekedj a kiválóságra

Vezessenek elveid és törekedj mindig a képességeidnek megfelelő lehető legjobb eredményekre. Ne csak beszélj róla, hogy mit fogsz tenni, hanem cselekedj is. Tanulj a hibáidból, ne hagyd, hogy az egód elvegye az alkalmat, hogy lehetőséget kovácsolj egy félrelépésből. És ha mások hibáznak, segítsd őket is, hogy ők is tanulhassanak belőle. Nyújtsd teljesítőképességed maximumát minden nap, végső soron a versengő munkahelyen van egy biztos mód, hogy megmászd a ranglétrát: végezd munkádat szenvedéllyel és légy ambiciózus.

 

“A titok, hogyan leljünk örömet munkánkban, egyetlen szóban rejlik: kiválóság. Ha az ember tudja, hogyan csináljon valamit igazán jól, máris örömét leli benne.”

-Pearl Sydenstricker Buck

 

 

Forrás:

https://www.kellyservices.us/us/careers/career-resource-center/managing-your-career/sink-or-swim-learning-to-thrive-in-a-competitive-work-environment/

https://www.themuse.com/advice/thrown-into-the-deep-end-4-ways-to-survive-sinkorswim-training

https://www.lifehack.org/articles/work/how-succeed-with-integrity-competitive-workplace.html

https://www.themuse.com/advice/3-ways-to-stand-up-and-be-heard-when-youre-on-a-competitive-team