Hogyan kovácsoljunk kudarcból előnyt?

Hogyan kovácsoljunk kudarcból előnyt?

A sikerhez vezető út kudarcokkal van kikövezve. Nem számít, hogy milyen munkát végzel, valamilyen fokú kihívásokkal mindig szembe kell nézned. Néhány kudarc apró, néhánytól pedig úgy érezheted, hogy összedől a világ körülötted. De igazából a legtöbb valahová a kettő közé esik. Ne hagyd, hogy ezek a kudarcok definiáljanak téged! Íme 5 lépés, amivel át tudsz ezen.

  • Ismerd el a hibáidat!

Az emberek hajlamosak hárítani, ez a csúnya igazság. Nem állsz készen, hogy tanulj a hibáidból, ha nem vagy képes elismerni a szerepedet bennük. De sose okold magad vagy másokat miattuk! A harag és frusztráció természetes reakció, ne szorítsd vissza ezeket, de azt se hagyd, hogy hirtelen döntéseket hozz miattuk. Vannak kudarcok, ahol egyszerűen több idő kell, hogy feldolgozd a történteket. Ne küldd el rögtön azt a lekezelő e-mailt és ne is add be a felmondóleveledet, inkább hagyj egy kis időt a helyzet végig gondolására.

  • Tedd fel magadnak a legnehezebb kérdéseket!

A legnehezebb része a folyamatnak az, hogy megkérdőjelezd magad. Milyen kérdéseket tudsz feltenni, amik segíthetnek a helyzet kibogozásában?

    1. Mi sikerült balul? Mi sült el rosszul?
    2. Mit tudnék legközelebb jobban csinálni?
    3. Mit tanultam ebből az egészből?

Válaszold meg ezeket egy papíron. Ha előtted vannak a válaszaid leírva, az segíthet, hogy tisztábban lásd a helyzetet, hogy érzelmileg eltávolodj a szituációtól.

  • Gondold újra terveidet!

Ne sanyargasd magad a hibáiddal, inkább szánj rá időt, hogy kitaláld mit tudnál a jövőben változtatni, jobban csinálni. Készíts egy ütemtervet, hogy elkerüld múltbéli hibáidat. Legyél aprólékos, de egyszerre rugalmas is. Állj készen arra, hogy bármikor változtass a terveiden, ha a helyzet megkívánja. A legfontosabb, hogy valahogyan kövesd a folyamatot akár egy naptár vagy alkalmazás segítségével. Mindenki máshogy tud hatékonyan dolgozni, találd meg a legjobb módszert, ami neked működik!

  • Szorítsd magad sarokba!

Az akarat gyakran nem elég, hogy változtass rossz szokásaidon. A rossz szokások pedig a legtöbbszőr ugyanazokhoz a hibákhoz vezetnek. Mit tudsz tehát tenni? Amy Morin, pszichoterapeuta elmondása szerint a kreativitás kulcsfontosságú:

„Az emberek gyakran kreatív megoldásokat találnak, hogy fegyelmezzék magukat. Egyszer volt szerencsém együtt dolgozni egy nővel, aki mániákus vásárló volt. Unalmában folyamatosan elszórta a pénzét későesti online vásárlókörutakra. Hogy ne tudja használni bankkártyáját, belefagyasztotta egy nagy jégkockába. Így meg kellett várnia, hogy kiolvadjon mielőtt használni tudná. Amikor igazán vásárolni akart és elkezdte faragni az óriásjégkockát, akkor megállt egy pillanatra és rájött, hogy milyen nevetségesen néz ki és inkább nem költött feleslegesen.”

 

A kudarcok gyakran nem egy nagy ballépésből keletkeznek, hanem apró választások sorozatának eredménye. Mindig légy figyelmes kisebb, nagyobb hibáidra, hisz minden hiba egy lehetőség a tanulásra és végső soron a sikerre.

 

Forrás:
https://www.kellyservices.us/us/careers/career-resource-center/managing-your-career/embracing-adversity-how-to-use-a-setback-as-a-learning-opportunity/
https://www.forbes.com/sites/amymorin/2017/07/17/5-ways-to-turn-your-mistake-into-a-valuable-life-lesson/#4eebb5c01c01
https://www.forbes.com/sites/williamarruda/2016/06/16/7-steps-to-recovering-from-a-setback-at-work/#144d25222210