Hogyan adj el egy tollat állásinterjún?

Hogyan adj el egy tollat állásinterjún?

Két idegen előtt ülsz, a tenyereid izzadnak. Készen állsz beszámolni minden tapasztalatodról és motivációdról. Aztán hirtelen az egyikük felmutatja az íróeszközét és feladja a rettegett feladatot: „Adja el nekem ezt a tollat.” Tudtad, hogy jönni fog, tipikus kérdés, szóval mit teszel?

  • Tipikus hibák

Először is, mi az, amit biztos, hogy nem teszel? A legtöbben elkezdik sorolni a toll minden jó tulajdonságát: kényelmes, esztétikus, sosem fogy ki. Ez egy hatalmas hiba! Elsősorban mindig azt kell felderíteni, hogy milyen tulajdonságokat keres ebben a bizonyos tollban az, akinek el akarod adni. Hogyan tudod ezt kideríteni?

  • Kérdések és kérdések

Az ideális eladási stratégia mindig kérdésekkel kezdődik. Fel kell tárni az ügyfelet, a vállalkozását, hogy mivel foglalkozik, hogy egyáltalán kell-e neki a toll. Ne csak eszközként tekints a tollra, hanem mint az ügyfele egy problémájának megoldására. Számos kérdést tehetsz fel ezzel kapcsolatban:

„Jelenleg mivel ír? Jellemzően hol és milyen íróeszközöket használ? Elégedett a jelenlegi íróeszközeivel? Mire használ íróeszközöket jelenleg, esetleg csak jegyzetelésre vagy huzamosabban is? Ha úgy döntene, hogy másik eladót választ, milyen szempontokat venne figyelembe a választásnál?”

  • A szükségletek megértése

Az előző kérdésre azzal válaszol, hogy nem is szokott írni. Ne kezdj el pánikolni, ettől még nem buktál el. Egyszerűen nem tartozik a célközönségedbe az illető. Kérdezd meg, hogy esetleg ismer-e valakit, akinek szüksége lehet tollakra. Nem ajánlatos erőltetni, ha nincsen szüksége rá. Hacsak nem akarsz valakit addig idegesíteni, amíg meg nem veszi.

  • A beszélgetés nem állhat meg

Tervezd meg előre, hogy mit akarsz mondani különben könnyen zsákutcákba futhatsz. Lehet, hogy a történelem legjobb beszédét mondod, de az interjúztató azt mondja, hogy nem akarja megvenni a tollal. Igazából csak meg akar zavarni egy picit, hogy lássa hogyan teljesítesz nyomás alatt. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy itt befejezed és csöndben ülsz. Ajánlj neki valami mást, esetleg egy ceruza inkább hasznos lenne neki? Lehet, hogy az jobban kielégítené a szükségleteit?

  • Mit is adsz el igazából?

Végső soron nem a tollal adod, hanem önmagadat. Ennek a kérdésnek a lényege, hogy mennyire vagy talpra esett, tapasztalt és milyen jól tudsz kommunikálni.

Ne ess kétségbe, ha nem tudsz csettintésre profin tollal kereskedni. Ez a készség, mint oly sok minden más is, fejleszthető! Mit kell tehát tenned? Tartsd fejben ez előbb leírtakat és gyakorolj, akár egy baráttal vagy ismerőssel. De ne feledd: a toll nem biztos, hogy az egyetlen, amit el kell adnod egy állásinterjún. Gyakorolj, improvizálj és észre fogod venni, hogy még élvezed is!

Forrás:

https://www.kellyservices.us/us/careers/career-resource-center/job-search-strategies/how-to-sell-your-interviewer-a-pencil/

https://www.monster.com/career-advice/article/how-answer-job-interview-question-sell-me-this-pencil?WT.mc_n=SM_PR_Twt_monster

https://www.inc.com/joel-comm/sell-me-this-pen-the-one-trick-that-beats-the-toughest-interview-question.html

https://www.themuse.com/advice/how-to-answer-sell-me-this-pen https://blog.usejournal.com/how-to-respond-to-sell-me-this-pen-in-an-interview-112a621d063d

https://www.onepagecrm.com/blog/sell-me-this-pen