Duplájára nőtt a női diplomások aránya

Duplájára nőtt a női diplomások aránya

A 30 és 34 év közötti nők körében kétszer annyi a diplomások száma, mint a 60 és 64 év közöttieknél.

Egyre több ember szerez Németországban főiskolai vagy egyetemi végzettséget, közöttük is a nők aránya nőtt a legjobban, kétszer annyi nőnek van főiskolai vagy egyetemi végzettsége, mint a korábbi generáció női tagjainak. Ezzel együtt csökken a szakképzettek aránya.

A 30-34 évesek 29%-a rendelkezett tavaly főiskolai vagy egyetemi végzettséggel Németországban. Ez az arány a 60-64 évesek körében csak 19%. A Mikrozensus kutatása többek között ezeket állapította meg.

Főiskolai végzettség: A nők lehagyták a férfiakat

Ahogy a Statisztikai Hivatal (> Destatis) 2018 szeptember 8-án, a Nemzetközi Írástudatlanság Világnapja alkalmából közzétett kutatása is megmutatja, az oktatási rendszer óriási változásokon ment keresztül az utóbbi évtizedekben, kiváltképp a nők körében. Az utóbbi években, a 30-34 év közötti nők 30%-ának volt valamilyen egyetemi vagy főiskolai végzettsége, kétszer annyi nőnek, mint a 60-64 évesek körében (15%). A fiatal férfiak esetében, a 30-34 éveseknél az egyetemi vagy főiskolai végzettséggel rendelkezők aránya valamivel kisebb (27%), míg a 60-64 éves férfiak körében 22% volt a diplomások aránya, amely számokból egyértelműen kiderül, hogy jóval kisebb mértékben nőtt a férfiak körében a diplomások aránya, mint a nők körében. Sőt, a tendencia alapjaiban fordult meg. Míg a férfiak korábban jóval nagyobb arányban vettek részt a felsőoktatásban, mára már a nők dominálják azt.

 

A németek szakképzésben való részvétele 10%-al csökkent

Az aránya azon németeknek, akik valamilyen szakképzést végeztek, a fentebb felsorolt változások ellenére 10%-al csökkent. Amíg 2017-ben 55%-a a 60-65 év közöttieknek rendelkezett valamiféle szakképzéssel, addig ez az arány a 30-34 évesek körében csupán 45%.

 

A fentebb ismertetett tendenciák nem csak Németországra, de Magyarországra is igazak. 1990-ben nálunk csupán 50.000-el több diplomás férfi volt, mint nő. Azonban csupán az akkor 40 évnél idősebb férfiak rendelkeztek arányaiban több diplomával, mint a nők. 2011-ben a diplomás nők már 200.000-el többen voltak, mint férfitársaik és csupán a 60 év feletti korosztályokban volt több férfi diplomás, mint női. Megállapíthatjuk tehát, hogy a fentebb ismertetett tendencia, amely számunkra, magyaroknak is ismerős lehet, Európa szintű. A jövő kérdése, miként alakulnak a gazdasági és munkapiaci tendenciák az ismert képzettségi arányok függvényében.

 

Forrás:
https://www.personalwirtschaft.de/personalentwicklung/ausbildung/artikel/heute-haben-doppelt-so-viele-frauen-einen-hochschulabschluss-wie-vor-einer-generation.html

http://www.ksh.hu/nepszamlalas/tablak_iskolazottsag