Digitális Nomádok – Egy életforma bárkinek?

Digitális Nomádok – Egy életforma bárkinek?

A digitális nomádok fogják és magukkal viszik a munkájukat, ami gyakran nem csak kényelmesebb, hanem pénztárca kímélőbb is. Mivel a munkájuknál nem szükségeltetik a fizikai jelenlét, így az irodájuk a laptopjuk lesz és a laptopjuk pedig a világ bármelyik pontján felbukkanhat – Ha magukkal viszik persze.  

Már nem csak a programozók és fejlesztők tehetik meg, hogy nappal kiülnek egy bahamai kávézóba dolgozni, este pedig élvezik az ideiglenes lakóhelyüket. Habár a digitális nomádság úttörői főleg azok voltak, akik az online szintéren mozogtak (Web designt, app fejlesztés vagy akár az online marketing), egyre több munkakörben válik valós lehetőséggé ennek az életformának az űzése – akár teljes munkaidősként, orvosként vagy ügyvédként, a lehetőségek tárháza végtelen. 

  •  Változó világ, változó szolgáltatások 

Ma már rengeteg szolgáltatás történik online, olyan szolgáltatások, amik nem is oly rég még csak személyesen voltak elképzelhetők. Vegyük példaként a toborzást. 20 évvel ezelőtt az interjúztató és a jelölt egy szobában kellett, hogy legyen. A digitális világban kevésbé fontos a fizikai jelenlét és a kapcsolat felvétele is jó részben a közösségi médiákon megy végbe. A legtöbb szolgáltatóra elmondható, hogy legalább a kapcsolattartás az ügyfél és a szolgáltató közt már javarészt digitalizált. 

És ez nem minden! A vállalkozók - legyen szó akár sminkről, ételről vagy fitneszről - sem helyhez kötöttek már. Ha sikeres és felismerhető márkát hoznak létre, akkor akár utazgathatnak a világ körül probléma nélkül és egyben sikeresek lehetnek. Akár az imidzsük központi témája is lehet ez a nomád életmód.  

Csak idő kérdése, hogy minden szakember számára elérhető legyen legalább egy részben nomád munkamorál.  

  • Bárkilehet digitális nomád? 

Egyre kevésbé bónusz és egyre jobban elvárás a legalább havi néhány alkalommal igénybe vehető távmunka, vagy home office lehetősége. A szakmád megnevezése már nem az elsődleges meghatározója annak, hogy utazással egybekötve vagy teljes munkaidőben dolgozol. A vállalati kultúra, az elvárások és a bizniszmodell sokkal inkább előfeltétele annak, hogy hol és hogyan dolgozik a munkavállaló.  

Majdnem a fele az amerikai munkavállalóknak rendszeresen dolgozik otthonról és a kizárólag otthonról dolgozó munkavállalók aránya 140%-al emelkedett 2005 óta.  

  • Tényleg a munka jövője? 

A digitalizáció megállíthatatlanul tör előre, de nem mindenkinek a munkája végezhető távolról. Sokaknak amúgy sem annyira csábító az utazás és munka egybekötése. Az életmód fenntarthatóságáról is kételkednek egyesek, ugyanis sokszor ezek a digitális nomádok ugyanazokba az országokba tömörülnek, ami gazdaságilag problémás lehet. Így érthető, hogy nem fogja minden munkavállaló becserélni az irodai asztalát Hawaii repülőjegyekre.  

Egy biztos – Az emberek hozzáállása a távmunkához változik, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell ehhez. A lehetőségek tárháza egyre bővül és a választás joga szinte mindenkinek a kezében van!  

article image

4 egyedi vállalati hagyomány a nagyvilágból

Ha besétálsz a Gusto irodájába, akkor gyorsan észre fogod venni, hogy senkin sincsen cipő. Sőt, még
Read More >
article image

4 karrierépítő előnye a távmunkának

A legtöbben még mindig úgy gondolnak az otthonról dolgozásra, mint egy lehetetlen vágyálomra. Azonba
Read More >
article image

5 órás munkanap? Lehetséges.

Miként hat a produktivitásra, ha az ember lerövidíti munkaóráit, és hozzájárulhat-e az esélyegyenlős
Read More >