Beilleszkedés az új munkahelyen – Érezd magad otthon egy hét alatt!

Beilleszkedés az új munkahelyen – Érezd magad otthon egy hét alatt!

Megkaptad azt az új munkát, esetleg az állommunkádat, ez majd még elválik. Most pedig szeretnél jó első benyomást tenni, de nem tudod, hogy hol kezd el? Fontos, hogy ne csak illeszkedj a vállalati kultúrába, hanem élvezd is azt. Persze, a kettő erősen függ egymástól, hiszen a legtöbbszőr akkor fogod imádni a munkádat, ha egyben jól be is tudsz illeszkedni. Mit tudsz tehát tenni érte?

  • Papucs vagy öltöny?

Az dolgozók öltözködése sokat elárul a vállalatról. Ha mindenki öltönyben dolgozik, akkor valószínűleg ez egy elég formális hely. Ez persze önmagában nem probléma, de jobb elkerülni a kellemetlenség érzést és nem beállítani első nap farmerben és pólóban. Persze ez fordítva is igaz, nem szeretnél túlöltözni sem, ha már viselheted a kényelmes, hétköznapi ruháidat. Kérdezd meg a toborzótól vagy beszélj azzal, akivel kapcsolatban volt, hogy mik az elvárások! – Egyáltalán nem szégyen a felkészültség, sőt!

  • Zsargon minden sarkon

Sok helyen nem csak az ipari, hanem a munkahelyhez speciális szakzsargon is jelen van – legyen ez akár egy folyamat becézése vagy csak valami apróság. Próbáld meg ezeket minél gyorsabban megtanulni. Ha nem értesz valamit? Kérdezd meg munkatársaidat, szívesen el fogják magyarázni, hiszen pontosan tudják milyen érzés a szakami becenevek világába bedobva lenni!

  • Íratlan szabályok

A szokások, hasonlóan, mint a szargon is, irodáról-irodára változhat. Figyeld meg, hogy hogyan viselkednek munkatársaid. Itt nem kell grandiózus, ijesztő szokásokra gondolni – Lehet, hogy az előző munkahelyeddel ellentétben, itt inkább üzenetben kommunikálnak egymással, ahelyett, hogy odasétálnának. Az ilyen apróságok elsajátítása segít, hogy igazán a csapat részesének érezd magad.

  • Az első ebéd

A legjobb módja a beilleszkedésnek az, ha jobban megismered az új munkatársaidat. Könnyen át fogod látni a csapatdinamikát, ha egy kevés kötetlen időt eltöltesz velük. Mit csinálnak ebédszünetben? Házi kosztot esznek? Esetleg kiugranak egy hamburgerre vagy egy ebédmenüre? Van olyan őrült, aki ebédszünetben mást csinál és utána az asztalánál eszik? Tarts velük és csak szimplán élvezd a társaságukat!

  • Sosem késő újítani

Az emberben mindig vannak bizonyos berögződések az előző munkahelyéről, főleg, ha huzamosabb időt töltött el ott. Ezek persze adnak egy fajta biztonságérzetet abban, hogy miként is kéne végeznie az embernek a munkáját. Azonban fontos belátni, hogy ahány munkahely, annyiszor több felfogás. Ne félj elengedni a régi rutinokat – sokkal jobban fogod magad érezni, ha a munkád is gördülékenyen megy.

 

A legnagyobb tanulság a fent említettekből, hogy minden vállalat más. Úgy tudsz a legkönnyebben beilleszkedni, ha követed a vállalati kultúrát és nem stresszelsz túl sokat a változásról.

Forrás:
https://www.kellyservices.us/us/careers/career-resource-center/managing-your-career/tips-for-fitting-in-at-your-new-job/

Még nem találta meg az álommunkáját? Lépjen velünk karrierje következő lépcsőfokára.

article image

4 egyedi vállalati hagyomány a nagyvilágból

Ha besétálsz a Gusto irodájába, akkor gyorsan észre fogod venni, hogy senkin sincsen cipő. Sőt, még
Read More >
article image

4 karrierépítő előnye a távmunkának

A legtöbben még mindig úgy gondolnak az otthonról dolgozásra, mint egy lehetetlen vágyálomra. Azonba
Read More >
article image

5 órás munkanap? Lehetséges.

Miként hat a produktivitásra, ha az ember lerövidíti munkaóráit, és hozzájárulhat-e az esélyegyenlős
Read More >