Az irodatér jövője

Az irodatér jövője

A munka természete drámaian átalakult minden iparágban a világon mindenhol. Ezzel párhuzamosan fejlődött a munkahely kinézete és felépítése is. Sok-sok évvel ezelőtt, a munkavállalók folyamatosan mozogtak, legyen szó akár egy megbeszélésről, egy ügyféllátogatásról vagy „csak” átszaladni egy másik épületbe, hogy átadja azokat a fontos dokumentumokat. Habár a jó része még ma is jelen van, a technológia kétségtelenül könnyebbé és gyorsabbá tette ezeket a feladatokat. A fontosabb dokumentumokat e-mailen is át lehet küldeni, a megbeszéléseken akár videóhívás formájában részt venni. A munka, amit egyszer egy teremnyi gép végzett, azt ma már bedobjuk a táskánkba és úton, útfélen elvégezzük – a laptop csodája.

 

A kockáktól az otthonig

Ahogy a technológia és az üzletvitel, úgy az irodaterek is változnak. Természetesen a mai irodastílusokat nagyban az azt megelőzők ihlették. Az 50-es évek nyitott irodái, ahol a dohányzás még norma volt. A 60-as évek „fülkeirodái”, ami hazánkban ugyan nem volt elterjedt, de mindenki ismeri őket az amerikai filmekből. A 80-as évek felfogása pedig ezeknek már a teljes ellentétje, nagy üvegablakokkal és professzionális elrendezéssel. De az idők gyorsan változnak, a 2000-es évek meg ennek mond ellent, a kevésbé professzionális de annál hatékonyabb közös tereiben.

 

Ahol élmény dolgozni

A gyorsan változó igényekre pedig a nagyvállalatok a maguk innovatív megoldásaival válaszolnak. Nem véletlenül ismerik úgy a Google-t, mint az egyik legkellemesebb munkakörnyezetet. Minden szerencsés kaliforniai dolgozó részese lehet a Googleplex-nek, ahol az ember igazán élvezheti a napközbeni pihenőjét: Fitnesz edzőterem, sportlétesítmények, masszázsszobák, egészségkonyhák – csak néhány a Googleplex hatalmas kínálatából.

Persze az alma sem esik messze a fától, az Apple környezetbarát irodája egy több, mint 700 000 négyzetméteres terület, tele kertekkel, fákkal és tavakkal. Elég stresszoldó lehet egy délutáni séta a természetben?

Az Amazon ezzel ellentétben teljesen másféle szerkezettel kápráztatja el a dolgozóit és a turistákat egyaránt. Ugyan óriás üvegkupolája nem olyan monumentális, mint az Apple főhadiszállás, de belülről még is áll annyira közel a természethez – belső bioszférájában 40.000 növény található a világ 50 országából, a keleti és nyugati elővilágot két részre szedve: újvilág és óvilág.

 

A világ rohamosan fejlődik. Ezzel együtt változnak az elvárások és változnak a trendek is. Feltehetjük hát a kérdést, hogy mi lesz a jövője a mindennapi munkahelynek? Az alábbi infógrafikán láthatod az evolúcióját és néhány igazán érdekfeszítő modern vállalati példát. Ahogy az ábra is mutatja, 2019-ben és azután a fókuszban a munkavállalói jóllét és egészség van a központban. Erre pedig annyi megoldás, ahány kreatív vállalkozás!

Forrás:
https://theundercoverrecruiter.com/the-future-of-workspace/