Az álláskeresés olyan, mint a randizás?

Az álláskeresés olyan, mint a randizás?

Valószínűleg nem ez az első cikk, ami felveti a hasonlóságokat a randizás és a munkakeresés közt. Idegen helyekre mész idegen emberekkel találkozni. Órákat töltesz el a tökéletes öltözék kiválasztásával és az első interjún, mint az első randin is, próbálod magad adni miközben fájdalmasan figyelsz minden egyes szóra, ami elhagyja a szádat. 

8 indok, hogy miért olyan az álláskeresés, mint a randizás

  1. A barátaid állandóan kérdezik, hogy mit keresel és próbálsz rá válaszolni – de valójában fogalmad sincs. A világ hatalmas. Pár emberrel és munkahellyel össze kell hoznia a sorsnak, mielőtt tudod, hogy mi tesz igazán boldoggá.
  2. Sokat kell magadról beszélned, ami eleinte kellemetlen érzés lehet. El kell döntened, hogy mit mondasz magadról és mi az, ami jobb, ha nincs kimondva. Néha olyan sokat ismétled magad, hogy egészen átalakul az önképed és a mondanivalód, ami persze nem probléma, hanem teljesen normális – néha magunkat kell először megismerni!
  3. Mindkét esetben sok új emberrel találkozol. Néha ezek a találkozók felemelőek, néha pedig egyszerűen elrettentőek. Sosem tudni, amíg ott nem vagy!
  4. Lehetőséged nyílik mélyebben megismerni egy másik embert (vagy embereket egy állás esetében). Idővel megtanulod, hogy melyik kérdéseket milyen módon érdemes feltenni. Tudod, hogy mire számíthatsz, a negatív és pozitív dolgokra is számítasz.
  5. Mindkét esetben úgy érzed néha, hogy egy filmben vagy sorozatban szerepelsz. Milyen érzés lenne, ha a főnököd olyan lenne, mint Michael Scott az Office-ból? Jobb lenne vagy rosszabb? Szeretnél egyáltalán változtatni rajta? Rengeteg múlik a válaszokon.
  6. Sokan átéltük már, hogy egész nap várjuk azt a hívást a második randiról vagy a második interjúról. Néha annyira el vagyunk keseredve és belefáradva a keresésbe, hogy már bármit elfogadnánk. A következő ajánlatot elfogadom!
  7. Mindkét esetben megtanuljuk keresni az apró jeleket. Ahogyan korábban is írtuk, nem feltétlen szeretne elmondani mindent magáról az ember. Vannak dolgok, amiket jobb későbbre hagyni. Viszont, ha nem vagy kompatibilis valakivel (vagy egy munkahellyel), akkor már korán fel tudod fedezni az apró árulkodó jeleket. Jobb elkerülni, amit el tud kerülni az ember!
  8. Végső soron a megérzéseidre hagyatkozol mindkét esetben. A nagy randi és a nagy interjú után is hazamész, alszol rá egyet és megbeszéled a barátaiddal, hogy mit gondolnak róla. A legvégén viszont a megérzéseid fognak irányítani. Nem számít, hogy mennyire elegáns, jól öltözött gazdag vagy érdekes valaki. Ha nem élvezed a társaságát az illetőnek (vagy a vállalatnak), akkor jó eséllyel jobb helyen is lehetnél – Rengeteg hal van még a tengerben!

Éppen állásra horgászol? Segítünk megtalálni az álommunkád!

 

Forrás:
https://www.forbes.com/sites/lizryan/2016/07/13/ten-ways-job-hunting-is-like-dating/#4a9b0af2621c

article image

4 egyedi vállalati hagyomány a nagyvilágból

Ha besétálsz a Gusto irodájába, akkor gyorsan észre fogod venni, hogy senkin sincsen cipő. Sőt, még
Read More >
article image

4 karrierépítő előnye a távmunkának

A legtöbben még mindig úgy gondolnak az otthonról dolgozásra, mint egy lehetetlen vágyálomra. Azonba
Read More >
article image

5 órás munkanap? Lehetséges.

Miként hat a produktivitásra, ha az ember lerövidíti munkaóráit, és hozzájárulhat-e az esélyegyenlős
Read More >