Állásinterjú előtti stressz – Hogyan lépjünk túl rajta?

Állásinterjú előtti stressz – Hogyan lépjünk túl rajta?

Stressz – A politikusok, világvezetők és bizniszmágnások sem menekülnek előle, szóval ne aggódj túlságosan, ha egy picit izgulsz a nagy állásinterjú előtt. Teljesen normális, de ez nem azt jelenti, hogy minden lélegzetvételedet irányítania kell. Ne hagyd, hogy a túlzott izgulás elrontsa az esélyeidet.

Itt van néhány tipp, hogy bezsebeld azt az álommunkát:

  • Megtervezve

A legtöbb embernek azért zakatol a szíve a torkában egy állásinterjún, mert nem tudja, hogy mire számítson. Ha önbizalommal akarsz besétálni az állásinterjúdra, akkor érdemes felkészülni mindenre, még a legrosszabb esetőségekre is. Ide tartoznak a sablon kérdések, mint például: „Miért akarsz velünk dolgozni?” vagy „Miért válasszunk téged, a többi jelentkező helyett?”, valamint válaszok a legijesztőbb kérdésekre. Van olyan kérdés, amitől félsz, amit nem szeretnél, hogy kérdezzenek? Próbálj ezekre válaszokat kitalálni, ami nem csak őszinte, de pozitív fényben is tűntet fel téged.

Persze, ez nem azt jelenti, hogy mindent kívülről meg kell tanulnod, hiszen ezeknek a kérdéseknek rengeteg variációja lehetséges és az sem túl előnyös, ha túl merev vagy. De ha már legalább van ötleted, hogy mit fogsz válaszolni ilyen helyzetekben, az már segíthet lejjebb nyomni a gombócot a nyakadban. Érdemes jól utána is járni a vállalatnak – Ismerd meg a történetét és a legújabb projektjeit. Így tudod megmutatni, hogy komolyan ott szeretnél dolgozni és a válaszaidnak ad egy kevés hitelességet.

  • Próba, próba 1-2-3

Ahelyett, hogy mindent élesbe csinálnál, érdemes lehet az egész interjút elpróbálni előre. Öltözz fel úgy, ahogy az interjún is fel fogsz és kérd meg egy barátodat vagy ismerősödet, hogy játssza el az interjúztató szerepét. Az állinterjúztatód így segíteni tud kijavítani a gyengeségeidet és tökéletesíteni az erősségeiden. Korán észre tudod venni a hibáidat, mint például, ha hadarsz vagy túl informálisan beszélsz.

A próba részeként érdemes lehet elmenni az interjú helyszínére is. Így biztosíthatod, hogy a nagy napon ne tévedj el és még a parkolási lehetőségeket is fel tudod mérni. De még, ha tudod is, hogy pontosan hova mész, akkor is adj magadnak bőven időt, hogy odaérj az interjú napján. Ha esetleg dugó miatt késel, akkor rögtön hívd fel az interjúztatót! Biztosan megértők lesznek, de jobb előbb tudniuk róla, mint utóbb.

  • Kacaj

A nevetés a legjobb orvosság. Kutatások bizonyítják, hogy nem csak egyes betegségek gyógyításában, hanem a stressz és szorongás csökkentésében is nagy hatása van. Szóval váltsd a bizonytalan idegességet magabiztos kacajra – Az interjú előtti órákban látogasd meg a legviccesebb barátodat vagy nézd meg azt a filmet, amit már ugyan ezerszer láttál, de még mindig a földön fetrengsz tőle. Vagy csak tedd be a kedvenc humoristádat az autóúton odafele. Nem számít, hogy hogyan, a lényeg, hogy nevess, nevess és nevess!

  • Zene

Két lehetőséged van a zenével készülésnél. Valami nyugató, vagy valami pörgős. Mindenkinél más működik. Akármelyik is motivál jobban, a cél, hogy eltöltsön magabiztosággal. Te vagy a legjobb, meg tudod csinálni, nincs miért izgulni.

  • Nyitottság

Sosem szégyen elismerni az interjún, hogy izgulsz. Teljesen rendben van, ha az interjú elején vagy az első kérdést úgy vezeted fel, hogy: „Elnézést kérek, egy picit izgulok, ez az első állásinterjúm” vagy „Régóta nem voltam ilyen helyzetben.” Egy-egy interjúztató heti szinten akár egy tucat embert is leinterjúztathat. Sokszor ugyanazokat hallják, látják, így sokszor nehéz különbséget tenniük idegesség és emberi természet közt. Így sokkal emberibb leszel, nem csak egy tömegből és az interjúztató is át tudja érezni a helyzeted, ha beismered, hogy egyszerűen izgulsz. És ki tudja, talán ő is pont annyira izgul, mint te!

Még nem sikerült megtalálni azt az álommunkát? Segítünk eljutni az interjúra!

Források:
https://theundercoverrecruiter.com/nervous-wreck-5-ways-shake-your-job-interview-anxiety/
https://www.psychologytoday.com/us/blog/career-transitions/201503/10-ways-calm-your-interview-anxiety

article image

4 egyedi vállalati hagyomány a nagyvilágból

Ha besétálsz a Gusto irodájába, akkor gyorsan észre fogod venni, hogy senkin sincsen cipő. Sőt, még
Read More >
article image

4 karrierépítő előnye a távmunkának

A legtöbben még mindig úgy gondolnak az otthonról dolgozásra, mint egy lehetetlen vágyálomra. Azonba
Read More >
article image

5 órás munkanap? Lehetséges.

Miként hat a produktivitásra, ha az ember lerövidíti munkaóráit, és hozzájárulhat-e az esélyegyenlős
Read More >