A távmunkával mindenki csak nyerhet

A távmunkával mindenki csak nyerhet

A mobilitás sok munkavállalónál fő prioritás. Az a vállalat, amely alkalmazza a távmunkát, jó pontokat szerezhet a potenciális munkavállalóknál. Ezt a modellt, és annak előnyeit mutatjuk be Claudia Abele-vel, az All for One Csoport HR vezetőjével készült interjú alapján. 

 

A távmunka vonzó erővé vált. Miért álljunk rá erre az új munkamodellre, és mondjunk le a jelenlegi irodai modellről?

Claudia Abele: a távmunka lehetőség munkavállalóinknak arra, hogy munkájukat otthonról vagy távol bármely irodánktól el tudják végezni. Mindenek előtt azon alkalmazottaink tartják nagy becsben ezen munkamodellt, akiknek az ügyfeleknél kell on-site dolgozniuk, és így sokat kell utazniuk. Egy projekt-csapatnak a tagjai nálunk Németország szerte kell dolgozniuk, és mivel sok időt venne igénybe a csapattagokkal személyesen kapcsolatot tartani, rendszerint skype meetingekent tudunk „találkozni“, így nem számít, hogy ki az aki irodánkból, otthonról, vagy az ügyfél irodájából vesz részt ezen meetingeken. Mind ezenfelül természetesen azon munkatársak, akiknek személyes jelenléte ügyfélkapcsolati szempontból adott napon nem létszükség, tudnak dolgozni otthonról. A vállalat szemszögéből nem lényeges, hogy hol ülnek a munkatársaink, csak az, hogy munkájukat és céljukat teljesíteni tudják.

Mennyire keresett munkatársai körében a távmunka lehetősége, illetve mit becsülnek leginkább abban?

Mindenki nagyon örül ennek a lehetőségnek. Mégis vannak munkatársak, akik inkább irodából dolgoznak. Vagy, mert kötődnek a munkahelyi légkörhöz, szívesen töltik idejüket munkatársaik körében, vagy egyszerűen csak határozottan szeretnék meghúzni a határt a munka és a szabadidő körében. Ennek is van előnye, hiszen az iroda ajtajának becsukásával az embernek már csak a szabadidejére kell koncentrálnia.

Úgy gondolom, a legtöbben a távmunka modelljének előnyeit leginkább a kieső utazási időn keresztül látják. Sokan dolgoznak szívesen távol az irodától, ha koncentráltan kell egy folyamaton dolgozniuk. Vagy csak szívesen ebédelnének együtt gyerekeikkel, illetve szeretnének egy kicsit kimozdulni otthonról napközben, esetleg találkozni valakivel. A híres munka-magénélet egyensúly így nézne ki szerintünk. Sokan egyszerűen elmennek délután futni egyet, azzal tudattal, hogy miután hazaértek, még van idejük visszaülni kicsit az íróasztalhoz. Ez mindenesetre egy kis tanulási időt igényel, hogy a kollégák hatékonyan tudják beosztani idejüket.

A modell előnye egy dolog, az viszont már egy másik kérdés, miként lehet ezt egy jelentkezőnek láthatóvá tenni? Hogyan gondoskodik arról, hogy a potenciális jelentkezők a távmunka felől hitelesen informálódjanak?

A személyes interjúkon keresztül egy teljeskörű áttekintést adunk szolgáltatásainkról. Ebben hangsúlyos szerepet kap a távmunka lehetősége. Mindenkinek, aki még egyszer utána szeretne olvasni szolgáltatásainknak, vagy csak szeretnék azokat megmutatni párjuknak, adunk egy prezentációt, amelyben összefoglaljuk mindazt, amit kollégáinknak nyújtani tudunk. Ebben egyéb lehetőségeket is felvázolunk a munkaidőket illetően. Kollégáink el tudják számolni a munkaidejüket, munkaóráikat tematikusan tudják vezetni, mint például szombati munkaórák, teljes- vagy részmunkaidő. Juttatásainkat munkaadói profilunkra feltöltve a Social Media platformjain is közzé tesszük, ahol a távmunka lehetőségére is felhívjuk a jelentkezők figyelmét.

Milyen szerepet játszanak cégében azon munkatársak, akik távmunkában dolgoznak? Lehet őket márkanagykövetnek nevezni?

Döntő szerepet játszanak, igen. A legtöbb munkatársunkat más munkatársaink ajánlásán keresztül vettük fel. Ők a cégünket, mint munkaadók reprezentálják ebben a kontextusban. Barátaikkal, családtagjaikkal való beszélgetések során a kollégáink természetesen érintik a távmunka témáját is, amely kapcsán véleményüket is kifejtik. Ezen beszélgetések általában meggyőző erejűek.

Videónkban „Otthon az All for One-nál“betekintést engedünk pár kollégánknak az otthonába. A videó ötletét az inspirálta, hogy megmutassuk kollégáinkat bizalmas közegükben. Már a forgatást megelőző beszélgetések során jelezték a kiválasztott munkatársaink a forgató csoportnak, hogy szeretnék, ha otthoni munkavégzés közben is készülnének jelenetek. Az ok: a munka egyszerűen része otthonuknak, életüknek. Ezt a megközelítést izgalmasnak találjuk.

A távmunka téma a kiválasztási beszélgetésekor? Másszóval, milyen mértékben döntő érv ez a lehetőség a potenciális jelentkezőknél?

Mindig megkérdezzük a jelentkezőket, hogy tudnának-e otthonról dolgozni. Többségük ekkor meglepődik, hogy mi ilyen mértékű szabadságot kínálunk nekik. Az, hogy valaki tud-e nálunk kezdeni, nem a távmunka függvénye, de nagy szerepe van a kiválasztási folyamatban. Jelenleg leginkább az Y generáció tartja ezen munkamodellt csábítónak. Ha a jelentkező párja is foglalkoztatott, nagyban járul hozzá a gyereknevelés tehermentesítéséhez a távmunka lehetősége. Ám a fiatalabb és idősebb jelentkezőknél, ahol a gyermeknevelés még-már nem szempont, a távmunka nyújtotta rugalmasság és időhatékonyság nagy szerepet játszik.

Egy másik pozitív hatás is megfigyelhető: a távmunka lehetősége egyértelműsíti a potenciális jelentkezőknek, hogy milyen vállalatkultúra uralkodik cégünknél, ugyanis megbízunk munkavállalóinkban, szabadságot és bizalmat nyújtunk nekik.

Sok munkavállaló ugyanakkor egy klasszikusabb munkakörnyezetből jön. Nekik hangozhat a távmunka úgy is, hogy a vezetőség nehezen elérhető, és az ember maga nem is igazán látható. Hogyan kezeli az ilyen aggodalmakat, illetve hogyan győzi meg a modell sikeressége felől a kétkedőket?

Ezen aggodalmakkal nem sűrűn találkozunk, talán IT jellegünk miatt. Jelentkezőink számára megszokott ugyanis, hogy agilis és részekre osztott csapatokban kell dolgozniuk. Ilyen csapatokban a vezető ritkán ül a csapata mellett. Emellett természetesen nagy kihívás vezetőink számára, hogy csapatukkal, kollegáikkal, akik távmunkából dolgoznak, szorosan és hatékonyan tudjanak kommunikálni. Ugyanakkor biztosítottak a feltételei annak, hogy minden információ idejében megérkezzen, és hogy mindenki megkapja a munkájához szükséges támogatást.

A távmunka modellje megítélése szerint tovább nő, vagy a trend inkább a személyes kapcsolatok irányába fog fordulni?

A konszernek és szolgáltatásipari vállalatok világában a távmunka igen elterjedt. Nem abból indulok ki, hogy a modell nálunk még tovább növekedne. Az viszont egy remek lehetőség, ha kollégáinkkal személyesen is tudunk találkozni. 2 nap távmunka (általában nem egy huzamban), sokaknál a határ. Persze vannak vállalatok, amelyek kevesebb előnyét látják a távmunkának. Aki nem kínálja fel ezt a modellt, annak a jövőben nehezebbé válhat a megfelelő jelentkező megtalálása. Ezen vállalatok így hosszú távon pozíciót veszítenek versenytársaikkal szemben. A kezdeti szkepticizmust követően a távmunka etalonná válik majd, és mindenki belátja, hogy megfelelően motivált munkavállalói vannak.

Számunkra a távmunka egy Win-Win szituáció, mindenki nyertesen jön ki belőle. Ez nem is magáról a távmunkáról szól, hanem egy határozott hozzáállásról munkavállalóinkkal szemben. Ha több bizalommal fordulok a munkavállalóimhoz, és több szabadságot biztosítok számukra, automatikusabban magabiztosabban és hatékonyabban fognak tudni tárgyalni, dolgozni. Mindkettő hozzájárul a vállalatkultúrához.

 

Forrás:
https://www.personalwirtschaft.de/der-job-hr/artikel/interview-remote-work.html