A robotok elveszik a munkánkat?

A robotok elveszik a munkánkat?

Egyre több helyen és helyzetben jelenik meg az automatizálás, vagyis az emberi munka helyettesítése robotokkal. Az egyik leghétköznapibb példa erre a McDonalds. Már hazánkban is jelennek meg az automaták, amin keresztül az ember gyorsan leadhatja a rendelését és még fizethet is. De nem csak a McDonalds bohóckodik a robotokkal, egyre több és több különböző vállalat építi ezt be tevékenységébe. Mi lehet tehát ennek az oka?

A fogyasztók ezt akarják

A fogyasztói igények határozzák meg, hogy mit tesz és hogyan egy vállalkozás. Ha nem lenne igény ezekre az automatákra, akkor a McDonalds sem telepítené őket. Egyszerűen szeretjük a kényelmet és gyorsaságot. Nagyjából 1, minden 4 emberből a fiatalabb generációknál inkább önkiszolgáló pultoknál fizetne, így nem nehéz elképzelni, hogy ez a trend nem csak marad, hanem erősödni is fog. Nem szereted a paradicsomot? Egy kattintás és már ki is veheted a szendvicsedből. És persze egy lépésnyi emberi hibát is ezáltal eltávolítasz a rendelésedből.

A robotok nem kérnek fizetést

A pénz erős motiváció és a robotokat nem kell megfizetni. Ahogyan az emberek minimálbér igényei növekednek, úgy fogják a gyorséttermek ezeket a megoldásokat bevezetni. Habár eleinte több emberi munkát igényel, hogy megmutassák a vevőiknek a használatát, de ha már maguktól tudják és akarják használni, akkor nincs megállás. Előny az is, hogy az automaták kellemetlenség érzése nélkül fogják tudni ajánlani az egyéb termékeket. Valamint a vendég is könnyebben hozzá fogja adni azt az almás pitét vagy extra nagy krumplit a menühöz, ha nem a pénztárós ítélő szemei előtt áll.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a robotok teljesen átveszik az uralmat. Mindig is lesznek olyanok, akik az emberi kontaktust preferálják, így az ember sosem fog végleg eltűnni ezekből a pozíciókból. Viszont, hogy csökkeni fog-e a gyorséttermi pénztárosok száma a jövőben? Biztosan.

A vég a minimálbéres munkáknak? Egyáltalán nem!

Az általános felfogás ezzel kapcsolatban, hogy a robotok csak elveszik a munkát az alulfizetett pénztárosoktól és az egyetlen célja, hogy pénzt spóroljon a nagyvállalatoknak. Ez részben igaz, de a legtöbb gyorsétteremnél ez inkább lehetőség a bővülésre. Ugyanis az automatizálás segít egyszerű feladatokat megspórolni. Így akár kibővíthetnek más területeket, mint például a konyhát. Kétszer annyi alkalmazott hátul, többszörös gyorsaság a kiszolgálásban. Jól látható tehát, hogy a robotok az esetek többségében nem tönkre teszik, hanem átalakítják a minimálbéres munkaerőpiacot.

 

Forrás:
https://www.forbes.com/sites/quora/2018/08/09/why-is-mcdonalds-moving-toward-kiosks/#50088d496681
https://www.businessinsider.com/mcdonalds-kiosk-vs-cashiers-photos-2018-3