Szabadság, szellemileg kielégítő munka és kedves csapat: Sebastian Dettmers, a Stepstone vállalatirányítója beszél a vezetők és szakemberek karriercéljairól

Szabadság, szellemileg kielégítő munka és kedves csapat: Sebastian Dettmers, a Stepstone vállalatirányítója beszél a vezetők és szakemberek karriercéljairól

A helyzet egyszerű: aki jó a szakterületén, az sikeres lesz a munkájában is. Mindig a maximumra fog törekedni, folyamatosan képzi magát, sőt, még talán az egész üzletágra is hatással lehet. A vállalatok oldaláról a feladat, a vállalati légkört úgy alakítani, hogy a dolgozók teljesítményükkel kibontakozhassanak. Csocsó vagy sarokkanapé még nem érdemi előrelépés.

A StepStone Research Team 17.000 vezetőt és szakembert kérdezett Németországban arról, hogy milyen hosszútávú karriercélok motiválják őket. A leggyakoribb válasz: olyan munkát szeretnének, ami örömöt okoz nekik. Nade mit is jelent ez tulajdonképpen? Konferenciaszobákban való csúszdázást, netán tarka irodabútorokat? Járkálni fel-alá kedvükre? Nem igazán, a tanulmány szerint. Három fő tényező van, ami egy átlagos munkából álommunkát teremthet: valamekkora mértékű szabadidő, megfelelő pozíció, illetve szociális közeg, amiben az ember jól érezheti magát.

Szabadság határokon belül

A németországi munkavállalóknak igényük van arra, hogy személyiségüket belevíve munkafolyamataikba, alkothassanak. A megkérdezettek 86%-ának lenne szüksége szabadidőre, hogy új ötleteket próbálhasson ki. 1-ből 9 megkérdezett szeretné feladatait saját módszerein keresztül megoldani. Emellett ugyanennyien szeretnének önállóan döntéseket hozni munkájuk során.

Ennél jobb nem is lehetne a munkáltatók helyzete, hiszen azon szakemberek, akik nem mernek döntéseket hozni, feltarthatják a folyamatokat, és ezáltal fékezőerővé válnak a cég működésében. Az adott vállalat versenykésességének megőrzésében kritikus szerepe van a gyors döntéshozatali készségnek. Így feltétlen feladata a vezetőknek, alkalmazottaikat önálló és felelősségteljes döntéshozatalokban motiválni, támogatni.

Ugyanakkor egy ilyen munkastílus csak azután lehet sikeres, ha a célok átláthatóvá váltak, és a szükséges struktúrák létrejöttek. A vállalatoknak meg kell teremteniük azt a közeget alkamazottaik számára, amelyben önálló döntéseket tudnak hozni. A vállalati célok meghatározása, azok hétköznapi megvalósíthatóságának közvetítése a dolgozók felé, mind a vezetők felelőssége. Mindez költséges ugyan, de nélkülözhetetlen. A vállalat értékeit és érdekeit szem előtt tartva, csak akkor tudnak a munkavállalók feladatokat priorizálni, döntéseket hozni, ha a vállalati célokkal is teljes mértékben azonosulni tudnak.

A szakképzett munkavállalók kézzelfogható hatást akarnak elérni

A német munkavállalók számára a munka, többet jelent, mint puszta kenyérkereseti időtöltés. 62%-uk tartja fontosnak, hogy munkaidőben hatással bíró dologgal foglalkozzon. Ez önmagában nem jelenti azt, hogy ők munkájukkal a világot próbálnák megváltani, sokkal inkább szeretnének aktívan közreműködni a cég sikereiben. 83%-uk szeretné a közeljövőben munkájának sikerét látni. A munkavállalók szeretnének stratégiai fontosságú döntésekben részt venni. A tehetséges munkavállalók csak akkor elégedettek munkájukkal, ha úgy érzik, hatása is volt annak, amit véghez vittek.

Csapatszellem – a vállalatkultúrának összhangban kell lennie a munkavállalók igényeivel

Még soha nem volt a kommunikációnak akkora szerepe egy csapaton vagy vállalaton belül, mint korunkban. A technológiai fejlődések ellenére is emberek dolgoznak emberekkel. A munkahelyi elégedettségi szintnek alapfeltétele, hogy megértsék egymást az emberek: 10-ből 9 megkérdezett tartja fontosnak az emberekkel való munkavégzést. 4-ből 3 szakképzett munkavállaló számít kollégája segítségére. A munkavállalók nem akarnak munkahelyeiken álarcot viselni: 93%-ka a megkérdezetteknek szeretne önmaga lenni cégen belül is, egyéniségét megőrizve. Erről vállalati vezetőket és más vezető pozícióban dolgozókat is megkérdeztek: viselkedésükkel mintát mutatnak alkalmazottaik felé, és a közösségformálást vállalaton belül is aktívan támogatják, formálják.

Itt jönnek képbe olyan megoldások, mint a csocsó, menza, vagy a vállalati rendezvények. amelyek segíthetik a cég dolgozóit közelebb kerülni egymáshoz, csapategységet teremtve a cégen belül. Ugyanígy a rugalmas munkaidő is segítheti a munkavállalókat abban, hogy munkájukat sikeresebben végezhessék.

Végezetül mégis meg kell állapítanunk, mindezen lépések a jó ügy érdekében csak a felszínen fejtik ki hatásukat, ugyanis azon vállalatok, amelyek csak a külcsínben igyekeznek a munkahelyi légkörön, munkavallalóik elégedettségén javítani, a legjobban teljesítő kollégáikat mégis elveszíthetik, és az alkalmazottai motivációját sem fogják tudni hosszútávon fenntartani. Azok a munkáltatók, akik a szabadságot, szellemi kihívásokat és a csapategységet biztosítani tudják, a tehetségek megtartásában is élen járnak, mert semmi sem motiválhatja az embert jobban, mint egy olyan munkahelyi közeg, amelyben sikeres lehet.

 

Forrás:
https://www.humanresourcesmanager.de/news/unternehmenskultur-erfolg-statt-kicker.html