8 tipp céljaink eléréséhez

8 tipp céljaink eléréséhez

A menedzsment mindig ugyanarról szól: célokat elérni. Vállalatirányítóktól pályakezdőkig talán a legnagyobb kérdés életünkben, hogy hogyan érjük el céljainkat. Könnyű mondani, beszélni róla, de a kivitelezés annál nehezebb. Az embereknek szükségük mások segítségére, hogy kellemes körülmények között hosszantartó motivációval, tisztánlátással és bátorsággal megtalálhassák a sikereket ígérő utat. Más szóval az embernek minden nap szélmalomharcot kell vívnia, úgy, hogy ne tántoríthassa el céljaiktól az első szembejövő akadály. Ehhez nyújt nekünk segítséget Matthias Kolbusa (High Performance Manager) nyolc pontjával:

 

1. Számolj fel az egóddal!

Felejtsük el a kudarcok és visszautasítottság fölötti dühünket, ilyenkor ugyanis az ember a sérült egója miatt érez dühöt. Ne vegyük túlságosan komolyan magunkat, egyszerűen csak lépjünk túl önmagunk árnyékán.

2. „Oszd meg és uralkodj!“

Napról-napra ugyan nem feltétlen történik érdemi változás életünkben, de egy év alatt annál több. Célszerű ezért a történteket a következmények tükrében értelmezni, azokat önmagunknak összefoglalni. Adj magadnak negyedévente 4 órát, ami havonta 90 percet, illetve péntekenként 45 percet jelent, arra, hogy megnézd, miket tudtál elérni hétről-hétre, mit tudtál tanulni, és hogy mit szeretnél elérni a következő etapban.

3. Felejtsd el a teendőlistákat!

Egy ilyen lista létrehozása sok időbe telik, viszont az egyedüli helye időnk menedzselésének, az a naptárunk. A teendőlisták demotiválják az embert, amikor felismerjük, hogy valamit nem tudtunk teljesíteni, amit korábban célként tűztünk ki. Teendőinknek egyedül a naptárunkban van helye, hiszen hol máshol is tudnánk jobban átlátni mindazt, amit tenni akarunk, mintsem a naptárunkban, ahol átláthatóan hatékonyan tudjuk teendőinket priorizálni.

4. Spórolj a prioritásokkal!

Ha mindennek van prioritása, akkor többé már semmi sem prioritás. Maximum 4 dolgot vegyünk egy évre prioritásként, és maximum 3-at egy időben. Amennyiben több prioritásunk is akad, lehet csak a döntéshozatali, priorizálási készségünkkel van probléma. Készítsünk jegyzetet negyedévente, ami segít bennünket arra emlékeztetni, hogy jó úton haladunk céljaink elérése érdekében, és dolgozzunk az “Oszd meg és uralkodj” elv szerint.

5. Gondolkodjunk higgadtan!

Profitot duplázni? Maratont futni? Tökéletesen beszélni spanyolul? Nem a sportos célok ellen szólva, de kerüljük azon csatákat, amelyeket lehetetlen megnyerni. Legkésőbb az “Oszd meg és uralkodj!” felfogáson keresztül fogjuk tudni, hogy mire vagyunk igazán képesek. A tapasztalatok alapján ez ugyan kevesebb, mint amennyit gondolnánk magunkról, de még mindig jobb, mintha frusztrálttá válnánk a magasra helyezett léc miatt.

 6. Ne figyelj másokra!

Pár kivétellel persze, amikor a segítség értékes lehet. Különben a világ tele van emberekkel, akik bár másoknak nagyon jó tanáccsal tudnak szolgálni, önmaguk életében mégis tanácstalanok. Mások meglátásának akkor van igazán értéke, ha ugyanazt élték meg, mint mi, és nemcsak olvastak vagy hallottak az adott problémáról, élethelyzetről. Ne hagyjuk mások által eltántorítani magunkat céljainktól.

7. Engedd el a folytonos tervezgetést!

A sok tervezés csak önámításhoz vezet. A tervek tele vannak demotiváló elemekkel, amelyek csak feszültté tesznek bennünket. Gyűrjük le a tervezésekkel járó rossz hangulatot és dekoncentráltságot, és egyszerűen csak engedjük el a dolgot, így tisztább fejjel tudunk koncentrálni a kitűzött célok elérésére.

8. Hagyj fel az önsanyargatással!

Ne engedjük, hogy rossz érzések kerítsenek bennünket hatalmukba, pusztán azért, mert valamit nem tudtunk véghez vinni adott időszakban. Legyünk inkább büszkék sikereinkre. Jutalmazzuk meg magunkat, ha sikerült egy célt elérni. A legnehezebb ugyanis önmagunknak megbocsátani, szóval törekedjünk arra, hogy minél egyszerűbbé tegyük saját életünket.