Hogyan kérj fizetésemelést

Hogyan kérj fizetésemelést

Barabás Réka • júl. 13, 2021

​Keményen dolgozol, rengeteg sikeres üzletet ütsz nyélbe, régóta vársz, hogy ezt honorálják- a főnökön mégsem látszik, hogy a fizetésemelést magától kezdeményezné. Mi a teendő ilyenkor?


A fizetésemelés nem jár azért, mert te szeretnéd és szükséged van rá, de még akkor sem feltétlenül, amikor megérdemled. Amellett, hogy egyfajta elismerése a munkádnak, főképp azt a célt szolgálja, hogy ne vándoroljanak el az olyan tehetséges alkalmazottak, akikre a cégnek szüksége van.


1. Tájékozódj!


Járj utána, mi a munkaerőpiaci helyzet, máshol mennyit keresnek hasonló pozícióban lévő emberek. Ha a beosztás nem indokolja a fizetésemelést, akkor keress egy olyan pozíciót cégen belül, ahol nagyobb feladatkör és felelősség hárulna rád. Ha nincs, akkor kezdj el új munkahely után kutakodni, hátha jobb ajánlat vár rád.


2. Készülj fel!


A legfontosabb, hogy legyünk tisztában a saját képességeinkkel. Végezzünk számvetést a teljesítményünkről, mi az, amit elértünk. Itt ne arra fókuszáljunk, ami alapvető elvárás volt a munkakörünk kapcsán, hanem amit pluszban hozzátettünk.


Ilyen kérdésekre próbáljunk választ találni:


  • Milyen volt az eddigi teljesítményünk?
  • Sikerült bármilyen pluszt, értéktöbbletet hozzáadnunk a céghez?
  • Mi az, amit a következő időszakra célként tűztünk ki?
  • Az a lényeg, hogy egy kész tervvel érkezzünk meg, ami megmutatja, hogy miért éri meg belénk fektetni, hogyan térülhet meg a fizetésemelésünk többletköltsége.


3. Kezdeményezz!


A vezetőtől nekünk kell időpontot kérni a beszélgetésre. A legjobb opció, ha az éves teljesítményértékelő beszélgetésre időzítjük. Ha addig nem tudunk várni vele, akkor mindenképp jelezzük a felettesünknek, hogy egy hosszabb beszélgetést szeretnénk vele folytatni, és leegyeztetni egy megfelelő időpontot vele, ahol tud ránk figyelni és nem kell rohanni.


4. Légy nyitott a kompromisszumra!


Nagyon sokan azzal bukják el az emelést, hogy ragaszkodnak az általuk elképzeld összeghez, nem érik be kevesebbel. Ugyanakkor, ha a pénzbeli emelés semmiképp sem opció, megpróbálkozhatunk egyéb téren engedményeket kérni, pl.: rugalmasabb munkaidő, esetleg home office, stb. Ugyan anyagilag nem járunk jobban, de ezáltal javíthatunk a munka-magánélet egyensúlyán, ami sokszor többet ér az anyagiaknál.


5. Légy diszkrét!


Ha sikerrel jártunk, akkor azért, ha nem, akkor pedig azért. Ne dicsekedjünk feleslegesen és játsszuk el a vezetőnk bizalmát! Ha rossz színben tűntetjük fel a vezetőnket amiatt, hogy nem adott fizetésemelést, az a későbbiekben a kárunkra válhat. A megállapodás csak a két félre tartozik.

Ha megnéznéd milyen állásaink vannak ahol esetleg jobban keresel mint a jelenlegi munkahelyeden kattints erre a linkre: https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: