ENTP személyiségtípus

ENTP személyiségtípus

Konyári Balázs • júl. 17, 2021

Cook Briggs és Isabel Briggs Myers által megalkotott személyiségrendszer következő „eleme” az ENTP mint személyiségtípus. A népesség 4.5%-a ENTP. (a férfiak között kétszer nagyobb valószínűséggel találunk ilyen személyiséget, mint nők között).


Az abbreviációt visszafejtvén kitalálhatjuk az ENTP személyiségre jellemző tulajdonságokat.


Elsősorban a világ felé forduló / a világot megérteni próbáló, nyitott és társaságot kedvelő személyiség. A mindennapi információmorzsát meg és ráérzéssel szedik be, majd a saját világukban apránként elemzik és annak megfelelően, logikusan és racionálisan hozzák meg a helyes döntést.


Szokták még „vitázóként” is emlegetni ezt a személyiséget, mivel a hajlamosak a végletekig aprólékosan kiforgatni az érveket és információkat, majd ezzel nekilendülvén szellemi csatákat vívnak a másik féllel. Nem is feltétlen kötekvésből, pusztán kedvtelésből csinálják, hogy megmutassák mennyire gyorsan és széles spektrumban képesek látni az összefüggéseket. Ennek köszönhetően hamar rájönnek, hogy az adott szituációban milyen lehetőségeik vannak, valamint találékonyságuknak hála remek problémamegoldók.


A dolgok iránti érdeklődésük többnyire hatalmas lelkesedéssel párosul, tulajdonképpen minden olyan területen otthonosan mozognak, amely iránt érdeklődnek. Mindenhol lehetőségeket vízionálnak, hamar felpörögnek egy-egy projekt kapcsán. Az extrovertálságuk miatt, jól tudnak másokat motiválni, amely segíti őket a céljuk elérésében. Itt azonban az ENTP részéről meg is állt a dolog.


Az ENTP-t kevésbé érdekli a megvalósítás, az ötletek kivitelezése, (sokkal inkább csak az lehetőségek és az elméletek gyártásában mozognak otthonosan) így az „aljamunkát” meghagyják a többi személyiségtípusnak. (Amennyiben erre nincs lehetősége, gyakran előfordul olyan, hogy az adott elképzelést egyszerűen nem fejezi be, egyik ötletről a másikra repül).


A másik, ami kevésbé foglalkoztatja az ENTP-t az a (saját és a) másik fél érzése, a döntéseinek hatása a különböző személyekre. Mivel érzelmileg kevésbé „tapasztaltak” az ENTP-k így van, hogy rideggé és erőszakossá válnak a többiekkel szemben. Ilyenkor előtör belőlük az őszinteség és bármiféle finomkodás nélkül elmondják mit gondolnak, nem csak a másik félről, de annak döntéseiről. A társadalom jelentős része ugyanakkor konfliktuskerülő,inkább „legyen béke, nyugalom és biztonság” sem, mint az, hogy nekik – a konfliktuskerülő kollégáknak – legyen igaza.


Ez azonban csak olaj a tűzre az ENTP szemében. Egy hevesebb vita után ott találják magukat a senki földjén, felégetett hidakkal a hátuk mögött, mivel nem törődtek mások érzéseivel, lelkivilágával. Viszont náluk nincs kettős mérce. Mivel ők ugyanúgy bánnak másokkal, mint ahogyan saját magukkal is, ezért a pátyolgatást, köntörfalazást nem tolerálják.


A karrierben ahogyan egy ENTP elindul a ranglétrán fölfelé, meg kell tanulnia, hogy a siker nem egy emberen múlik és idővel fontosabb, hogy egy vitát elengedjen, sem, mint hogy átgázoljon mások lelkivilágán, a saját igaza érdekében. Utóbbi esetben az emberek elpártolnak tőle – és mivel a sikerhez csapat is szükséges – szimplán nem lesz meg az a háttér, amivel megvalósítható lenne az ötlete. (Csúnyán mondván nincs az, akinek lepasszolhatná a piszkos munkát a saját elképzelései-tervei kapcsán).


Erősségek


Az egyik legnagyobb előnye az ENTP-nek, hogy rendkívűl rugalmasan és gyorsan tud váltani egyik gondolatmenetből a másikba, ha éppen arról van szó, hogy a saját igazát bizonyítsa.


A másik előnye, - a kiolthatatlan tudásszomj mellett – hogy képesek teljesen szétszedni egy már jól működő rendszert és a teljesen különálló „ötletdarabokból a nyers kreativitásukat használva összerakni egy teljesen új, eredeti szisztémát.


Hátrányok


Ahogyan a „becenév” is mutatja az ENTP hajlamos vitatkozni és ha konfliktusra kerül a sor, nincs kegyelem. Az összes racionális érvet felhasználják, hogy az igazukat megvédjék, még akkor is ha ezzel a másik felen teljesen átgázolnak.


A racionális érveket a gyors észjárásuknak köszönhetik, ugyanakkor ennek a „csapongó gondolatmenetnek” ahátránya, hogy az ENTP-nek nehezére esik fókuszálni, mivel az „unalom és az érdektelenség” már azelőtt „beüt” mielőtt a projekt a kivitelezési fázisba érne. Éppen ezért az ENTP-nek nem erőssége a projekt végrehajtása, az ötlet gyakorlati részének megvalósítása.


ENTP a munkahelyen


Mint kolléga az állandó elemzésével és „újragondolásával” könnyen őrületbe kergeti a gyakorlatorientált munkatársakat, ugyanakkor ellensúlyozza az innovatív gondolkodásával. Gyűlöli, ha egy meeting már akkor véget amikor még csak az első módszert mutatták be, majd később pedig kiderül, hogy csak azért nem akartak tovább menni, hogy ne húzzák az időt. Számukra elvárás, hogy az összes ötletet kiértékeljék és annak megfelelően hozzák meg a helyes döntést. Általában véve könnyen szereznek új barátokat (és ellenségeket), informatív és szórakoztató egyéniségük gyakran egy üde színfolt a vállalati kultúrában.


Mint főnök, az ENTP itt érzi magát a legjobban. A magas beosztás megadja számára a szabadságot, hogy egy problémát különböző szemszögből közelíthessen meg, miközben nem kell foglalkoznia az apróbb – de szükséges – lépések megszervezésével. Pozitívum, hogy ezt a fajta nyitottságot nem csak ő engedi meg magának, hanem el is várja beosztottjaitól, hogy a lehető legtöbb oldalról és irányból közelítsék meg az adott problémát. Ez a gondolkodásmód ugyanakkor van, hogy szétszórtsághoz és konfliktushoz vezet. Főnökként számára fontosabb, hogy kivívja mások tiszteletét és rátermettnek látszódjon a feladatkörére, sem, mint hogy kedveljék őt munkatársai. Akármennyire is szereti / nem szereti a munkavállaló az ENTP felettesét, amikor vitázásra kerül a sor embereket és érzelmeket nem kímélve használja fel racionális érveit.


AZ ENTP-k számára a legjobb, ha olyan karriert választanak maguknak, mint például a pénzügyi tanácsadó, szoftverfejlesztő és ügyvéd.

Ha úgy érzed állást váltanál látogass el oldalunkra és nézd meg állásainkat az alábbi linkre kattintva: https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: