ENTJ személyiségtípus

ENTJ személyiségtípus

Konyári Balázs • júl. 14, 2021

​Az MBTI személyiségtípusokat folytatva ebben a blogban az ENTJ személyiséget nézzük meg. Ami az előfordulást illeti, minden 25. ember ENTJ, a férfiak közül 2x nagyobb ezen személyiségtípussal rendelkezők aránya, mint a nők körében.


Az ENTJ hétköznapi nyelve az ún. „parancsnok”. Az ENTJ személyiségű emberek karizmatikusak, magabiztosak, jól beszélik az emberek nyelvét így gyakran mondják őket született vezetőknek is. Extrovertáltságuk miatt könnyen építenek emberi kapcsolatokat és a külvilág felé fordulva gyűjtik be a szükséges információt is.


A megszerzett információkat intuitívan dolgozzák fel, „átlátnak a szitán”, könnyedén megtalálják a rejtett összefüggéseket és kapcsolatokat. Folyamatosan keresik és élvezik a kihívást, valamint fáradhatatlan vitapartnerek is egyben.


Gondolkodásmódjuk racionális és logikus - így könnyedén oldják meg az előttük felmerülő problémákat - nem tűrik a logikátlanságot és döntéseiket kizárólag érzéketlenül tények-számok alapján hozzák meg.


Teljes mellszéllességgel hisznek céljukban és kiállnak a projektjeik mellett, többnyire saját akaratukra és kitartásukra támaszkodnak, aminek nagy előnye, hogy ott is tudják magukat motiválni, ahol mások már elakadnak / nem tudnak továbbjutni.


Ahogyan minden analitikus-gondolkodó személyiségnek úgy az ENTJ-nek sem erőssége az emberi kapcsolatok ápolása viszont ez extrovertáltságuknak köszönhetően ez jóval több embert érint. Míg például egy introvertált nem, vagy csak kevésbé fejezi ki véleményét a másikról, addig az ENTJ bátran odaszúr egyet-egyet a kollégáknak, ha nincs megelégedve teljesítményükkel vagy az általuk elvégzett munka mennyiségével-minőségével. Az érzéketlenségük – és extrovertáltságuk – miatt könnyen szereznek ellenségeket, gyakran többnek hiszik magukat másoknál mert elfelejtik, hogy az eddig elért sikerüket nem feltétlen csak önmaguknak, hanem az akkori támogató csapatjuknak is köszönhetik.


A közösség felvillanyozza őket és mit sem szeretnek jobban, mint egy szellemi csatát megvívni a másik féllel. Tiszteletüket könnyen elnyerhetik azok, akik az „ENFJ-t legyőzik” a „verbális párbajban” és meggyőzően érvelnek saját álláspontjuk mellett.


Erősségek


Az ENTJ logikus gondolkodásából fakadóan az egyik legnagyobb előnyük, hogy törekednek a lehető legnagyobb hatékonyságra, úgy gondolják az irracionalitás és a lustaság szabotálja céljaik elérését.


Erős akaraterejüknek és önbizalmuknak köszönhetően mindent megtesznek, hogy elérjék amit kitűztek, még akkor sem adják fel, ha a kitűzött célt szinte lehetetlen elérni vagy mi több, túlnő rajtuk. Önbizalomból nincs hiány, tudják a képességeiket és ha kell bátran megmondják a véleményüket azoknak, akiknek a mentalitását vagy hozzáállását problémásnak tartják.


Hátrányok


Ha az önbizalom és az akaraterő megbillen, könnyen makaccsá és még dominánsabbá válnak. Minden egyes apró – akár jelentéktelen – vitát igyekeznek ilyenkor megnyerni és elnyomni a másik fél véleményét.


Hajlamosak türelmetlenek lenni. Amíg egy INTJ személyiség magában „átrágja” a kapott információt és – hosszas – mérlegelés után adja meg rá a választ, addig az ENTJ elvárja az azonnali, gyors, gondolkodást. Egy ENTJ a lassú választ gyakran egyenlővé teszi az inkompetenciával és a hozzá nemértéssel.

AZ ENTJ bár született vezető és könnyen maga mögé tudja állítani az embereket, kivételes tehetsége van abban is, hogy nagyon durván és tapintatlanul megmondja munkatársainak a gyengepontjukat / véleményét. Nem csak kollégáit de ismerőseit, közeli barátait is képes vérig sérteni 1 mondattal különösen akkor, ha saját céljai eléréséről van szó és szóba kerül a hatékonyság.


ENTJ a munkahelyen


Mint kolléga, szereti megosztani az ötleteit és a kritikákat 1-1 projekt kapcsán és gyakran úgy alakítják a dolgokat, hogy ők legyenek a projektfelelősök – ezzel is vezetvén a teamet. Csapatban akkor érzi magát a legjobban, ha a többi tag az ő szintjével egyenlő vagy jobb gondolkodásmóddal rendelkezik – és azt bizonyítani is tudja-.


Mint vezető, mindent alárendel annak az elvnek, hogy a munkát a lehető leghatékonyabban és a lehető legmagasabb minőségben végezzék el kollégái. Ez a „mindent alárendelünk” egy célért hozzáállás gyakran alkalmazkodásra készteti a munkatársakat. Főnökként nagyon jól megtalálja minden csapattagnak az erősségét, ezért úgy alakítja a szervezet felépítését, hogy mindenkinek egyedi, fontos szerepet adjon. Így nem csak a hatékonyságot növeli a közösségnek, de remekül motiválja munkatársait is.


Az ENTJ személyiségtípus ott érzi magát jól a bőrében, ahol kihasználhatja logikus és stratégiai gondolkodásmódját és embereket irányíthat, projekteket vezethet.Tisztán és pontosan lefekteti az elvárásokat a csapattagok felé, aki pedig nem hozza a szintet, biztosan összetűzésbe kerül az ENTJ vezetővel. Egy INTP-vel ellentétben az ENTJ az önértékelését sokkal jobban köti a – sikerei árán megszerzett - presztízshez, pénzhez és a hatalomhoz.



Az ENTJ tulajdonságai remekül illenek az olyan szakmákhoz, mint a könyvelő, pénzügyi elemző/menedzser, logisztikus, piackutató vagy a közgazdász.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: