ENFP személyiségtípus

ENFP személyiségtípus

Konyári Balázs • júl. 19, 2021

Az ENFP személyiségű egyéneket jóval könnyebb észrevenni, hiszen általában véve igazi szabadlelkek. Az idealisták körébe tartoznak, és körülbelül az emberiség 7%-a tartozik ebbe a csoportba. A rövidítést visszafejtve megkapjuk, hogy egy ENFP egyén extrovertált, intuitív, érző és érzékelő/észlelő személyiségtípus.


Extrovertáltságuknak köszönhetően, könnyen barátkoznak és építenek ki remek kapcsolatokat, gyakran a bulik motorjai is. Képesek másokat lelkesíteni, inspirálni és érdeklődést ébreszteni a társaikban egy adott ügy érdekében. Folyamatosan új dolgokon pörögnek, hatalmas képzelőerővel és sokoldalúsággal bírnak. Életük a barátaikról szól, azonban néha ők tartják fent a kapcsolatot így áldozattá válva a kevésbé törődő embereknek. Számukra olyannyira fontos a mások társasága, hogy nehézséget okoz az egyedüllét különösképpen akkor, ha az rendszeressé válik.


Intuitivitásuknak köszönhetően ugyanakkor mindig a sorok között olvasnak, az életet úgy tartják, hogy minden összefügg mindennel, az egész egy nagy titokzatossággal teli kirakós játék.


Ami az érzelmi oldalt illeti, egy ENFP számára az élet minden területén fontos szerepet játszanak az érzelmek. Döntésüket mindig ennek megfelelően hozzák meg, figyelembe veszik a döntéseik másokra gyakorolt hatását, valamint az adott helyzetben többnyire úgy gondolják, hogy fontosabb a másik fél, sem, mint maga a feladat. Melegszívű barátok, akik folyamatosan törekednek az egyetértésre és a békére, ugyanakkor 1-1 új projekt/kapcsolat révén hajlamosak elhanyagolni régi ismerettségeiket is. A heves érzelmi viharokban hozott – kiszámíthatatlan – döntések olykor őket magukat is meglepik, hiszen valamennyi ENFP 1-1 ilyen érzelmi vihar közepette akár felmondani is képes munkahelyén.


Az ENFP utolsó karaktere (P) „biztosítja” hogy az ENFP személyiség hihetetlenül nyitott, alkalmazkodóképes és spontán – olyannyira, hogy még a saját barátai is néha kiszámíthatatlannak tartják-.

Van egy úgynevezett „hülyeség kapcsolójuk”, amellyel folyamatosan változtatják az állapotukat a hihetetlenül intellektuális, komoly/üzletszerű hozzáállás és a „neveletlen gyerek” között.


ENFP Erőssége


Egy ENFP könnyen / hezitálás nélkül ki tud lépni a komfortzónájából és igyekszik megtapasztalni/megélni mindent, amit csak lehet. Hatalmas lelkesedéssel és energiával vetik bele magukat olyan új dolgokba, amelyekben potenciált látnak és hisznek benne. Lelkesedésük motiválóan hat másokra, amellyel több szociális kapcsolatot tudnak kiépíteni, így szerezvén még több információforrást 1-1 ügy kapcsán.


A szociális kapcsolatok kiépítését nagy mértékben elősegíti, hogy az ENFP kiváló kommunikációs készséggel rendelkezik. Képes könnyen szót érteni szinte bárkivel és úgy terelni a témát a beszélgetőpartner tudta nélkül, hogy az ENFP számára kedvező irányba haladjon tovább a diskurzus. Az ENFP-k (függetlenül a „hülyeség kapcsolójuk állásától) egyformán képesek élvezni a rövid beszélgetéseket és a mélyebb, filozófiaibb témájú társalgásokat is.


ENFP Gyengesége


A „minden is érdekel” mentalitás miatt az ENFP képes hihetetlenül sok dologba belekezdeni de annál kevesebb dolgot befejezni. Hajlamos arra, hogy túlvállalja magát nem csak a projektekkel, de másoknak tett ígéretével együtt, majd – mivel nem tudja mindet teljesíteni – bűntudatot érez, hogy nem tett meg mindent a projekt/ígéret érdekében. (Annak ellenére, hogy az eddig elért eredmények is már önmagában elismerésre méltóak).


Az érzelmi oldalnak ugyanakkor megvannak a hátrányai is, hiszen egy hosszas egyedüllét után képes úgy érezni, hogy senki sem törődik vele és nincsenek barátai. Egyesek gyakran mentorként tekintenek rá és mivel az ENFP komolyan veszi mások érzéseit úgy gondolja, mindenkinek segítenie kell, ami miatt nagyon nehezen tudnak nemet mondani. A túlvállalt ENFP így könnyen stresszessé válik és érzelmi kitöréseket produkál önmagában, amely kontraproduktívan hat munkájára.


Egy ENFP számára fontos a külső megerősítés, ha nincs visszajelzés, akkor könnyen demotiválttá és unottá válhat, elveszíti a hitét az adott projektben.

Az intuitív észlelés miatt egy ENFP hajlamos a túlgondolásra. Nem a számokat / eredményeket /tényeket nézi, hanem folyamatosan azon kattog az agya, hogy ki-mikor-mit-miért és hogyan mondott/tett, és vajon mit jelenthet az.


ENFP mint munkatárs


Mint kollégák, az ENFP-k a munkatársukat is saját barátjuknak tekintik, őszintén érdeklődnek irántuk, és nyújtanak támogatást mind szakmai mind pedig magánéletben is, valamint mindig törekednek egy win-win helyzet elérésére. A megbeszéléseken nem csak azért hallgatják meg a másik fél nézőpontját mert „kötelező” hanem azért, mert ténylegesen érdeklődnek iránta.


ENFP mint vezető


Mint menedzserek az ENFP-k nem igazán remekelnek. Alapjában véve utálják a hierarchiát, a bürokráciát és ez az irányításban is tettenérhető. A beosztottjaikat hajlamosak egyenrangú félként / kollégaként kezelni, valós barátságot kialakítani és a népszerűségüket arra használni, hogy motiváljanak másokat. A probléma ott kezdődik, amikor olyan kollégákkal kell együtt dolgozni, akik sokkal jobban szeretik, ha közvetlen utasítást kapnak, sem, mint hogy „puszipajtások” legyenek a feletteseikkel, valamint további rendkívül nehéz egy ENFP számára, amikor valakit megrovásban kell részesíteni nem megfelelő teljesítménye miatt. Az ilyen helyzeteket az ENFP úgy törekszik enyhíteni, hogy a lehető legkifinomultabb módon kommunikál a kollégával és minden esetben igyekszik megtalálni a lehető legalkalmasabb pillanatot a negatív visszajelzés leadására.


Extrovertáltságuknak, intuitivitásuknak és jó motivációs képességüknek köszönhetően az ENFP remekül érzi magát a kreatív területeken, mint például a koreográfus, táncos, grafikus, forgatókönyvíró, filmrendező, valamint tanárként, brand managerként is remekül helyt állnak a munkaerőpiacon.

Ha úgy érzed, te magad is megállnád a helyed a következő pozíciódban látogass el oldalunkra és nézd meg milyen állásajánlataink vannak, az alábbi linkre kattintva: https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: