Vajon lehet élmény a munkahelyünk?

Vajon lehet élmény a munkahelyünk?

Szilágyi Katalin • máj. 17, 2021

Az élmény szó használata a munkahellyel kapcsolatban határozottan 21. századi szokás. Amikor élményre gondolunk, az egy kellemes esemény képét hozza elénk, amit jó átélni. Az élmény másik fontos kritériuma, hogy személyessé vált tapasztalatot jelent. Nézzük, mitől is válhat a munkahelyünk, a munkánk élménnyé?



A munkahely mint élmény


A "munkahely, mint élmény" gondolata a fogyasztói választásokhoz nyúlik vissza. A digitalizált és felgyorsult világunkban a termékeket vagy szolgáltatásokat kínáló vállalkozások felismerték, hogy nem elegendő már csupán kiváló minőséget kínálniuk. Ahhoz, hogy a fogyasztó a felfokozódott reklámzajban biztosan az ő terméküket vegye le a polcról, ahhoz több kell. Egyedivé és lehetőleg szerethetővé kell tenniük a márkát, pozitív élmény-érzelmet kell tudniuk kötni a vásárláshoz, fogyasztáshoz. Kialakul a márkahűség. Ezt a felismerést továbbgondolva a munkavállalók épp így választanak munkahelyet, vagy emiatt a plusz élmény, érzelmi kötődés miatt maradnak egyes vállalat dolgozói. Ugyanazt a márkához kötődő élményt várják el munkavállalóként, mint amit már megismertek fogyasztóként.


Mi segít az élmény eléréséhez?


A Nulladik ponton már a toborzás-kiválasztás folyamata során szerzett benyomások, majd a beléptetés és a betanítás időszaka, mely meghatározó szerepet játszik abban, hogy a későbbiekben jó választásnak véli-e a munkavállaló az új munkahelyét.


A felmérésekből kiderül, hogy egy munkahely vonzósága leginkább a közvetlen munkakörnyezet megítélésén múlik, vagyis azon, milyen az iroda maga.

Napjainkban jellemző, hogy az irodákban több generáció dolgozik együtt, ebből adódóan különböző elvárásnak kell tudni megfelelni. Ahány munkavállaló, annyiféle igény merül fel az iroda kialakításánál, a különböző funkciójú terek elkülönítésénél, de van pár elvárás, amiben a többség megegyezik. Röviden összefoglalva egészséges, kényelmes irodára vágynak a munkavállalók, ahol a hatékony munkavégzéshez megfelelő az iroda technológiai felszereltsége.

Sok elégedetlenség és még több konfliktus forrása lehet egy nem jól kialakított open office (nyitott iroda). Általában véve fontos, hogy ne zavarják egymást a munkavállalók a napi munkavégzésük során, és erre az iroda kialakítása is válaszoljon például azzal, hogy a nyitott terek mellett legyenek elvonulásra, csendet és nyugalmat kívánó elmélyült munkavégzésre alkalmas sarkok vagy szobák. Nem mindegy, hogy hány fős csoportnak és milyen munkakörben kell tudni osztozni az irodán. Jobban tudnak egymás mellett tevékenykedni az azonos munkakörben vagy közös projekten dolgozók, hiszen könnyebb az egymás közötti kommunikáció így.


Egy saját asztal vagy munkaállomás megléte is növeli az elégedettséget. A munkavállalók többségének fontos, hogy legyen saját tere, amit otthonossá tehet, ahol a személyes tárgyait hagyhatja, és az előző nap kiragasztott jegyzeteit másnap is ugyanott találja.


A munkáltatók ügyelnek a designra, arra törekednek, hogy a cég image-a tükröződjön az iroda belső kialakításán, de a munkavállalóknak fontosabb, hogy minőségi irodabútorok, kényelmes és állítható székek legyenek a munkakörnyezetben. A természetes fény mértéke, növények léte az irodában szintén növeli a munkavállalók elégedettségét.


Hogyan fokozható a munkavállalói élmény?


Lépésről lépésre a munkáltató minden folyamatát átjárja majd a törekvés, hogy tökéletes élményt nyújtson az ügyfeleinek és a munkavállalóinak egyaránt.

Ha szeretnél egy olyan munkát ahol élmény a munkahelyed lesd meg állásajánlatainkat az alábbi linkre kattintva: https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: