Szabadságolások, kinek mennyi szabadság jár,

Szabadságolások, kinek mennyi szabadság jár,

Barabás Réka • máj. 25, 2021

Rohamos ütemben közeledik a nyár, a szabadságolások időszaka. Ha a járványügyi helyzet lehetővé teszi, akkor hosszú idő után, aki rendelkezik védettségi igazolvánnyal újra utazhat, legyen szó belföldről vagy külföldről. Jelen helyzetben mindenki gyorsan, egyszerre akarja bepótolni az elmaradt élményeket, hiszen nincs garancia arra, hogy a közeljövőben ne ütne be ismét a krach. A pihenés alapvető emberi jog. Azt, hogy kinek mennyi szabadság jár, azt a Munka Törvénykönyve is rögzíti.



A szabadság alap-és pótszabadságból áll. Az alapszabadság mértéke alapvetően 20 munkanap, ez mindenkinek jár, a fiataltól az idősig. A pótszabadságok mértékét az alábbi táblázat tartalmazza:


Életkor után járó pótszabadság


először abban az évben illeti meg a munkavállalót, amikor a szükséges életkort betöltötte

- 25. életévtől 1 munkanap
- 28. életévtől 2 munkanap
- 31. életévtől 3 munkanap
- 33. életévtől 4 munkanap
- 35. életévtől 5 munkanap
- 37. életévtől 6 munkanap
- 39. életévtől 7 munkanap
- 41. életévtől 8 munkanap
- 43. életévtől 9 munkanap
- 45. életévtől 10 munkanap

Gyermekek után járó pótszabadság:


Először a gyermek születésének évében, utoljára abban az évben, amikor 16. életévét betölti. Fontos kiemelni, hogy mindkét szülőt megilleti.

- egy gyermek után 2 munkanap
- két gyermek után 4 munkanap
- kettőnél több gyermek után 7 munkanap
- ha a munkavállaló gyermeke fogyatékos, abban az esetben fogyatékos gyermekenként 2 munkanap
Az apának gyermeke születése esetén járó pótszabadság – legkésőbb a születést követő második hónap végéig, a munkavállaló kérésének megfelelő időpontban kell kiadni 5 munkanap
- ikergyermekek születése esetén 7 munkanap

Egyéb esetekben:

A fiatal munkavállalónak járó pótszabadság – utoljára abban az évben jár, amikor a tizennyolcadik életévét betölti 5 munkanap
A föld alatt állandó jelleggel dolgozó munkavállaló pótszabadsága 5 munkanap
Az ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen naponta legalább három órát dolgozó munkavállaló pótszabadsága 5 munkanap
A rehabilitációs szakértői szerv által megállapítottan legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodással rendelkező munkavállaló pótszabadsága 5 munkanap

​A szabadság kiadása a munkáltatót illeti, de előtte egyeztetnie kell a munkavállalóval. A szabadságot úgy kell kiadni, hogy annak tartama legalább tizennégy összefüggő naptári napot elérjen, de ettől az előírástól a felek közös megegyezéssel eltérhetnek. Ha a munkavállaló munkaviszonya év közben kezdődött vagy szűnt meg, akkor a megállapított szabadság időarányos része jár. Ez alól kivétel az apának járó szabadság, mivel az nem arányosítható.

Részmunkaidőben történő foglalkoztatás esetén a megállapított szabadság naptári napjainak számát nem kell időarányosítani.


A diákmunkások is jogosultak szabadságra, amely a munkaviszony időtartalmával arányosan illeti meg őket. Iskolaszervezeten keresztül történő munkavállalás esetén nem a Munka Törvénykönyve, hanem a hanem a gazdálkodó szervezeteknél munkával eltöltött napok száma az irányadó: 13 munkanap után jár 1 nap szabadság. Tizennyolc éves korig éves extraként jár 5 plusz szabadnap a Munka törvénykönyve szerint. Ha valaki csak nyáron dolgozik, a szabadságkeret időarányosan csökken.


Ha még így is bizonytalan lenne, hogy mennyi szabadság jár Önnek, keresse fel https://nexon.hu/szabadsag-kalkulator-2021 weboldalt, amely segít a kalkulációban, ha pedig egy új állást keres nézzen szét állásajánlataink között és találja meg a következő lépcsőfokot karrierjében: https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: