MBTI személyiségtípusok

MBTI személyiségtípusok

Konyári Balázs • máj. 22, 2021

​Mindannyian belefutottunk már abba, amikor a Facebook feldob egy posztot, amely azt ígéri, hogy a 6 kép közül a választásunk alapján megmondja, milyen személyiségek vagyunk, mi az életcélunk és milyen a kisugárzásunk. Nem kell messzire menni, elég, ha végig olvassuk minden képnek a jellemzőjét. Rögtön kibukik a dolog, hogy bármelyik képet is választjuk, szinte mindegyik igaz lesz ránk.



Ennek ellenére az elképzelés, hogy különböző személyiségtípusok vannak nem ismeretlen, olyannyira nem, hogy a személyiségfejlesztő és HR-es szakemberek is használják a ma már széles körben elterjedt MBTI rendszert.


Története


Az MBTI személyiségtípus-rendszer alapjait Sigmund Freud osztrák neurológus tette le, aki az emberi viselkedés legfontosabb háttereként a szexuális energiát (libidót) jelölte meg. Ezt követően Carl GustavJung vitte tovább az elméletet és könyvében (amely 1921-ben jelent meg németül majd 1923-ban angol nyelven is) részletesen bemutatta az általa használt személyiségtípusok rendszerét. Carl 3 szempont alapján összesen 8 különböző személyiségtípust határozott meg.


A ma is használt személyiségrendszer megalkotása Katherine Cook Briggs pszichológus és lányához Isabel Briggs Myers-hez kötődik. Isabel kiterjedt kutatómunkát folytatott és egy eljárás segítségével sikerült Jung elméletét egy kérdőív formájába önteni, amelynek hála a Jung által használt személyiségrendszert a hétköznapi ember is megértette. 1980-ban - Isabel halála után - megjelent könyve (Eltérő adottságok / Gifts differing), amely a személyiségek közötti különbségeket és azoknak az értékét prezentálja és amely a mai napig segítséget nyújt a vállalatok HR munkatársainak.


Mi alapján kategorizálhatóak a személyiségek?


Lehetünk akármilyen egyéniségek, vannak minták, amelyek minden ember viselkedésében megtalálhatóak, függően attól, hogy az egyén miként reagál a világra, mi az ami lázba hozza és mi az, ami teljesen hidegen hagyja őt.


Extrovertált (E) vagy Introvertált (I) ?


Az első ilyen minta az az, hogy az ember mennyire nyitott, mennyire ismerkedik könnyen, vagy éppenséggel akár az is, hogy mit jelent számára a kikapcsolódás. Hogyan töltődsz fel? Beszélgetéssel és közös programokkal kapcsolódsz ki vagy inkább egyedül vagy a gondolataiddal egy hétvégi napon? Ha előbbit választod akkor Extrovertált, ha utóbbit Introvertált vagy.


Észlelés módja: Érzékelő (Sensing / S) vagy Intuitív (N) ?


A második szempont arra vonatkozik, hogy mi alapján gyűjtesz információt, hogyan észleled a világot. Ha az 5 érzékszervvel megragadható tapasztalatot részesíted előnyben akkor úgynevezett Érzékelő Észlelésed van. Az érzékelő észleléssel rendelkező emberek, realisták, élvezik a jelen pillanatot, átlátják a feladat kivitelezéséhez szükséges részleteket, ugyanakkor nehezebben találják meg a lehetséges alternatívákat és a problémát okozhat számukra a teljes kép / nagy összefüggések észrevétele.


A másik csoportba tartoznak azok, akiknek intuitív észlelése van. Ezek az emberek törekednek a lehetőségek-összefüggések és a többértelmű jelentések megragadására, mondhatni a tudattalan utat követik. Az ő gondolkodásmódjuk túlmutat a jelenben érzékelhető eseményeken, és figyelembe veszi a jövő lehetséges eseményeit, ide értve a bonyolult és elvont összefüggéseket is. Az intuitív észleléssel rendelkező embereket gyakran megtévesztik a részletek, elfeledkeznek a kivitelezéshez szükséges részletek kidolgozásáról, ugyanakkor gyorsan átlátják az összefüggéseket és bonyolult elméleteket, valamint könnyedén azonosítják a problémákat és megoldásokat. Hogy melyik is vagy egészen pontosan azt könnyen kiderítheted. Képzelj el egy autót. Milyen az számodra? Szépnek tartod a fényszóróját, érzed az ’új autó illatát” és a tetszik a színe, vagy Vin Diesel rendőrségi hajszája, a Need For Speed videójáték-sorozat és az illegális utcai versenyzés gondolata jár a fejedben? Ha az előbbi jellemző rád akkor „érzékelő észleléssel” rendelkezel, míg ha utóbbi akkor intuitív észlelésed van.


Döntési stratégia: Gondolkodási (Thinking/T) vagy Érzelmi (Feeling/F) alapon?


A harmadik minta, amely minden ember személyiségében megfigyelhető, az maga az, hogy a döntéseidet mi alapján határozod meg. 2 féle megközelítés van. Az egyik érzelmi/megérzéseken alapszik, a másik gondolkodásra épít.


A gondolkodásra alapozók számára a világ egy „személytelen logikai rendszer” és ha bármilyen hiba csúszik az általuk helyes (vagy annak vélt) ok-okozati összefüggésbe, nem éppen kezelik jól a helyzetet. Az ilyen emberek az érzelmeiket nem mutatják ki könnyedén, gyakran „hidegen”, érzéketlenül és személytelenül” döntenek, éppen ezért fontos, hogy sportszerűen és tisztességesen legyenek kezelve munkahelyükön.


Azok az egyének, akik döntéseiket érzelmekre alapozzák, ők a végső döntést leginkább, annak emberekre gyakorolt hatása szerint hozzák meg. A döntéseik alapját az egyének személyes értékei adják, az ilyen emberek számára fontosabb a másik fél, mint maga a feladat valamint törekednek a harmóniára, egyetértésre és a befogadottságra. Az érzelmi alapokon döntő egyének számára fontos a dicséret, valamint rendkívül tapintatosak hiszen tudatában vannak mások érzelmeinek.


Túlélési stratégia: Észlelő megfigyelés (Percieving / P) vagy megítélő megfigyelés (Judgment / J)


Ahogyan a blog elején említésre került, ezt a negyedik szempontot már Isabel Myers dolgozta ki Jungl elméletét továbbfejlesztve. A negyedik szemponttal tulajdonképpen meghatározzuk a világhoz való hozzáállásunkat, a dolgokhoz való viszonyulásunkat.


megítélő megfigyelésű emberek preferálják a jóval korábban meghozott döntéseket – sem mint a bővebb információ alapján meghozott de későbbi döntéseket-, eltökélten követik az elképzeléseiket és éppen emiatt gyakran merevnek ugyanakkor szervezettnek tűnnek mások szemében. Mivel az ilyen emberek szeretnek mindent előre megtervezni, leszervezni és jól beosztják az idejüket, kifejezetten stresszes szituáció lehet számukra egy határidő közeledte, vagy, ha egy nem várt esemény keresztbe húzza számításaikat.


Az észlelő emberek ugyanakkor igyekeznek minél több forrásból tájékozódni, nyitottabbak és alkalmazkodóképesebbek az új helyzetekhez, éppen emiatt gyakran gondolják spontánnak és - néha - kiszámíthatatlannak őket. Nagy figyelmet fordítanak a legkisebb részletre is, szeretnek aprólékos dolgokkal foglalkozni és jellemzően a határidő közeledtével arányosan nő teljesítményük. Döntéseiket alapos mérlegelést követően hozzák meg – nem kapkodnak – így kívülről sokan kaotikusnak könyvelik el őket.


Ha magunkat végigelemezzük megkapjuk személyiségünk „MBTI kódját.” ENFP/ISFJ/INTJ/ENFJ… Mindegyik személyiségtípushoz más és más állások illenek, eltérően gondolkodnak és más munkamorállal rendelkeznek, éppen ezért nem mindegy, hogy mennyire illeszkedik a karrierünk a személyiségünkhöz.

​Ha esetleg úgy érzed hogy megtalálnád a hozzád illő új munkát, nézz szét állásajánlataink között az alábbi linkre kattintva:

https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: