Vissza a Blogokhoz
Blog Img

Kapuzárási pánik

​A kapuzárási pánikkal az életünk során valamennyien találkozunk. Míg fiatalabb korban a felsőoktatásban résztvevőknél a kapunyitási pánik jellemző, addig a kapuzárási pánik a középkorúaknál és az idősebbeknél fordul elő. Fontos kiemelni, hogy egyénenként eltérően változik, kit-hogyan érint vagy érint-e egyáltalán a kapuzárási pánik.

Mit jelent a kapuzárási pánik?

A kapuzárást jelen értelemben egy életszakasz lezárásának nevezzük. Amikor az életünk egy része véget ér, amit nem szeretnénk és egy olyan új szakasz kezdődik, amitől félünk és nem akarjuk elfogadni az idő múlását. Materiálisabb értelembe véve a kapuzárási pánikot több dolog is kiválthat. Ilyen lehet, amikor a testünk elkezd megváltozni - már nem olyan feszes a bőr, megjelennek az első ráncok, az ősz hajszálak – és már nem bírunk úgy fizikailag sportolni, mint korábban - vagy lehet egy olyan konkrét esemény, mint például a nagyszülővé válás, vagy a szülők halála.

Akármi is váltja ki, ilyenkor az ember mérlegre teszi eddigi életét, mi az, amit elért, mi az, amit kihagyott, melyek azok az álmok, amelyeket hagyott elszaladni vagy éppenséggel rossz döntések, amelyekkel együtt kell élnie. Sokan úgy érzik, fogytán az idő és elkezdik behozni a „lemaradást”.

Honnan ismerhető fel?

Az egyik legismertebb jel, amikor valaki hirtelen olyan döntéseket hoz meg, amelyeket az ő korában nem szokás, vagy figyelemfelkeltően viselkedik. Cselekedetei többnyire irreálisak, nem veszik figyelembe a konklúziókat, amelyekkel a döntéseik/cselekedeteik járnak a szeretteik számára. Ezekkel a tevékenységekkel akarják „bepótolni a lemaradást”, hogy eltereljék figyelmüket az élet múlandóságáról. Idősebb embereknél ahogyan az emberi szervezet nagyobb változáson megy át – memóriaromlás, tesztoszteronszint csökkenés – bizonyos esetekben depresszió is előfordulhat a kapuzárási pánik megjelenésével.

Milyen előnyökkel jár?

A kapuzárási pánikra sokan egy negatív élményként tekintenek, de érdemes tudni, hogy van a kapuzárási pániknak előnye is és nem szabad úgy tekinteni az egész helyzetre, mintha leszálló ágra került volna. Ahogyan fentebb írtuk, a kapuzárási pánik megjelenésekor az ember átgondolja addigi életét, leltárt készít, értékeli az elmúlt időszakot. Ilyenkor azonban, ha kellő higgadtsággal kezeli a helyzetet és egészséges önértékeléssel rendelkezik az ember, megfogalmazhat és kialakíthat egy új struktúrát, amelynek segítségével megtalálhatja az adott életkor szépségét, valamint azt, hogy mit kíván változtatni az életén. Ha nem elégedett a külsejével vagy unja a munkáját, akkor elgondolkodik azon, milyen lehetőségei vannak arra, hogy megváltoztassa helyzetét. A nyugodt átgondolás lehetőséget ad arra, hogy olyan életet élhessen az adott személy, amelyben boldog lehet. A kapuzárási pánik tehát egy remek lehetőséget ad az önreflexióra és akár egy jobb, szebb élet kezdetére is.

Mit tehetünk a kapuzárási pánik ellen?

A kapuzárási pánik ellen többféleképpen is lehet védekezni. Az egyik legjobb módszer, ha az adott fél kibeszéli magából a problémákat a párjának– még akkor is, ha az kellemetlen-. A másik fél, amit ilyenkor a legtöbbet tehet az az, hogyha aktívan hallgat, türelemmel és megértéssel áll a párjához. Előfordulhat, hogy közel azonos időben jelentkezik a 2 félnél a kapuzárási pánik, amely némi súrlódáshoz vezet. Erik H. Erikson teóriája szerint az emberi élet 8 különböző szakaszra van felosztva és minden egyes szakaszban új kihívással kell szembenézni, amelyekkel az egyén fejlődik, éppen ezért gyakran nevezik normatív krízisnek is a kapuzárási pánikot.

A 40-60-as években a legfőbb kérdés amire meg kell találni a választ: Mit kell továbbadni az életben? Mi az én rendeltetésem? Ebben az időszakban kell az alkotókészségünket és az energiánkat arra használni, hogy valami maradandót hozzunk létre. Ha erre nem találjuk meg a választ, hogy „mi is legyen az a maradandó elem” akkor a fejlődés megtorpan, stagnálás következik be.

Ebben az időszakban nagy hangsúly kerül a szociális kapcsolatokra, barátságokra, támogató csoportokra, sőt bizonyos esetekben a házasságból is rengeteg erőt lehet nyerni. A 2 fél egy új fokozaton köteleződhet el egymás mellett, a közös élmények mellett az új célok is összekapcsolják őket. Ezen életszakasz fő kérdése az, hogy hogyan tartsuk meg az értékes dolgokat a múltból azzal együtt, hogy helyet csinálunk annak, ami még hiányzik az életünkből.