INTP avagy a Tudós személyiség

INTP avagy a Tudós személyiség

Konyári Balázs • máj. 23, 2021

Az előző blogban már kiveséztük az INTJ személyiséget, ez a blog pedig az INTP személyiségről fog szólni. INTP személyiséggel az populáció körülbelül 3.3%-a rendelkezik, a korábbi leírásunkból pedig egy aránylag pontos képet kaphatunk arról, hogy mit is takar az INTP személyiség.


Egy INTP személyiségű ember befelé fókuszálva – kissé magába fordulva, az elméleti lehetőségek világában él, és tökéletesen el van a saját gondolataival. Extrovertált társával ellentétben nehezebben teremt kapcsolatot, hallgatag, mindent megfontolandó egyén, a kérdésekre-problémákra sem azonnal reagálnak, hanem először végiggondolják mondandójukat.


A világot intuitívan észleli megérzések és ráérzések formájában szerzi be az információt, amelyet aztán a saját elméjébe fordulva elemez. Ennek hála nem csak bonyolult problémákat képes analizálni, de elvont, komplex összefüggéseket is átlát és könnyen megtalálja a megoldásokat. (Igyekeznek hatalmas tudást felhalmozni hiszen mindenből az egyértelműségre törekednek)


Gondolkodását a logikára és az ok-okozati összefüggésekre építi, szeret elemezni, számára egy remek elfoglaltság, hogy a problémákat logikus magyarázatokká alakítsa át. Mindenben a lehetőséget keresi, hogy az adott dolgot miként lehetne fejleszteni vagy átalakítani.


Túlélési stratégiáját az észlelő megfigyelés jellemzi, azaz egyszerre több forrásból tájékozódik, alkalmazkodóképes, amitől spontánnak és néha kiszámíthatatlannak tűnik. Figyelemmel van a legkisebb részletre is, alapos döntés híve, nem kapkod, habár a határidő közeledtével arányosan nő teljesítménye is.


AZ INTP személyiséget „tudósoknak” is szokták nevezni, hiszen az egyértelműségre törekszik a logika segítségével, amelyből kifolyólag mindennél többre tartja a tudást. Az INTP személyiségű emberből lesz a „szórakozott” professzor, aki mániákusan alapos és folyamatosan gyűjti és rendszerezi az adott információt. Például fejből tudja egy tejesdoboz méretét, de sosem lesz rá szüksége.


Erőssége


Rendkívül jó analitikus, képes a legelrejtetteb mintákat és összefüggéseket is megtalálni, amelyeken más személyiségtípusok könnyen átsiklanak. Magasak az elvárásai önmagával szemben és ezt sokszor törekszik is betartani, folyamatosan tanul a múltbéli hibáiból. Közösségben gyakran elemzi a másik fél mondatát és rögtön kiszúrja ha egyik állítás ellentmond a másiknak, így nehéz hazudni neki. Törekszik az objektivitásra, nem vesz figyelembe az ok-okozati összefüggések levezetésekor érzelmeket, mint szubjektív tényezőt.


Hátránya


Az analitikus gondolkodásmód hátránya, hogy néha ignorálja mások érzéseit és arra sincs rákészülve, hogy megfeleljen mások érzelmi szükségleteinek, így a barátai ilyen oldalról nem igazán számíthatnak rá. A kedvesség az empátia nehezére eshet hiszen az Érző (F(eeling)) oldala a legfejletlenebb, ami azt jelenti, hogy idővel könnyen kritikussá és szarkasztikussá válik. Legnagyobb félelme egy INTP-nek azonban maga a kudarc. Attól tart, hogy nem vett figyelembe valamilyen fontos információt így újragondolja elméleteit, amitől egészen belevész gondolataiba és elzárkózik a külvilágtól.


INTP a munkában


A kulcs egy INTP elégedettségéhez meglehetősen egyszerű. A lehető legkevesebb szocializálódással és adminisztratív feladattal a lehető legösszetettebb probléma megoldása. A kollégákra gyakran úgy tekint, mint munkalassító faktor, akiktől időnként tanulhat 1-1 dolgot. Innovatívak és a függetlenül attól, milyen összetett probléma áll előttük, képes teljesen ráhangolódni a témára. Habár kisebb csapatban is rendkívül jól teljesítenek, leginkább egyedül, saját kis világukban gondolkodnak. A gyors észjárásukat időnként „lassításra” kényszerítheti egy menedzser, aki ráadásul azt is elvárja tőle – okkal-, hogy találja ki miként valósíthatná meg ötletét. Egy INTP számára ez maga a rémálom. Az INTP gyakran teszi félre az unalmas és általa feleslegesnek vélt feladatot (ami érthető hiszen könnyen elveszíti így a motivációt), a főnöke pedig gyakran pont emiatt nem adja meg neki a szabadságot, ahol kiteljesedhet. Számára a saját elvárásainak való megfelelés az igazi motivációs erő, sem, mint az, hogy lenyűgözze a felettesét, a kollégáit vagy hogy jobb pozícióba lépjen előre.


Az INTP mint vezető, habár élvezi a pozíciót, nem érdekli maga a hatalom. Ami számára fontos, hogy az egyszerűbb, adminisztratív feladatokat kiadhassa másoknak, miközben ő nyugodtan kreatívkodhat, új ötletekkel állhat elő. Saját magukkal szemben magasak az elvárásaik, és ezt gyakran ráerőltetik a beosztottjaikra is.


Az INTP-k jól reprezentáltak a matematikai, kutatói és elemzői munkakörökben, valamint a mérnöki pozíciókat is előszeretettel választják amennyiben úgy érzik, hogy kreativitásuk kiteljesedhet. Az olyan pozíciók, mint például a statisztikus, közgazdász, pénzügyi elemző, szoftverfejlesztő, rendszermérnök jó választásnak bizonyulnak egy INTP számára, hiszen az elvont gondolkodásmódjával keveredő logikát és kreativitást teljes értékben ki tudja aknázni.

Ha te is úgy érzed, kiaknáznád a képességeidet kattints ide és nézz szét állásajánlataink között, hogy megtaláld a karrieredben a következő lépést.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: