Vissza a Blogokhoz
Blog Img

INTJ avagy az építész személyiségtípus

​Az INTJ személyiséggel az emberek meglehetősen kis része rendelkezik. A népesség mindössze 2.8%-a INTJ ám hölgyeknél ez az arány még kisebb, mindössze 0.8%. A korábbi blog alapján a rövidítésekből ki lehet következtetni, hogy körülbelül milyen ember az, akinek a személyisége INTJ.

Milyen személyiség az INTJ?

Elsősorban befelé forduló, introvertált személy, aki a reflektorfénytől távol érzi jól magát. Jellemző rá a rendkívül nagy tudáséhség, a folyamatos tanulás és fejlődés, éppen ezért – gyerekkorban – gyakran kapja meg a „könyvmoly” jelzőt is. Introvertált jelleme miatt a társas érintkezés, a beszélgetés és a pletyka meglehetősen távol áll tőle.

Intuitív alapon „észleli a világot”, és logikusan hozza meg a döntéseket. Álmodozó, éppen ezért rengeteg eredeti ötlete van – a jövőre nézve is - továbbá a legapróbb részletekre is kiterjed figyelme, miközben függetlenül attól, hogy mi a végcél mindig törekszik a racionalitásra. Nagy terveket sző minden részletre kiterjedően, célját eltökélten követi és hideg vérrel hozza meg döntéseit. Hisz abban, hogy kitartással, intelligenciával és kellő gondolkodással bármit el lehet érni!

Gyengeségek

Az INTJ személyiségű emberek gyengesége a harciasság, hiszen megkérdőjeleznek mindent, ami számukra nem logikus, ésszerű, még az olyan szabályok esetén is amelyet sokkal magasabb – például állami - szinten hoznak meg. A folyamatos racionalizmusra való törekvés ugyanakkor itt hátrány, hiszen a – sokszor – parttalan vita elvonja a figyelmet a jóval fontosabb dolgokról.

Másik legnagyobb gyengesége az Építész személyiségnek az arrogancia. Hatalmas tudással rendelkeznek azokon a területeken, amelyeken korábban elmélyültek, de nem tévedhetetlenek. Nagy önbizalmuk miatt ugyanakkor ezt nem minden esetben veszik észre, különösen akkor nem, ha a másik fél az adott területen kevésbé jártas pedig a meglátása jó. A nagy önbizalom és szakmai tudás miatt meglehetősen „durvává” és önfejűvé válnak amikor saját igazukat védik.

Erősségek

Egyik legnagyobb erőssége a tájékozottság. Egy INFJ a döntését teljes mértékben racionálisan, bizonyított tények alapján hozza meg és nem foglalkozik a „félig igaz” pletykákkal vagy előítéletekkel. A folyamatos elemzések és megfigyelések eredményére támaszkodik és határozottan kiáll mellettük még akkor is, ha ezzel a másik oldalon jelentős ellenállásokba ütközik.

Bár racionálisan gondolkodik de nyitot-kíváncsiak az új dolgokra, mindaddig amíg azok bizonyítottan hatékonyak. Bár korábban szó volt róla, hogy hajlamos arrogáns lenni 1-1 területen, valójában nyitott arra, hogy megváltoztassa a véleményét, ha tényekkel és számokkal tudjuk bizonyítani, hogy nincs igaza.

INTJ a munka világában

Egy INFJ számára a legideálisabb munka az, ahol lehetősége van a komplex problémákra megoldást találni, hiszen legnagyobb erőssége, hogy képes a legösszetettebb dolgokat is tisztán átlátni és megvalósítható stratégiát létrehozni azok kezelésére. A rutinfeladatok unalmasak számára ezért amikor a ranglétra alján megkezdi karrierjét, könnyen frusztrálttá válhat. Munkahelyén ő az, aki a dobozon kívül gondolkodik így könnyen megtalálja a probléma forrását ugyanakkor mivel megkérdőjelez minden olyat, ami számára nem logikus vagy következetes – és ez alól nem kivétel a munkahelyi etikett / szabályzat sem – nehezen nyeri el felettesei és kollégái szimpátiáját.

Míg a mai világban egyre népszerűbb a csapatmunka addig az INFJ sokkal jobban szeret egyedül vagy nagyon kis csoportokban dolgozni hiszen így kamatoztathatja legjobban a kreativitását anélkül, hogy egy másik kolléga vagy felettes megzavarná őt. Maximalista hozzáállásához tartozik egyik mottó miszerint „ha egy feladatot a legjobban szeretnél elvégezni az a legegyszerűbb, ha te magad végzed”.

A ranglétrán a titulus neki nem jelent sokat, felfelé haladva törekszik olyan pozícióba kerülni, amely kevésbé „kirívó” ugyanakkor kihatása van a vállalati működésre. Ilyen pozíciók például a rendszermérnök, projekt menedzser és például pénzügyi elemző.

INTJ a munkában

Az INTJ kolléga számára a csapatépítő tréning, az irodai pletyka csak időpocsékolás, egy felettes, aki állandóan beosztja az idejét és mikromenedzseli a feladatait pedig egyenesen rémálom. Sokkal szívesebben dolgozik egyedül, sem, mint csapatban hiszen jobban tud koncentrálni a feladatára, így gyakran hatékonyabbá válva kollégáinál. A munkahelyen rendkívül effektív és megbízható, de a kooperációt nehezen tűri, főleg, ha a másik fél nem látja át megfelelően a részleteket. Ugyanakkor, ha egy kisebb cégnél hasonló gondolkodású egyénekkel van körülvéve, az csak erősíti az INTJ analitikus és logikai képességeit.

Mint menedzser az INTJ kiváló vezető. Introvertáltságának és maximalizmusának köszönhetően nem mutatja ki hatalmát, helyette a folyamatos innovációra és hatékonyságra törekszik még akkor is, ha az megbontaná a szervezeti hierarchiát. Az INTJ vezető jobb szereti egyenlő félként tekinteni munkavállalóit, mikromenedzselés helyett pedig átfogó stratégiákon dolgozik, míg a rutinfeladatokat kiadja másnak. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy teljesen távol maradna a napi rutinfeladatoktól. Egy INTJ vezető számára alapvető dolog, hogy tisztában legyen vele, mi történik, hol, mikor és miért. A maximalizmus kontójára írható, hogy vállalati hierarchiában bármilyen "mélyre" képesek lemenni, ha nem világos számukra hogy az adott feladat hogyan-miként-miért működik.

Egy INTJ vezető, a proaktív munkavállalókat elismeri és jutalmazza, a feladatokat pedig alapos meggondolás után delegálja ki az általa legmegfelelőbbnek vélt kollégának. Az eltökéltség és határozottság ugyanakkor elvárt a munkavállalóktól is. Egy INFJ vezető szemében az el nem végzett munka hintőporozása és a mentegetőzés az egyik legkevésbé tolerált dolog.