Gyakori hibák az önéletrajzban

Gyakori hibák az önéletrajzban

Szilágyi Katalin • máj. 16, 2021

Az önéletrajzzal tesszük meg az első benyomást a munkáltató felé, így nem mindegy, hogy Cv-nk stílusa és formátuma milyen. Van pár tipikus hiba, ami elronthatja az általunk közvetíteni kívánt összképet, így könnyen ugorhat a megpályázni kívánt pozíció. Összeszedtük 6 pontban, mire kell ügyelni hogy jó legyen az önéletrajzod.


1. Legyünk egyediek


Egyértelmű, hogy csábító a sok online elérhető önéletrajz sablon, de ezek használatával csak azt érjük el, hogy egy leszünk a sok, egyforma pályázó közül. Nincs abban semmi kivetnivaló, ha szeretnénk megkönnyíteni az életünket és sablont használunk, de olyat válasszunk, ami legalább valamennyire testreszabható, máskülönben ötlettelennek tűnhetünk.


2. Írjunk helyesen!


Helyesen írni menő! Amikor elkészülünk az önéletrajzunkkal, mindig olvassuk át újra, sorról sorra. A szövegszerkesztők helyesírás ellenőrzője nem száz százalékos megbízhatóságú, ne hagyatkozzunk kizárólag rá. Sok múlik ezen, pályázók tucatja várja emiatt hiába, hogy felhívják őket álmaik állásával.


3. Csak a lényeg!


Fókuszáljunk! Főleg azok a pályázók, aki több területen is kipróbálták már magukat, az önéletrajzukban arról írjanak részletesebben, ami a megpályázott állás szempontjából releváns. Domborítsuk ki, amiben jók vagyunk, ami a szakterületünknek mondható!


4. Aranyközépút


Kerüljük a végleteket! Törekedjünk az aranyközépútra, szem előtt tartva, hogy a kevesebb néha több. Próbáljuk meg az önéletrajzunkat egy-két oldalban maximalizálni, és kiemelni, akár kulcsszavak vagy rövid felsorolások használatával, az elért eredményeinket és a betöltött pozíciók funkcióját.


5. Transzparencia

Legyen az önéletrajzunk könnyen áttekinthető, szellős. Olyan betűtípust válasszunk, ami jól olvasható akár kisebb méretben is. A színekkel és különböző infografikákkal bánjunk óvatosan, mivel ha átesünk a ló túloldalára akkor egy bulvár magazin címlapja fog beugrani az olvasónak.


6. Frissesség!


Ahogyan a takarítással sem várunk amíg teljesen koszos lesz a lakás, úgy az önéletrajzot sem csak akkor frissítjük, ha éppen egy állásra jelentkezünk. A Cv-nket frissítsük folyamatosan, hiszen álmaink pozíciója többnyire akkor kerül látóterünkbe, amikor a legkevésbé számítunk rá, emiatt fontos, hogy azonnal tudjunk jelentkezni és ne kelljen várni amíg módosítjuk az önéletrajzunkat. Lehet, hogy pont az a pár óra kell ahhoz, hogy miénk legyen az állás.

Ha éppen állást keresel, nézd meg nyitott pozícióinkat az alábbi linkre kattintva, és biztosan találsz olyat, amelyre bátran elküldheted az önéletrajzod: https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: