Vissza a Blogokhoz
Blog Img

A jövő állásai

​A világ folyamatosan átalakul, foglalkozások szűnnek meg és jönnek létre. A gyors változás miatt egy általános iskolásnak valószínű, hogy olyan szakmája lesz, ami abban az időben még nem is létezik, mivel egyszerűen nem tart ott a technológiai fejlődés / nincs még rá igény. A jövőt megjósolni lehetetlen, de mégis van egy pár elképzelés, hogy milyen állások alakulhatnak a jövőben.

Virtuális valóság tervező

Elsőre talán furcsának tűnhet, hiszen a VR headset nem terjedt el annyira a hétköznapokban, mint amennyire számítottak rá, de ez nem jelenti azt, hogy teljesen halott lenne az ötlet. Az építőiparban és az ingatlanfejlesztők körében meglehetősen népszerűek a VR headsetek, amelyeknek a segítségével virtuálisan ugyan, de teljes mértékben bejárhatóvá válik a 3D-ben megalkotott környezet. Ezzel lehetővé válik, hogy még pontosabban megtervezzenek egy épületet, vagy éppenséggel teljesen virtuálisan berendezzenek egy lakást, így a végső kinézetet már azelőtt láthatjuk, mielőtt megvásárolnánk a bútorokat.

Digitális sminkes

A digitalizáció újabb területeket fog meghódítani, és teljesen átalakul a sminkes munkakör is. Korábban az Intel sikerrel tesztelte első projektoros sminkjét, amelynek lényege, hogy a sminket nem közvetlenül arcra festették, hanem csak „rávetítették”. Ez nem csak környezetbarátabb a hagyományos módszerhez képest, de az emberi bőr sincs kitéve a sminkben található vegyi anyagoknak. Ez a lehetőség nagy hatással lesz a szórakoztatóiparra különösképpen a színházakra és cirkuszokra. Gondoljuk csak el, mennyivel többet fejezhet ki a színész ha nem csak az arcával, de a rajta lévő smink is része a karakterének.

Drónpilóta

Bár a drón korábban még játékként volt elkönyvelve az emberek fejében, mára egy teljes ipar van kialakulóban a drónokra alapozva. A technológia fejlődésével a pilóta nélküli járművek – drónok – egyre nagyobb távot képesek megtenni, egyre gyorsabban, ugyanakkor az automatizáció nem tart még azon a szinten, hogy önállóan is elnavigálják magukat A pontból B pontba, így mindenképpen szükségük van sofőrökre. A jövőben a kórházak közötti szerv / vérszállítás drónnal fog történni, amit egy szakember irányít egy kényelmes irodából. A jelenlegi módszerhez képest nem csak jóval gyorsabb, egyszerűbb és olcsóbb lesz a szállítás de sokkal biztonságosabb is, hiszen repülés közben kisebb eséllyel érheti baleset a járművet, mint a közúton.

Napelem-telepítők és szélturbina technikusok.

A környezetvédelem egyre nagyobb hangsúlyt kap az egész világon, így egyre több ország igyekszik olyan megújuló energiaforrásokat telepíteni, mint a napelem vagy a szélturbina. Ahhoz, hogy ezek rendeltetésszerűen működjenek, folyamatosan karban kell tartani őket, így a képzett technikusokra nem csak a jövőben, de már most is egyre nagyobb szükség van.

Felhasználói élmény (UX) designer

A UX designer munkájának legtöbbször csak a hiánya szembetűnő, sokan észre sem veszik mennyi tervezés van egy adott alkalmazás felülete között. Mi csak annyit tapasztalunk amikor egy appot használunk, hogy „jól össze van rakva” vagy rosszabb esetben frusztrálttá válunk, ha nem találjuk meg elég gyorsan, amit szeretnénk benne. A felhasználó élményt megtervező munkatárs felel a gombok-menük és az információk elhelyezéséért egy adott szoftver / weboldal megtervezésekor. Méréseket készít, amellyel kimutathatóvá válik, hogy az emberek mennyire gyorsan találják meg a keresett információt, hányszor lépnek vissza az előző menüpontba vagy, milyen hosszan használják az alkalmazást. Együttműködik az UI – felhasználó felület – tervező munkatárssal, kinek munkája a felület vizuális megjelenésének fejlesztése. Ahogyan egyre több mindent intézhetünk alkalmazáson keresztül úgy válik a jövőben egyre keresettebbé ez a szakma is.

Adatbiztonsági szakértő

Okostelefon, okoshűtő, okosautó, okosóra… Egyre több, a mindennapi életünkben jelenlévő kütyü csatlakozik fel az internetre és továbbítja adatainkat különböző szerverekre. Mi egy kattintással elfogadjuk az adatvédelmi nyilatkozatot, ezzel pedig engedélyt adunk az okosóránknak arra, hogy használati szokásainkat, egészségügyi adatainkat, böngészési előzményeinket továbbítsa a cég felé. Rengeteg személyes adatról van szó, ezek védelme pedig napról-napra fontosabb szerepet tölt be. Egy nagyobb adatszivárgás hatalmas PR botránnyal jár, megtépázza a cég reputációját, amely végső soron ügyfélvesztéshez vezet. A jövőben egyre fontosabb szerepet fognak betölteni az adatbiztonsági szakértők, kiknek legfőbb feladata az adatlopás megakadályozása lesz.