Testbeszéd a munkahelyen

Testbeszéd a munkahelyen

Konyári Balázs • ápr. 29, 2021

A munkahelyen nap mint nap találkozunk és beszélgetünk a kollégákkal, de nem mindig érdemes csak a szavakra hagyatkozni. A kommunikációnak a 7%-a történik verbális úton, míg a 38%-át a hanglejtés és 55%-át a testbeszéd adja. Érdemes tehát figyelni a beszélgetőpartnerünk hanglejtésére, hangsúlyozására és testbeszédére is.


Keresztbe tett lábak


A keresztbe tett lábak az „ellenállás”, az elutasítás jelei. Figyeljük, hogy az értekezleten melyik kolléga teszi a lábát keresztbe, mivel szinte biztosra vehető hogy ő nem ért egyet az tárgyaláson elhangzottakkal.


Lábfej


A lábfejek iránya is jelentéssel bír a beszélgetés során. Ha a társalgás során nem felénk, hanem kifelé néznek, azt jelenti, hogy a másik fél már menne, nem kívánja folytatni a beszélgetést. Ilyenkor jobb, ha vesszük a lapot és anélkül zárjuk rövidre a beszélgetést, hogy ő ezt külön kérné.


Kézfogás távolsága és erőssége


Az egyik legjobb módszer arra, hogy megtudd, a kolléga nagyvárosban vagy kisebb településen lakik, ha megfigyeled a kézfogását. Ha kézfogáskor előrehajol – azaz távolabbról fog kezet – azt jelenti, hogy kisebb településen él, míg, ha „teljesen közelről” fog kezet azt jelenti, hogy nagyvárosból származik. Mindenki törekszik a másik személyes terét tiszteletben tartani, viszont a személyes tér nagysága eltérő: Nagyvárosban élőknek kisebb, ritkábban lakott települések lakóinak (kisváros, falu, tanya) nagyobb a személyes terük.


Amikor a kezet fogunk annak erőssége is jelentéssel bír. Az úgynevezett „döglött hal” kézfogás azt jelenti, hogy „gyengék” vagyunk, és nem nálunk van az irányítás, nincs önbizalmunk. Egy határozott kézfogás ugyanakkor magabiztosságot és határozottságot sugall, egyértelműen kifejezhető vele, hogy mennyire vagyunk elkötelezettek a másik fél iránt.


Nevetés


A munkahelyen hébe-hóba mennek a viccelődések, de ilyenkor is vannak árulkodó jelek. Az emberek arra néznek nevetés közben, akiket a leginkább kedvelnek.


Szemek


„A szem a lélek tükre”. Tartja a mondás... A beszélgetőpartnerünk szeme is sokat elmond nekünk. Az egyik maga a szemkontaktus. Ha a másik fél a beszélgetés során a szemünkbe néz azt jelenti, hogy „elkötelezett” és érdeklődik a téma iránt. Ha viszont túl sokáig tartja a szemkontaktust – pislogás nélkül - az fenyegető hatással bír.


A második dolog, amire figyelni kell a szemeket illetően, az nem más, mint maga a pislogás. Ha a szemkontaktus alatt a másik fél nem, vagy csak ritkán pislog, fenyegető hatással bír, nyomást gyakorol ránk, míg a másik esetben - ha valaki sűrűn pislog, arra utal, hogy az adott fél stresszes, diszkomfortos helyzetben érzi magát, nyomás alatt van. Nem véletlen, hogy a pókerjátékosok a legfeszültebb helyzetekben sem pislognak túl gyakran, hiszen ezzel lelepleznék magukat.


A harmadik dolog az maga a szemöldök. A szemöldököt ösztönösen felhúzzuk, ha félünk, aggódunk vagy meglepődünk. Próbáld csak meg egy baráti társalgás közben felhúzni a szemöldöködet, valószínűleg nehezen fog menni.


Utánzó testtartás


Ha egy adott témakörben nagy az egyetértés, megvan az összhang a beszélgetőpartnerek között akkor utánozni fogják egymás testtartását. Ez a „cselekmény” azt jelzi, hogy tudat alatt „kötődünk” beszélgetőpartnerünkhöz, egy hullámhosszon vagyunk vele. Ez a legjobban akkor tud hasznunkra válni, amikor árajánlatról tárgyalunk, mivel rögtön láthatóvá válik, hogy a másik fél még mindig érdeklődik-e az ajánlat iránt.


Mosoly


Az igazi mosolyt nem lehet megjátszani, hiszen a testünk rögtön elárulja magáról, ha parancsszóra – kötelezően - vagy őszintén mosolygunk. Előbbi esetben csak a száj mozog, míg az utóbbinál, a szem körülötti redők gyűröttebbekké válnak. Ha a másik fél mosolyog miközben ezek a redők simák, biztosra vehetjük, hogy színjáték az egész.


Kezek pozíciója


Ahogyan a lábaknak, úgy a kezeknek is jelentése van. Ha a másik fél a kezeit összekulcsolva, keresztbe teszi, azzal „ellenálló” pozíciót vesz fel, zárkózottságra utal mivel nem szimpatizál ötletünkkel. Ha a kezek a csípőn vannak az magabiztosságot jelent, azt a benyomást keltheti, hogy az az adott személy irányít.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: