Vissza a Blogokhoz
Blog Img

Freelancer, mint munkatípus

A freelancer egy angol kifejezés, ami magyarul szabadúszót jelent. Ez egyfajta munkatípus, ahol az illető nem beosztottként, hanem saját maga főnökeként tevékenykedik és egyéni vállalkozóként többfajta projektet vállalhat.

Tulajdonképpen a „freelancerség” már régóta jelen van, hiszen ide soroljuk például a festőket, villanyszerelőket és a színészeket is, mivel ők nem egy konkrét cégnél dolgoznak, hanem a saját maguk találják meg a projekteket.

Az internet elterjedésével azonban átalakult a fogalma, hiszen új szakmák, munkák jöttek létre, amik igencsak megváltoztatták a munkavállalói szokásokat.

A modern értelemben vett ,,freelancer” főleg szellemi területen dolgozó egyéni vállalkozó, aki helytől függetlenül, rugalmas időbeosztásban értékesíti a tudását főleg projektmunkákban.

Kinyílt a világ. A laptopodról dolgozhatsz például Magyarországról az USA-nak, vagy vica versa. Nem muszáj azonos időben a kollégáiddal egy irodában ülnöd. Szépen lassan rájöttünk, hogy nem feltétlenül 9-17 óráig összezárva egy helyen működik leghatékonyabban a munka.

Az országhatárok megnyílásának következtében gazdagabb vállalkozások munkát tudnak biztosítani szegényebb országban élő, bár kiváló munkaerőnek. Ennek megannyi előnye, de hátránya is van. Ha egy adott pozícióra a világ több pontjáról van közel azonos szaktudással rendelkező jelentkező, a cég azt fogja alkalmazni, amelyik a legolcsóbb, hiába vannak nála jobb képesítésű egyének.

Na de mik is a digitális nomádlét előnyei?

Bárhol dolgozhatsz, a freelancer munkastílus helyfüggetlen, nem kell bejárni az irodába minden egyes nap. Végezheted a munkádat otthonról, a kedvenc kávézódból, vagy akár a világ másik végéről is, hiszen utazhatsz munkád közben.

Rugalmas időbeosztás. Ha koránkelő vagy, akkor letudhatod a munkádat reggel, ha este szeretsz dolgozni, akkor este. Senki nem szól bele.

Nincs felettesed, magadért felelsz. Nem nyaggat senki, nem kell eltűrni másnak a hisztijét, te döntöd el, hogy éppen milyen projektet vállalsz el és kitől. Nyilván ebben a helyzetben is meg kell felelni az ügyfeleknek, de rajtad áll, hogy elfogadsz-e munkát olyantól, aki nem szimpatikus számodra.

Folyamatos fejlődési lehetőség

Biztosan nincs 2 egyforma projekt, azzal pedig, hogy olyan munkákat vállalsz el, amelyek a komfortzónádon valamelyest kívül esnek, fejleszted képességeidet.

Több pénzt kereshetsz.

Adózás szempontjából is jóval előnyösebb, mint alkalmazottként dolgozni. Sokkal magasabb életszínvonalon élhetsz, a fizetésed nincs korlátozva, tőled függ, abban a hónapban mennyi bevételt szerzel.

Ami az egyik legjobb dolog a freelancerkedésben, hogy főállás mellett is végezhető, mert így ki tudod próbálni magad ezen a területen, és amennyiben úgy döntenél, hogy ez nem neked való, akkor is megmarad a munkád.

…és a hátrányai?

Érdekesség, hogy ennél a munkatípusnál az előnyeiből következnek a hátrányai is.

Az óriási szabadságot, amit ez az életstílus ad, nehéz helyén kezelni. Meg kell tanulnod jól beosztani az idődet, motiválnod kell magad a munkára, hiszen nem lesz rendszeres bevételed, így nehéz az anyagi biztonságot előteremteni.

Tudnod kell, hogyan add el magad, hogyan értékesítsd a szolgáltatásaidat, ami nagyon fárasztó és megterhelő lehet hosszútávon.

A nyugdíj és a megtakarítások kérdése is eléggé kényes. Katás vállalkozóként elég alacsony lesz a nyugdíjad alapja, a bevételeid egy részét folyamatosan félre kell tenned és alaposan meg kell tervezni a jövődet is.

Pár példa freelancer munkára:

 • Webfejlesztő

 • Webdesigner

 • Web creator

 • Programozó

 • Grafikus

 • Adatelemző

 • Fotós

 • Videós

 • Közösségi média menedzser

 • Szövegíró

 • Újságíró

 • Fordító

 • Nyelvtanár

 • Magántanár

 • Személyi edző