Motivációs technikák különböző embertípusokra

Motivációs technikák különböző embertípusokra

Réka Barabás • febr. 16, 2021

​Ha különböző személyiségekből álló csapatok összefognak, hogy elérjék közösen a kitűzött célt, akkor fejlődik és gyarapszik a cég. Nagy kihívás olyan csapatban dolgozni, ahol a tagok erős, eltérő személyiségjegyekkel és munkastílussal rendelkeznek. Ehhez hozzáadódik mostanság az is, hogy a távmunka további kihívásokat jelent a hagyományos munkavállalói motivációs technikákkal szemben. Azok a módszerek, amelyekre a munkáltatók támaszkodhattak az irodában, otthoni környezetben nem biztos, hogy beválnak. Annak érdekében, hogy megakadályozzuk ezt, a feletteseknek különböző motivációs technikákat kell megismerniük és kiválasztani a megfelelőt minden egyes beosztottnak.


4 különböző szakmai személyiséget különítettünk el és motivációs technikákat gyűjtöttünk össze hozzájuk. Íme pár tipp, hogyan lehet alkalmazkodni hozzájuk távolról is.


1. A kreatívak


Tele vannak tervekkel, ötletekkel. Ők azok, akik elsőként dobnak fel egy ötletet a meetingen. A kreatív személyiségek perfektcionisták, minden tervet a legapróbb kis részletig kidolgoznak. Nem tehetnek róla: az agyuk arra van programozva, hogy teljesen innovatív dolgokkal rukkoljanak elő. Rugalmas munkakörnyezetben a kreatívok elkötelezett alkalmazottakká válnak. A változás és a fejlődési lehetőség motiválja őket, nem pedig a megszokott rutinhoz való alkalmazkodás.


Ahhoz, hogy a munkáltatók motiválni tudják őket :


  • Olyan kreatív projektekbe kell bevonni őket,amelyek az erősségeiket célozzák meg.
  • Olyan aprólékos munkákba és projektekben kell őket szerepeltetni,amelyek stimulálnak.
  • Inspirálniuk kell őket arra,hogy a megszokottól eltérő gondolataiknak a meetingeken is adjanak hangot.
  • Meghagyni nekik a „flow állapotot” és rugalmas munkabeosztást biztosítani nekik.

2. A ragyogó csillagok


A ragyogó csillagok imádják azt, amit csinálnak. A fő motivációjuk, hogy még jobbak legyenek abban. A produktivitástól virágoznak. gyorsan és gyakran nyernek. Ez megmutatkozhat abban, hogy új ügyfeleket szerveznek be, addig maradnak fent,míg be nem fejeznek egy projektet vagy lenyűgözik a tömeget a prezentálási képességükkel. Nagyon komolyan veszik a karrierjüket, és nagyon sok energiát fektetnek a fejlődésükbe és a kapcsolatépítésbe. A ragyogó csillagok keményen dolgoznak és akkor ragyognak a legfényesebben, ha kitüntetik őket a munkájukért.

  • Dicsérni kell őket nyilvánosan a többiek előtt, és a személyes megbeszéléseken is.
  • Tűzzünk ki eléjük célokat, amik fenntartják a motivációt.
  • Hallgassuk meg figyelmesen a személyes megbeszélésen a kitűzött céljaikat a fejlődésre.
  • Home officeban tipp: adjunk nekik ad-hoc feladatokat,amit a munkatársaival közösen tudnak végezni.A csoportmegbeszélések tökéletesnek bizonyulnak számukra a feladatok elvégzéséhez.


3. A változást hozók


A változást hozók magasabb szinteken mozognak. Sokszor végeznek non-profit munkát, csak kötelességtudatból és segítő célzatból. Ezek a munkavállalók változást szeretnének a világban és pozitív szemléletet. Azzal tudod őket motiválni, ha jobban megismered őket. Ismerd meg az értékeiket és a dolgokat amikkel törődnek. Amennyiben tisztában vagy ezekkel, az ösztönzően hat a munkájukra. Találd meg annak a módját, hogyan lehet az erősségeiket szervezeti célok elérése felé orientálni, amelyek egyeznek az általuk képviselt értékekkel. Azok a változást hozók, akik részt vesznek valami közösen kitűzött munkahelyi cél elérésében, erőteljes morális értékekkel rendelkeznek.

Hogyan lehet őket motiválni?

  • Hozakodj elő hosszútávú tervekkel és nyitott gondolkodásmóddal!
  • Adj nekik építő kritikát,ami elősegíti a fejlődésüket,és úgy érzik tőle,hogy számítanak.
  • Kössed a munkájukat magasabb rendű célokhoz,csapat-és szervezetszinten!
  • Távmunka tipp:Rendezz informális csapatépítőket, mint például a Zoom boldog óra!


4. Rendezők


A rendezők a társaik mentorálásáról ismertek. Általában vezetői, projektvezetői pozíciókat töltenek be. Karizmatikusak, egyedi szemléletmóddal rendelkeznek, részlet-orientáltak és logikus gondolkozás jellemző rájuk. Ha nincs vezetői lehetőség, nyugtalanok lesznek. Ha fókuszban akarjuk őket tartani és növelni az elégedettségüket, akkor felelősséget ruházunk rájuk. Akkor használják ki legjobban a képességeiket leginkább, ha vezethetnek egy projektet vagy csapatot.


Motiváljuk őket az alábbiakkal:


  • Bízzunk rájuk vezetői szerepeket és felelősséget!
  • Használjuk a személyes találkozókat mentorálási célzattal,amiben segítünk a fejlődésükben, mint vezetők.
  • Távmunka tipp:Kérjük meg őket arra,hogy vezényeljenek Zoom meetingeket!

Amennyiben úgy érzed, hogy egy új állásra van szükséged, vagy felvennéd velünk a kapcsolatot kattints ide vagy ide!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: