HR Trendek 2021-ben

HR Trendek 2021-ben

Barabás Réka • jan. 05, 2021

​Minden évben óriási kihívást jelent előrukkolni egy új listával. Nyilvánvaló, hogy az átfogó megatrendek idén is megmaradnak. De nem az a cél, hogy a trendeket használjuk, hanem hogy a HR hatókörét növeljük úgy, hogy hasznot kovácsolunk belőlük.


Hogy növelhetjük az ellenállóképességét a cégünknek és a munkavállalóinknak? Hogyan profitálhatunk a klienseinkből? Hogyan dolgozhatunk adatvezérelt és bizonyítékon alapuló módon? Vajon agilisan dolgozunk, hogyha a tervezési gondolkodást alkalmazzuk? Felvehetünk több, rugalmas személyiséggel rendelkező embert? Van bármilyen innovatív HR technika a kiválasztáshoz? – ezekre a kérdésekre keressük a választ cikkünkben.

1. A megtörhetetlen személyiségek utáni keresés

A ,,megtörhetetlen” Nassim Nicolas Taleb könyvében jelent meg. Így írta le: ,,Néhány dolog a sokkhatásból profitál, akkor gyarapszik és növekedik, ha bizonytalanságnak van kitéve, véletlenszerűségnek, rendellenességnek és stresszoroknak. Szeretik a kalandot, a kockázatot és a bizonytalanságot.” A megtörhetetlenség túlmutat a rugalmasságon vagy a robusztuson. A rugalmas ellenáll a sokkhatásnak és nem változik, a megtörhetetlen jobbá válik általa. Ez a személyiség az elmúlt évben egyre inkább előtérbe került a HR szektorban. A gyors tanulási képesség egy olyan jellemvonás, amit a vállalatok nagymértékben preferálnak embereknél. A koronavírus-járvány alatt sokszor hallottunk az ellenálló képességről: hogyan tudnak a vállalatok és a vállalat dolgozói visszatérni? A megtörhetetlenség egy erősebb koncepció: hogyan tudsz visszatérni egy magasabb szinten?


Az ilyen személyiségek utáni keresés egy lehetséges opció. Persze sokkal több mindent tehetünk még annak érdekében, hogy a cégeket és az ott dolgozó embereket megtörhetetlenné tegyük. A munkahelyeken a fókusz a jólléten és a boldogságon mostanában inkább negatív következményekkel bír, főleg ha az ellenállóképességet szeretnénk megerősíteni, vagy még több: a megtörhetetlenséget.


2. A hibrid iroda


A koronavírus-járványnak köszönhetően szinten lépünk irodák terén: beköszönt a hibrid iroda. A hibrid irodának köszönhetően személyre szabhatjuk a munkahelyünket, jó pár dolgot figyelembe véve:a munka fajtáját, a feladatot, a dolgozó személyiségét, a dolgozó otthoni körülményeit. A megszokott irodák még mindig elérhetőek lesznek mindenki számára, de számos új megoldással kell előrukkolni a személyessé tétel érdekében.A home office jelentősége továbbra is nőni fog, a home office dizájn egy olyan probléma lesz, amivel sokat kell foglalkoznunk 2021-ben.


3. Az elkülönülés növekvő veszélye


A munka és a munkahely egyre inkább különválnak (lásd: hibrid iroda). Megcáfolhatatlan ,hogy az otthonról dolgozásnak köszönhetően nehéz elhatárolni a magánéletet és a munkát. Mindemellett a munkához való kötődésünk lazább lesz. A főnök és a munkatársak kikerültek a látóterünkből, habár a videóinterjúk segítenek, de az sem elég. Nyilvánvalóvá vált, hogy a munkát otthonról is el lehet végezni, ezért lehet munkaerőt a nemzetközi munkaerőpiacról alkalmazni. Az home office miatt nő az elkülönülés veszélye, és a személyzet elköteleződése csökken. A hosszú távú következményeit még tanulmányozni kell, de az biztos, hogy nem lesz mind pozitív.

4. Több ,,nudging”,kevesebb szabályozás


Ha manapság bemész az irodába, nagyjából két lehetőséggel találod szembe magad. Az első lehetőség a szabályozás.Mindenhol feliratokat látsz: Tartsd a 1,5 méter távolságot! Fertőtleníts! Az útvonalat nyilak jelölik és néhány helyre tilos bemenni.


Az alternatív második lehetőség a ,,nudging”. A ,,nudge” jelentése magyarul elég nehezen adható vissza, a döntéshozó valamilyen irányba történő terelését jelenti. Újra tervezték az irodákat úgy, hogy az elvárt viselkedés magától jön. A munkaállomásokat például sötét szőnyegre helyezték, az emberek pedig azokra nem lépnek rá, ezért a kívánt távolságot tudattalanul is betartják.

5. Digitális nyomkövetés


A munkaadók nem szentek, követni és kontrollálni akarják a munkavállalókat. Nem mondják, de bizonyára így gondolják: ,,A bizalom jó, a kontroll még inkább.” A munkavállaló monitorozó szoftver használata egyre elterjedtebbé válik majd.

Amennyiben munkaerőhiánnyal küzd, vegye fel velünk a kapcsolatot, itt, vagy ha állásra van szüksége látogasson el erre az oldalra!

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: