5 lépés, amely segíthet a kellemetlen beszélgetések lebonyolításához a munkahelyen

5 lépés, amely segíthet a kellemetlen beszélgetések lebonyolításához a munkahelyen

Barabás Réka • jan. 20, 2021

​Kellemetlen beszélgetéseket folytatni az alkalmazottakkal elkerülhetetlen egy munkahelyen. Legyen szó teljesítményről, munkahelyi konfliktusról, negatív tapasztalatról vagy személyes ügyekről ,egy munkaadónak mindig tudni kell a dolgokat a helyén kezelni. Eredményesen kivitelezni egy kínos beszélgetést nem egy egyszerű dolog, de minél inkább elsajátítja az ember ennek a képességét, annál könnyebb lesz.


1. lépés: Tervezd el a mondandódat előre!


A személyes megbeszélések tökéletesek arra, hogy megejtsük a trükkös beszélgetést. Nagyon fontos, hogy felkészüljünk előtte, de ne felejtsük el: a kommunikáció egy két irányú utca. Ha elmondjuk világosan a másiknak, hogy miről szeretnénk vele beszélni, lehetőséget nyújt neki is a felkészülésre és tiszta elvárásokkal indultok neki a beszélgetésnek. Például küldjünk neki egy semleges üzenetet előre, amiben:


Ahelyett, hogy azt írnánk: ,,Beszélnünk kell arról, ami a meetingen történt!” Írjuk azt,hogy: ,,Kíváncsi vagyok, hogy mit gondolsz a véleményütközésekről, amik a meetingen történtek. Szeretném, ha beszélnénk róla a következő személyes meetingünkön.” Ha gyakran tartunk személyes megbeszéléseket, akkor kevésbé tűnik kínosnak egy ilyen megbeszélés, hiszen nagyobb bizalommal fordul mindkét fél egymáshoz és kevesebb meglepetés éri őket.


2. lépés: A tényekre fókuszálj, ne az érzelmekre!


Ahhoz, hogy felkészülj a kellemetlen személyes beszélgetésre fontos, hogy áss mélyre előtte és értsd meg a saját érzéseidet-hogy tisztán kommunikálj. Válaszd el egymástól azt amit tudsz és azt, amit érzel! Végezhetsz előtte egy tárgyilagos gyakorlatot is: milyen tanácsot adnál a barátodnak, kollégádnak ha a te cipődben lenne. Gyűjtsd össze az összes tényt, majd gondolj a kimenetelre, amit szeretnél! Amint ez megvan, építsd fel a beszélgetést hátulról! Csinálj pár jegyzetet jó előre olyan dolgokról, amiket biztos nem szeretnél kihagyni a beszélgetésből. Ha egy nehéz témáról kell beszélni egy olyan emberrel, aki közel áll hozzánk, még a legjobbakkal is megesik, hogy elérzékenyülnek. Amennyiben uralkodni akarunk az érzelmeink felett a legjobb opció, ha megtaláljuk az egyensúlyt az elfogult és a tárgyilagos között.

3. lépés: Teremts egy megbízható környezetet!


Fontos, hogy kölcsönös bizalommal és tisztelettel forduljatok egymáshoz a kollégákkal, hogy azt érezzék bármikor jöhetnek hozzátok a problémáikkal. Ha gyakran tartottok olyan személyes beszélgetéseket, amelyben folyamatosan visszacsatoltok a tevékenységeikre , eredményeikre, akkor bátrabban fognak kellemetlen téma kapcsán hozzátok fordulni. Amennyiben ilyenre kerül sor, akkor tegyél fel kérdéseket a beszélgetés során hiszen így azt bizonyítod, hogy kíváncsi vagy a másik mondandójára. Azzal tudod megtörni a jeget,hogyha az első pillanattól nyitottságot közvetítesz.


4. lépés: Legyen a megértés elsődlegesebb a konszenzusnál!


Ha nehéz szituációba keveredik két ember, az elsődleges kiút az lehet, ha megpróbálják megérteni egymást. Néha a probléma gyökere nem más, mint a félreértés ami abból eredezik, hogy valami főbb információ elkerülte a figyelmünket. Legyél empatikus, adj teret a munkatársadnak, hogy ismertesse az álláspontját azelőtt, mielőtt te lerohannád a sajátoddal. Ne felejtsd! Van különbség a ,,tudomásul vettem” és az ,,elfogadom” között. Nem kell hangoztatni folyamatosan a beosztottad véleményét, csak azért, hogy mások is meghallják. A meghallgatása viszont nagyon fontos. Egy kutatás szerint a munkavállalók 17%-a úgy érzi, hogy a közvetlen vezetőjük egyáltalán nem kíváncsi a véleményükre. Ez az érzés nagymértékben rányomja a bélyegét a vezető-beosztott kapcsolatra. Erős korreláció van aközött, hogy a munkavállaló azt érzi, hogy a vezetője ad a véleményére, és hogy mennyire érzi magát a csapat tagjának. Ha elég nyitott vagy, azzal nemcsak azt éred el, hogy az emberek bátran fognak hozzád fordulni, de azt is, hogy egy együttműködő munkahelyi környezetet teremtesz.


5.lépés: Találjatok közösen megoldást!


Próbáljatok fejben megoldást találni a problémára, a személyes beszélgetésen pedig osszátok meg egymással, ötleteljetek, építsétek fel közösen a nulláról a társalgást és találjátok meg az arany középutat. Attól lesz sikeres a megbeszélés, ha ráleltek közösen a probléma leghatékonyabb megoldásának módjára, nem pedig ha a saját igazatokat próbáljátok lenyomni a másik torkán.


Határozd meg előre a témáját mindig az elkövetkezendő személyes találkozónak! Bizonyosodj meg, hogy mind a ketten úgy álltok fel a végén, hogy sikerült elérni a várt hatást és felvázolni világosan a problémát.


Kellemetlen témákról beszélni egyáltalán nem egyszerű, egy kihívás, mely sok gyakorlást igényel.Ha jól kivitelezzük, az saját és a csapatunk hasznára is válhat.

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: