Digitális nomád

Digitális nomád

egy munkatársunk • szept. 17, 2020

A digitális nomádok fogják és magukkal viszik a munkájukat, ami gyakran nem csak kényelmesebb, hanem pénztárca kímélőbb is. Mivel a munkájuknál nem szükségeltetik a fizikai jelenlét, így az irodájuk a laptopjuk lesz, amely pedig a világ bármelyik pontján felbukkanhat. 


Ma már nem csak a programozók és fejlesztők tehetik meg, hogy nappal kiülnek egy bahamai kávézóba dolgozni, este pedig élvezik az ideiglenes lakóhelyüket, hiszen egyre több munkakörben - ügyvéd, marketinges, SEO specialista - válik elérhetővé ennek az életformának az űzése – akár teljes munkaidőben is.


Változó világ, változó szolgáltatások 


Ma már rengeteg szolgáltatás történik online, olyan is, amik nem is oly rég még csak személyesen voltak elképzelhetők. Vegyük példaként a toborzást. 20 évvel ezelőtt az interjúztató és a jelölt egy szobában kellett, hogy legyen. A digitális világban kevésbé fontos a fizikai jelenlét és a kapcsolat felvétele is javarésze a közösségi médiákon történik. A legtöbb szolgáltatóra elmondható, hogy az ügyféllel való kapcsolattartás már, javarészt digitalizált. 


És ez nem minden!
A vállalkozók - legyen szó akár sminkről, ételről vagy fitneszről - sem helyhez kötöttek már. Ha sikeres és felismerhető márkát hoznak létre, akkor akár utazhatnak a világ körül, a digitális kapcsolattartás megoldást jelent bármiféle problémára.


Csak idő kérdése, hogy minden szakember számára elérhető legyen legalább egy részben „nomád” munkamorál. 


Bárkilehet digitális nomád? 


Egyre inkább elvárás, sem, mint bónusz a legalább havi néhány alkalommal igénybe vehető távmunka/home office, lehetősége a munkavállaló felől. A szakmád megnevezése már nem az elsődleges meghatározója annak, hogy utazással egybekötve vagy teljes munkaidőben dolgozol. A vállalati kultúra, az elvárások és a bizniszmodell sokkal inkább előfeltétele annak, hogy hol és hogyan dolgozik a munkavállaló. 


Majdnem a fele az amerikai munkavállalóknak rendszeresen dolgozik otthonról és a kizárólag otthonról dolgozó munkavállalók aránya 140%-kal emelkedett 2005 óta.

 

Tényleg a munka jövője? 


A digitalizáció megállíthatatlanul tör előre, de nem mindenkinek a munkája végezhető távolról. Sokaknak amúgy sem annyira csábító az utazás és munka egybekötése, sőt az életmód fenntarthatóságáról is kételkednek egyesek, ugyanis sokszor ezek a digitális nomádok ugyanazokba az országokba tömörülnek, ami gazdaságilag problémás lehet. Így érthető, hogy nem fogja minden munkavállaló becserélni az irodai asztalát Hawaii repülőjegyekre. 


Egy biztos – Az emberek hozzáállása a távmunkához változik, a munkáltatóknak és a munkavállalóknak is alkalmazkodniuk kell ehhez. A lehetőségek tárháza egyre bővül és a választás joga szinte mindenkinek a kezében van! 

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: