A hosszúhétvége jobb, mint a nyaralás

A hosszúhétvége jobb, mint a nyaralás

az egyik klassz kollégánk ;) • aug. 15, 2020

A legtöbben úgy gondolják, hogy az újratöltődés legjobb módja egy jó hosszú vakáció, távol az irodától és a mindennapi mókuskeréktől. Azonban egy új

kutatás szerint, talán mégsem ez a legjobb megoldás a pihenésre és stresszoldásra – A legtöbb ember kevésbé érzi stresszesnek magát egy hosszú hétvége után, mint egy hosszabb vakáció után.


​Kiégés


A kiégés egy egyre szélesebb körben elterjedő mindennapi probléma. Olyannyira,hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) már munkahelyi veszélyként kezeli,amit kezelni kell és megakadályozni. Egy átlagos munkavállaló nagyjából napi 2.6 órát tölt el e-mail-ek kezelésével és heti 23 órát ül meeting-eken. Ez soknak hangozhat, pontosan azért mert az! De mi köze ennek a hosszú hétvégékhez? Jó kérdés! A felgyülemlett munka köti össze a kettőt. Például, ha elmész egy kéthetes nyaralásra és egyszer sem ellenőrződ a munkafiókodat – ami, természetesen teljesen érthető, pihenés alatt nem kéne a munkáddal foglalkoznod – akkor 10 napnyi e-mail fogad, ami az előzők alapján nagyjából 26 órányi levélkezelés. Rögtön el is veszi a hatását a pihenésnek, amit eddig csináltál.

 

A kutatás


Mi a hatása ennek a munkavállalókra? A csapat 1000 embert kérdezett meg és az eredmény: A megkérdezettek 87%-a úgy gondolja, hogy a hosszú hétvége jobb a stresszoldásra mint egy hosszabb nyaralás. Az emberek többsége tehát úgy érezte, hogy a pihenés után rájuk váró munka rosszabb hatással van, minél több időre mennek el. Egyszerűen több stressz, mint amennyit kipihent az ember. A kutatás ellenére, a legtöbben még mindig inkább hosszabb nyaralásokra mennek el, még úgy is, hogy tudják, visszatérve több stressz és munka vár rájuk.


Mit tudsz tenni?


Sokan teljesen elzárkóznak a munkától, amikor szabadságra mennek. Ez teljesen érthető  és az embernek nem is szabadna a munkájával foglalkozni pihenés közben, azonban egyben ez az, ami a munka felgyülemléséhez vezet. Szóval tanácsos előre gondolkozni, hogy teljes mértékben élvezni tudjuk a pihenést. Ha menedzseri pozícióban vagy, akkor érdemes a határidőket és fontos projekteket kikerülve tervezned a nyaralásodat, így kisebb az esély rá, hogy munkatársaid el akarnakérni.


Ha nem is vagy felelős más emberekért, érdemes előre kiosztanod a feladataidat. Kérd meg munkatársaidat, hogy végezzék el a legfontosabb, halaszthatatlan kötelességeidet, amíg távol vagy.


Ahogyan korábban említettük, az e-mailek kezelése nevetségesen sok időt emészt fel. Ennek elkerülése érdekében tudod rendszerezni fiókodat. Rendezd a beérkező leveleidet mappákba, hogy a sürgősségi levelek és a másodlagosak, mint a hírlevelek külön vannak kezelve.


Ahelyett, hogy egész nap a leveleidet kezelnéd, szervezz kis meetingeket a kollégáiddal és menedzsereddel, hogy gyorsan újra képbe tudj kerülni.


Végső soron a legegyszerűbb módja a kiégés elkerülésének, ha inkább rövid vakációkra megyünk. Elég kivenni egy hétfőt itt és egy pénteket ott és már is jobban érzi magát az ember. Azonban tudjuk, hogy nem mindenki preferálja ezt vagy a családja miatt inkább elutazik hosszabb időre. Ez teljesen érthető, de fontos, hogy a stressz elé menjünk és még a római nyaralás előtt bebiztosítsuk, hogy nem egy nagy kupac munkára térünk haza.


Úgy érzed, hogy kiégtél? Nézd meg állásajánlatainkat, az alábbi linkre kattintva:

https://www.kellyservices.hu/allasok

Ha többet szeretnél rólunk tudni kattints ide, és lépj velünk kapcsolatba:

https://www.kellyservices.hu/branches

Ha tetszett, oszd meg másokkal is!

Share by: