Vissza a Blogokhoz
Blog Img

Az iroda hatása a munkavállalóra

Azt bizonyára mindannyian tudjuk, hogy a munkakörnyezetünk hatással van ránk, ugyanakkor azt már csak sejtjük, hogy egészen pontosan melyek azok az elemek egy irodában, amelyek kihatnak a teljesítményünkre, kreativitásunkra, kedvünkre, valamint a közérzetünkre. Tudtad például, hogy az asztal formája is befolyásolja a viselkedésünket? A szögletes asztal élei vitát, feszültséget generálhatnak, felerősítik az ott ülők közti ellentéteket.

Vessünk egy pillantást azokra az elemekre, amelyek figyelembevételével kihozhatjuk az irodánkból a maximumot!

 

Fények és színek!

Talán a legtöbb hibát itt követik el a munkáltatók, amikor úgy gondolják, hogy néhány extra neon, vagy LED világítás segítségével feldobható az iroda. Ez azonban nem így van, hisz a hozzá nem értéssel átalakított irodai megvilágítás sokszor épp az ellenkező hatást éri el, ront a munkavállaló hatékonyságán, munkamorálján.

  • Az íróasztalok elhelyezésénél törekedjünk arra, hogy a fény – amennyiben jobbkezesek vagyunk – balról a váll fölül érkezzen, mivel az inadekvát megvilágítás esetében fegyelmünk lankad, koncentrációs képességünk romlik.

  • Minél több a természetes fény az irodában annál jobban érezzünk magunkat. A természetes megvilágítás csökkenti a stresszt, növeli a hatékonyságot, sőt, egyes kimutatások szerint a természetes megvilágítású irodákban dolgozók kevesebb alkalommal betegednek meg.

Ami a színeket illeti, rengeteg munkáltató ragaszkodik a hagyományos semleges színekhez, ami nem éppen a legbölcsebb döntés, hisz a színek is jelentős pszichológiai hatással bírnak.

  • Célszerűbb alapból világosabb színre festeni a falakat, megvilágításnak pedig 1-1 melegebb árnyalatú fényforrást alkalmazni. Falszínnél például érdemes tudni, hogy a narancs, rózsaszín és a piros energetizáló, lelkesítő hatással van ránk, míg a zöld és kék sokkal inkább nyugtató hatással bír. Ez utóbbi jó választás lehet olyan helyeken, ahol a munkavállalók számos stresszfaktornak vannak kitéve. Ami a sötétebb színeket illeti, használhatjuk őket, de ne essünk túlzásokba. Néhány fekete/sötétebb árnyalatú szék, bútordarab pont elegendő ahhoz, hogy az iroda összképe harmonikus legyen.

 

Irodán belüli mobilitás, nyitott terek

Manapság egyre fontosabb az irodán belüli mobilitás, és a nyitott tér. A mobilitás egyik formája, az úgynevezett: munkaállomás megosztás. Ebben az esetben megszűnik a helyhez kötöttség, a fix munkaasztal, amelynek lényege, hogy a dolgozók a munka végeztével rendezetten, tisztán hagyják ott az asztalukat, és másnap más helyre ülnek le. Ez biztosítja a folyamatos változatosságot és csökkenti befásultság esélyét, valamint motiválja a munkavállalót arra, hogy ne maradjon elvégzetlen feladat.

A közösségi/nyitott terek szintén meghatározzák egy munkavállaló hatékonyságát. A közös tér elősegíti a kollaborációt a kollégák között, sőt az egymás mellett elhelyezett asztalok növelik a csapatmunkának a hatékonyságát.

Mivel az irodákban emberek és nem robotok dolgoznak, fontos, hogy legyen olyan hely, ahová a munkavállalók elmehetnek pihenni, szünetet tartani. Nem kell nagy dologra gondolni. Egy jól berendezett konyha, pihenősarok vagy játékszoba jelentősen javítja egy alkalmazott teljesítményét.

 

Generációs különbségek

Más életkorban más igényei vannak az embernek, így van ez a munkakörnyezetnél is. A mai cégek többnyire az Y és Z generációs munkavállalókra alapoznak. Számukra fontos a fiatalosabb, dinamikus téralkotás, a mobilitás, igényt tartanak a közösségi terekre, pihenőszobákra és többségük preferálja az egyterű irodákat is, de nem szabad általánosítani.  Nem minden fiatalabb munkavállaló számára optimális a nyílt, egyterű iroda. Ez sokkal inkább múlik azon, hogy az egyén mennyire introvertált vagy extrovertált.

 

Mit okoz a rossz munkakörnyezet?

A rossz megvilágítás, a nem ergonomikus székek, asztalok, irodabútorok, nem csak a munkavállaló látását, munkamorálját, motiváltságát csökkentik, de a hatékonyságot is rombolják. Néhányan talán felesleges pénzkidobásnak és butaságnak gondolják, hogy egy professzionális lakberendezőhöz forduljanak, ragaszkodnak saját – ergonómiailag nem feltétlenül helyes – elképzelésükhöz, de hosszabb távon mindenképpen kifizetődő, hisz a cégünk hatékonyabbá válik, a munkavállalók pedig kevesebb alkalommal mennek el táppénzre.