Vissza a Blogokhoz
Blog Img

5 dolog amit soha ne csinálj egy új munkahelyen

​Valamennyien izgatottak vagyunk amikor munkahelyet váltunk, hiszen egy új munkahely mindenki életében változást hoz. Felborul az addig megszokott napi rutin, új emberek közé és új munkakörnyezetbe csöppenünk.

Fontos azonban, hogy ez a változás a lehető leggördülékenyebben menjen végbe, és hamar beilleszkedjünk a már meglévő csapatba. Nézzük meg melyek azok a dolgok, amelyekre jobb, ha ügyelünk, amikor új munkahelyünk van.

Ne ebédelj egyedül!

Az egyik legjobb módja a kapcsolatépítésnek, ha együtt ebédelünk valamennyi kollégával, így semmi esetre se mondj nemet, ha elhívnak ebédelni. Bizonyára ők is tudják, milyen az, amikor új környezetbe kerül az ember, így próbálnak neked segíteni, hogy ne érezd magad kívülállónak. A közös étkezés remek lehetőséget biztosít arra, hogy jobban megismerjük új kollégáinkat.

Ne pletykálj!

A munkahelyeken is elő-előfordulnak pletykák, épp úgy, mint bárhol máshol. A legjobb tanács ilyenkor, ha csak fülelünk és nem szaporítjuk tovább a fámát, hiszen abból még akár mi magunk is rosszul jöhetünk ki. Érdemes csendben figyelni a dolgokat, mivel előfordul, hogy értékes információkhoz jutunk, ugyanakkor ne feledjük, hogy amit hallunk az nem feltétlenül igaz.

Ne késs!

A pontosság a rohanó világunkban a kölcsönös tiszteletadás legalapvetőbb formája. Nem illik a másik felet megváratni. Sőt! Érkezz a megbeszélt időponthoz képest 5-10 perccel korábban. Az első napod előtt érdemes párszor bejárni a környéket, megnézed hol tudsz parkolni, honnan tudod jól megközelíteni a munkahelyedet, így az első reggelen kevésbé leszel frusztrált.

Ne hozd be a magánéleted a munkahelyre!

Nem éppen adekvát dolog, ha a magánéletünk és a munka között nincs meg a határ és keveredik a kettő. Ha már az elején bizalmas információkat osztasz meg a privát szféráddal kapcsolatban a munkatársaiddal, az könnyen visszaüthet. Tartsd észben, hogy nem fog mindenki kedvelni, valamint a bizalmas információk (sajnos) néha terjedni kezdenek, megalapozván egy újabb szóbeszédet.

Légy nyitott!

Minden munkahelyen más és más a munkafolyamat, így előfordul, hogy – bár ugyanaz a feladatod– mégis eltérő, új módszereket kell alkalmaznod a mindennapokban. Érdemes ezekre úgy tekinteni, mint tanulási lehetőség, sem, mint teher. Az új metódus változatossá és izgalmassá teszi a munkádat, így elkerülhetővé válik, hogy ráunj a munkádra.