Vissza a Blogokhoz
Blog Img

10+1 interjú kérdés, amire érdemes felkészülnöd

Biztosan veled is előfordult már, hogy úgy érezted, nagyon jól felkészültél az állásinterjúra: kinyomtattad az önéletrajzodat, felvetted a legelegánsabb ruhádat, magabiztosan, mosolyogva hallgattad végig az interjúztatót, amint a pozícióról mesél. És amikor úgy gondoltad, hogy minden szuperül ment, az interjúztató egy olyan kérdést tett föl Neked, amire egyáltalán nem is számítottál.

 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk 10 + 1 gyakoribb kérdést, amit egy interjú során feltehetnek Neked, segítve ezzel, hogy a jövőben ne érhessen meglepetés!

 

 1. Mondj egy pár szót magadról!

  A legtöbb interjú ezzel a kérdéssel indul, és rendkívül fontos is, hogy hogyan válaszolod meg ezt az egyébként egyszerűnek tűnő kérdést. Az első benyomás ugyanis nagyon lényeges. Ha nem vagy egészen biztos benne, hogy mit is válaszolj és tétovázol, akkor ez az önbizalom hiányára utalhat az interjúztató előtt. Ha viszont túl sokat beszélsz, és felsorolod az összes kiváló erényedet és az elért sikereidet, akkor úgy tűnhet, el vagy szállva magadtól. Fontos tehát megtalálni az arany középutat a magabiztos, ám nem túlzásokba eső és nem túl fárasztó válaszadás között.

  A legjobb módja e kérdés megválaszolásának, ha röviden (2-3 mondatban) mesélsz a karrierutadról, a legfőbb feladataidról egy-egy pozíció betöltése során és hogy miért is jelentkeztél az adott állásra.

 2. Mesélj valamit az önéletrajzodban felsoroltak közül!

  Mindenkinek van valami az önéletrajzában, amire igazán büszke lehet. Legyen szó itt valamilyen készségről, egy elért teljesítményről, vagy egy különleges munkahelyről. Nem feltétlenül a legutóbbi munkahelyeden elvégzett feladatokról érdemes itt beszélni, próbálj visszagondolni egy korábbi pozíciódra, vagy mesélj egy olyan munkakörről, ami segített abban, hogy mind szakmailag, mind emberileg növekedj, és ami segített azzá az emberré válni, aki ma vagy.

 3. Miért szeretnél munkahelyet váltani? Mik a motivációid?

  Ez a kérdés is egyszerűnek tűnhet, ám fontos tudni, hogy ez az a kérdés, amivel az interjúztatók kiszűrik azokat a jelölteket, akik „csak úgy munkát keresnek”, vagy akik úgynevezett job-hopperek, tehát nem lesznek hűségesek az adott céghez. Gondold végig, hogy mik is a te motivációid. Talán éppen most végeztél a diplomával és az első komoly munkahelyedet keresed? Vagy megváltoztatnád a karrierutadat? Ha jelenleg is dolgozol valahol, akkor mindenképp fel kell készülnöd arra, hogy meg fogják kérdezni: „Miért szeretnéd a jelenlegi munkahelyedet otthagyni, mi az, ami ebben az új munkakörben vonzó számodra?”

 4. Miért szeretnél az adott cégnél dolgozni?

  Amikor az interjúztató ezt a kérdést szegezi eléd, nem csupán annyit szeretne megtudni, hogy miért akarsz náluk dolgozni, hanem arra is kíváncsi ilyenkor, hogy vajon mennyit tudsz a cégről, mennyire ismered őket. Ezért jó, ha alaposan felkészülsz, utánajársz a cégnek, megnézed, mivel is foglalkozik a vállalat pontosan. Így a lehető leghitelesebben és őszintén fogsz majd tudni válaszolni erre a kérdésre.

 5. Mik a jövőbeli céljaid, terveid?

  E kérdés esetében is fontos, hogy lényegre törő, reális választ adj, összpontosítva a karriercéljaidra. Ha úgy gondolod, hogy az adott cégnél dolgoznál az elkövetkező pár évben, mindenképpen győződj meg róla, hogy milyen lehetőségeid lennének a cégnél az előrelépést illetően. A HR menedzserek általában azért teszik föl ezt a kérdést, hogy megbizonyosodjanak arról, hogy mennyire vagy ambiciózus, céltudatos és/valamint, hogy a pozíció, amire jelentkeztél, biztosítani tudja e számodra az elvárt előrelépést és fejlődést.

  Ugyanakkor, ha az adott pozíció nem kínál túl sok jövőbeli lehetőséget, akkor egyszerűen úgy a legjobb megválaszolni ezt a kérdést, hogy még nem tudod miként is fog alakulni a jövő, de biztos vagy benne, hogy ez a munkakör segíteni fog téged abban, hogy megtaláld az utadat.

 6. Mesélj egy nehéz szituációról, amivel a munkahelyeden szembesültél, és hogyan kezelted a helyzetet!

  Ez szintén egy fontos kérdés, mert az interjúztató ez alapján méri fel, mennyire kezeled jól a konfliktusokat.

  Egyszerűen csak magyarázd el, mi történt, hogyan oldottad meg a problémát professzionális úton, és próbáld meg happy end-del befejezni a történetet, hogy hogyan sikerült kompromisszumra jutni a kollégákkal vagy megoldást találni az adott helyzetre.

 7. Mi az álommunkád?

  Az előzőleg már boncolgatott „Mik a jövőbeli céljaid?” kérdéshez hasonlóan, a HR menedzser ezt a kérdést is azért teheti fel, hogy meggyőződjön arról, mennyire vagy reális egy adott cél kitűzésekor, mennyire vagy elhivatott és hogy a pozíció, illetve a vállalat által biztosított lehetőségek megegyeznek-e a te elvárásaiddal. Fontos megjegyezni, hogy a személyes célokat itt sem feltétlenül szükséges felsorolni, inkább a karriercélokra összpontosíts! Gondolj arra, hogy az adott pozíció hogyan készíthet fel Téged a jövőre, és mennyire visz közelebb álmaid állásához.

 8. Mit vársz el a menedzseredtől?

  Az interjúztató ezzel a kérdéssel szintén azt szeretné felmérni, hogy milyen alkalmazott lennél, és mennyire illenél a csapatba. Fontos, hogy erre a kérdésre is a lehető legőszintébben válaszolj, és érdemes lehet esetleg a jelenlegi menedzseredről pár példaértékű jellemzőt felsorolni.

 9. Mit vársz a csapatodtól, illetve a munkatársaidtól?

  Erre a kérdésre adott válaszod arra világít rá, hogy hogyan is dolgozol csapatban, és hogy mennyire illeszkednél a vállalati kultúrába. Hogy megfelelő választ tudj adni, fontos, hogy tájékozott legyél a céget illetően. Ahhoz, hogy a vállalati kultúrát picit jobban megismerd még az interjú előtt, érdemes lehet felkutatni például az adott cég közösségi média felületeit (pl. Facebook oldal, Instagram profil).

 10. Mi a fizetési igényed?

  A legtöbb interjú folyamán ki szoktak térni erre a témára is, nagyon ritkán fordul elő, hogy nem esik szó a fizetési igényről. Fontos ugyanis, hogy az interjúztató is megbizonyosodjon arról, hogy az elvárásaid összhangban vannak-e a cég által előirányzott összeggel. Ha a pozíció piaci értékénél túlságosan alacsonyabb vagy magasabb fizetési intervallumot adsz meg, ez arra engedi következtetni az interjúztatót, hogy nem vagy tisztában mennyit is érsz a piacon. Mindenképpen járj utána, hogy az adott pozícióban milyen kompenzációt várhatsz, és feltétlenül jelezd azt is, ha rugalmas vagy az összegben, például: „A fizetési igényem havi nettó 280.000.- - 300.000.- forint között alakul, tapasztalataim szerint ugyanis ez az átlagos fizetési sáv ebben a pozícióban. De rugalmas vagyok!”

 • + 1. Van – e kérdésed?

  Az állásinterjú végén az utolsó kérdés, amit minden esetben feltesznek, hogy van – e kérdésed. Érdemes mindig előre készülni 2 – 3 kérdéssel, a toborzók, HR menedzserek szeretik ugyanis, ha a jelölt érdeklődő. Feltehetően az interjú végére már mindent tudni fogsz a pozícióról és a legfőbb feladatokról, így kérdezheted az interjúztatót esetlegesen a cégen belüli saját tapasztalatairól, vagy, hogy hogyan lehetsz sikeres, ha téged vesznek föl az adott munkakörre, illetve, hogy milyen kihívásokkal állnak szembe a céghez újonnan csatlakozó kollégák.